loader

Taxa UE pe tranzactiile financiare: fapt sau fictiune?

Taxa pe tranzactii financiare ('TTF') reprezinta un subiect dezbatut intens inca din 2009 atunci cand, in urma declinului financiar mondial, s-a pus problema intaririi cadrului de reglementare al sectorului financiar.

Unii au sustinut ca o monitorizare mai atenta si mai eficienta poate fi complementata de o taxare aditionala, care ar acoperi costurile in plus necesitate de sistemul regulator si care ar inlocui, cel putin partial, contributia guvernelor la capitalizarea institutiilor financiare in anumite state europene.

 

Astfel, TTF a ajuns sa fie vazuta ca un soi de 'intoarcerea monedei' de catre sectorul financiar pentru ajutorul de stat de care a beneficiat intre 2009 si 2010, cu atat mai mult cu cat sectorul financiar, spre deosebire de alte industrii, inca beneficiaza de un avantaj in privinta taxelor, si anume scutirea de plata taxei pe valoarea adaugata. In afara inmultirii chitantelor pentru incasarea taxelor, TTF este menita ca o unealta care sa fie folosita in politica descurajarii tranzactiilor speculative care nu adauga valoare pietelor financiare, ci in schimb implica riscuri sistemice. 

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL