loader
Taxa clawback diferentiata a intrat in vigoare, dar notificarile CNAS aferente primului trimestru din 2020 sunt conforme prevederilor anterioare aplicabile

Taxa clawback diferentiata a intrat in vigoare, dar notificarile CNAS aferente primului trimestru din 2020 sunt conforme prevederilor anterioare aplicabile

Ce ar trebui sa aplice contribuabilii?

 

Autori: Alexandra Popa, Senior Manager PwC Romania si Andreea Donu, Senior Consultant

Taxa clawback a fost modificata incepand cu primul trimestru al acestui an, prin introducerea contributiei diferentiate pe tipuri de medicamente si implicit reducerea procentului ”p” aplicat, dar concomitent Casa de Asigurari de Sanatate (CNAS) a transmis catre contribuabili notificarile pentru perioada mentionata dupa vechea legislatie. In acest context si in lipsa unor clarificari privind modul de aplicare a noilor prevederi, companiile din industria farmaceutica se intreaba pe care dintre formulele de calcul ar trebui sa o aplice.

Ce prevede Legea nr. 53/2020? 

Modificarile aduse de Legea 53/2020 privind aprobarea Ordonantei nr. 85/2019 vizeaza introducerea contributiei clawback diferentiate pe tipuri de medicamente incepand cu primul trimestrul I al anului 2020 (termenul de declarare si plata aferent fiind ulterior intrarii in vigoare a legii), pe trei tipuri de categorii, respectiv medicamente de tip I (medicamente inovative), II (medicamentele fabricate in Romania, atat inovative, cat si generice) si III (medicamentele generice/orice alte medicamente care nu se incadreaza la tip I sau II).

Mai exact, pentru medicamentele de tip I contributia trimestriala va fi calculata prin aplicarea procentului de 25% asupra valorii aferente consumului centralizat al acestora (comunicat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa scaderea TVA), in vreme ce pentru medicamentele de tip II  si tip III  contributia va fi calculata prin aplicarea procentului de 15%, respectiv 20%.

Concomitent insa cu data publicarii Ordonantei au fost transmise catre contribuabili notificarile emise de CNAS pentru primele trei luni ale anului 2020 dupa vechiul procent ”p”, plafonat la 27,65%.

Astfel, prin modificarile amintite mai sus aduse aceleiasi Ordonante, pentru trimestrul I 2020 exista 2 prevederi referitoare la valoarea procentului “p”: valorile diferentiate pentru tipurile de medicamente (25%, 15%, respectiv 20%) si plafonarea procentului "p" la valoarea de 27,65% , pe baza caruia au fost deja emise de altfel notificarile de la CNAS.

Un alt considerent de ordin practic graviteaza in jurul clasificarii medicamentelor – acele trei tipuri I, II si III. Conform textului de lege, lista medicamentelor de tip I, tip II si tip III, se aproba trimestrial prin ordin al ministrului sanatatii, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii unui trimestru (pentru primul trimestru al anului 2020 acest termen fiind chiar anterior publicarii Legii 53/2020). Din informatiile disponibile, ordinul pentru primul trimestru al acestui an nu a fost inca publicat.

Mai mult decat atat, nu se poate spune la acest moment daca aceasta clasificare pe tipurile I,II si III se va regasi in notificarea trimisa de CNAS (consumul centralizat comunicat pe respectivele tipuri de medicamente) sau daca va ramane in responsabilitatea contribuabilului sa imparta medicamentele conform categoriilor specificate.

Avand in vedere ca aceasta clasificare nu a fost inca stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii pentru trimestrul I al anului 2020 asa cum prevede Legea 53/2020, iar notificarile aferente aceluiasi trimestru au fost emise de catre CNAS in acelasi format ca si pana acum, stabilind procentul "p" la valoarea de 27.65%, ar putea fi ridicate anumite semne de intrebare cu privire la modalitatea efectiva de aplicare a noilor prevederi privind clawback diferentiat in ceea ce priveste primul trimestru al anului 2020.

Desi conform Legii 53/2020 contribuabilii ar fi indreptatiti sa plateasca taxa clawback diferentiata incepand cu trimestrul I al anului 2020, diferenta de plata dintre procentele stabilite de aceasta si vechiul procent “p” plafonat fiind in majoritatea cazurilor semnificativa, ramane de vazut insa cum se vor armoniza prevederile legislative aplicabile, ce clarificari vor fi aduse de catre autoritatile competente cu privire la modul de calculul al contributiei pentru primul trimestru al anului 2020 si in ce masura vor fi afectati contribuabilii.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL