loader
Studiul Deloitte: locuintele din Romania continua sa fie printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orasul cel mai scump atat pentru cumparatori, cat si pentru chiriasi

Studiul Deloitte: locuintele din Romania continua sa fie printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orasul cel mai scump atat pentru cumparatori, cat si pentru chiriasi

Un roman are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpara o locuinta standard de 70 mp

Romania se afla pe locul al treilea in topul tarilor europene cu cele mai ieftine locuinte, dupa Bosnia si Hertegovina si Grecia, cu un pret mediu de 1.417 EUR/mp pentru o locuinta noua, in crestere de la 1.266 EUR/mp in 2021, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele orase din 27 de tari. La polul opus, Austria este cea mai scumpa tara europeana, cu 4.925 EUR/mp in 2022, urmata de Germania (4.800 EUR/mp), Franta (4.639 EUR/mp) si Norvegia (4.204 EUR/mp). Majoritatea tarilor au inregistrat cresteri ale preturilor medii pentru locuintele noi, in timp ce scaderi au avut loc doar in Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) si Franta (-0,2%).

Studiul mai arata ca un roman are nevoie in medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpara o locuinta de 70 mp, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul al saselea in topul accesibilitatii, dupa Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) si Italia (6,2). Tara europeana cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpara o locuinta noua, urmata de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

Anul trecut a fost marcat de incertitudine in segmentul pietei imobiliare rezidentiale, pe fondul cresterii costurilor de finantare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioada lunga. In ceea ce priveste volumele, desi pare ca asistam la o usoara scadere a cererii de proprietati rezidentiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finantare si a scaderii puterii de cumparare cauzate de inflatie, piata a crescut usor pe segmentul chiriilor. Asteptarile pentru urmatoarele 12 luni sunt ca preturile locuintelor sa se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arata o revigorare a creditarii ipotecare in comparatie cu 2022, atat in lei, cat si in euro. O alta tendinta semnificativa pentru anul viitor este accentul pe locuintele sustenabile si eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informati deja cauta anumite produse rezidentiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

Clasamentul oraselor europene cu cele mai scumpe locuinte este condus de Paris, cu un pret mediu de 14.622 EUR/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 EUR/mp) si Londra (9.163 EUR/mp). In Romania, cel mai scump oras este Cluj-Napoca, cu 2.363 EUR/mp si o crestere de 21,8% fata de anul anterior, in timp ce Bucurestiul ocupa locul al doilea, cu 1.693 EUR/mp. Astfel, tara noastra este printre putinele state europene in care cel mai scump oras nu este capitala, alaturi de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpa localitate, Italia, unde Milano depaseste Roma, si Spania, unde Barcelona ocupa primul loc.

In ceea ce priveste piata chiriilor, Dublin este cel mai scump oras european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunara de 32,8 EUR/mp. Pe locul al doilea se situeaza Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealalta extrema, Bulgaria continua sa fie tara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 EUR/mp pentru cei care locuiesc in Sofia, urmata de Grecia, unde chiria medie lunara pentru cei din Salonic este de 6,6 EUR/mp. Romania se numara, de asemenea, printre tarile cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oras romanesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunara de 8,6 EUR/mp, in timp ce chiriasii din Bucuresti platesc in medie 8,1 EUR/mp pe luna.

Sustenabilitatea are o pondere tot mai mare in orice proces de evaluare, aspect valabil inclusiv in ceea ce priveste locuintele, atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori. Stimulata de cerintele de reglementare si de numerosi alti actori interesati (stakeholders), aceasta tendinta a fost accelerata de cresterea semnificativa a pretului energiei si este vizibila in toata Europa, unde dezvoltatorii rezidentiali au fost obligati sa caute solutii alternative de energie, iar proprietarii si-au dotat casele cu panouri solare, sisteme geotermale sau alte tehnologii de energie regenerabila”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Editia a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 analizeaza evolutia pietei imobiliare rezidentiale in anul 2022 in 27 de tari si 76 de orase. Toate preturile cuprinse in analiza sunt convertite in euro, pentru a obtine rezultate comparabile.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL