loader
Studiu ING: Opt din zece romani sunt mai preocupati de economisire si sunt dispusi sa lucreze mai mult, pe fondul pandemiei Covid-19

Studiu ING: Opt din zece romani sunt mai preocupati de economisire si sunt dispusi sa lucreze mai mult, pe fondul pandemiei Covid-19

Astfel, romanii se afla in fruntea clasamentului european, fiind urmati de polonezi (82%), turci (80%) si cehi (71%)

Aproximativ 83% dintre romani incearca sa economiseasca mai multi bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului pandemic, comparativ cu media europeana de 66,5%, potrivit celui mai recent studiu international ING. Astfel, romanii se afla in fruntea clasamentului european, fiind urmati de polonezi (82%), turci (80%) si cehi (71%). 

Aproape 75% dintre romani au luat decizia de a-si reduce cheltuielile, peste media europeana de 57,5%, ocupand primul loc in topul european. Similar, pe urmatoarele locuri se situeaza turcii (73%), polonezii (70%), italienii si spaniolii (66%).

Decizia constienta de a economisi mai multi bani este corelata si cu faptul ca, la nivel european, romanii (52%) se asteapta cel mai mult sa se confrunte cu dificultati financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se afla olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii si germanii (23%).

Pentru a-si creste veniturile, 40% dintre romani spun ca au lucrat mai multe ore la locul de munca, acesta fiind, de asemenea, cel mai ridicat procent la nivel european. Mai mult, 37% dintre romani ar fi dispusi sa efectueze munca suplimentara daca ar avea aceasta posibilitate.

In ceea ce priveste schimbarea comportamentului de plata, aproximativ 58% dintre romani au declarat ca folosesc mai putin numerar, ocupand, astfel, locul trei ca pondere de crestere dupa englezi (65,4%) si polonezi (64,5%). Peste 54% dintre respondentii romani au spus ca acum prefera sa plateasca cu cardul, peste media europeana de 49%.

Ponderea foarte mare de romani care incearca sa economiseasca (83%) si sa isi reduca cheltuielile (75%) este remarcabila. La inceputul pandemiei, economisirea a fost pentru multi un lucru neintentionat, ca urmare a impunerii restrictiilor de mobilitate. Dupa aproape un an, numarul celor care si-au propus sa economiseasca in mod activ a crescut substantial.

Totusi, avem inca un procent ridicat de romani (33%) care nu au un plan de economisire. Deprinderea unei rutine necesita disciplina monitorizarii tuturor cheltuielilor. O metoda eficienta de a economisi este de a depune 5-10% din valoarea salariului in contul de economii imediat dupa incasarea salariului, nu la final, cand, de regula, nu mai raman bani.

Intr-o nota optimista, economia ar putea sa isi revina la nivelul pre-pandemie chiar in a doua parte a anului 2021, ritmul cresterilor salariale va ramane unul pozitiv, iar rata somajului pare a fi deja in scadere.”, a declarat Valentin Tataru, economist sef in cadrul ING Bank Romania.

Rutina strategica de economisire

Desi romanii sunt vizibil mai preocupati de economisire, aproape 33% dintre acestia afirma ca nu au o rutina de economisire (cea mai ridicata pondere la nivel european). Doar 27% dintre romani pun bani deoparte atunci cand incaseaza salariul, aflandu-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenti spun ca prefera sa puna deoparte banii ramasi la sfarsit de luna. Asteptand finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre romani raman, insa, intotdeauna fara bani inainte de urmatorul salariu, situandu-se si aici pe prima pozitie.

Peste 35% dintre romani spun, in continuare, ca nu au economii - acelasi procent ca in studiul international ING din luna mai 2020 si in descrestere cu patru procente fata de cel din decembrie 2019). Dintre cei care au un fond de rezerva, aproape 36% dintre respondenti spun ca are o valoare mai mica decat un salariu lunar, 23% dintre acestia ca reprezinta echivalentul a unul-trei salarii si doar 14% ca este echivalentul a patru-sase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre romani considera ca isi gestioneaza bine banii.

Romanii cu varste intre 25 si 34 sunt cei mai interesati de economisire, iar 36% dintre acestia au raspuns ca isi transfera lunar o parte din salariu in contul de economii, comportament recomandat pentru economisire. Peste 21% dintre respondentii romani care au declarat ca nu pot sa economiseasca se afla in grupele de varsta 55-65 ani si peste 65 ani.

La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi si aproximativ 42% dintre cehi si olandezi isi pun bani in contul de economii in fiecare luna, dupa incasarea salariului.

Despre ING Bank Romania

ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,8 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari.

Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,6 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri si Mid-Corporate si Wholesale Banking.

Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri.

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI