loader
Studiu Horvath: Peste 70% dintre companiile est-europene implementeaza metode digitale precum Big Data, Smart Dashboards sau Advanced Analytics

Studiu Horvath: Peste 70% dintre companiile est-europene implementeaza metode digitale precum Big Data, Smart Dashboards sau Advanced Analytics

Cele mai adoptate tehnologii sunt in urmatoarea ordine: Smart Dashboards, Advanced Analytics si Big Data

  • 80% dintre directorii financiari din Europa de Est considera cresterea investitiilor in automatizare si digitalizare drept o oportunitate de top pentru a iesi din impasul creat de pandemia Covid-19;
  • Cele mai adoptate tehnologii sunt Smart Dashboards (peste 70% dintre companii), Advanced Analytics (peste 60%) si Big Data (peste 60%).

Smart Dashboards, Advanced Analytics, Big Data si Predictive Forecasting sunt cele mai intalnite tehnici digitale adoptate in ultima perioada de catre departamentele operationale din companii, in incercarea de a se adapta la noua normalitate post-pandemica, arata studiul CFO Panel 2022, realizat la inceputul acestui an de compania de consultanta in management Horvath.

Mai mult de 80% dintre directorii financiari din Europa de Est considera cresterea investitiilor in automatizare si digitalizare drept o oportunitate de top pentru a iesi din impasul creat de pandemia Covid-19. Companiile participante la studiu sunt fie in proces incipient de implementare, fie deja au implementat una dintre cele patru metode de tehnologizare. Top 3 cele mai adoptate tehnologii sunt: Smart Dashboards (peste 70% dintre companii), Advanced Analytics (peste 60%) si Big Data (peste 60%).

Simplul acces la date nu este suficient. Informatia in sine nu foloseste nimanui daca nu poate fi interpretata intr-un timp cat mai scurt in contextul de afaceri, integrata in strategia companiei si folosita pentru a lua decizii actionabile de business”, spune Georgiana Vintila, Managing Consultant, Digital Transformation Expert, Horvath Romania.

Ajuta la luarea rapida a deciziilor, sunt interactive si determina tendinte. Acestea sunt principalele trei beneficii ale tablourilor de bord in business. Cunoscute mai ales sub denumirea de Smart / Intuitive Dashboards (tablouri de bord inteligente / intuitive), acestea sunt niste instrumente analitice care permit vizualizarea datelor din diverse industrii. De exemplu, pot reprezenta un tablou de raportare pentru indicatorii cheie de performanta din companie. Pe scurt, le arata directorilor financiari unde se afla in fiecare zi si ii ajuta sa extrapoleze si sa dea sens tendintelor pentru a lua cele mai bune decizii. Industriile care au inceput sa adopte cel mai mult Smart Dashboards sunt: industria auto, industria farmaceutica si industria IT.

In completarea Smart Dashboards vine Advanced Analytics, o alta metoda care permite examinarea autonoma sau semi-autonoma a datelor folosind tehnici si instrumente sofisticate, de obicei altele decat cele traditionale de business intelligence (BI). Scopul acestora este de a descoperi perspective mai profunde, a face predictii sau a genera recomandari avizate. Conform CFO Panel 2022, industriile care au inceput sa adopte cel mai mult Advanced Analytics sunt: Industria farmaceutica, Industria IT si Industria retail.

Big Data / Data Lakes reprezinta seturi de date mari si complexe care sunt atat de voluminoase, incat software-ul traditional de procesare nu le poate gestiona. Aceste „lacuri de date” contin informatii in forma lor bruta cu scopul principal de a oferi acces facil analistilor de business, inginerilor de date, directorilor financiari si altor specialisti capabili sa imbunatateasca performanta companiilor din care fac parte. Industriile care au inceput sa adopte cel mai mult Big Data / Data Lakes sunt: Industria bancara si de servicii financiare, Industria auto si Industria retail.

Predictive Forecasting (de exemplu, prognoza predictiva a vanzarilor) este o tehnica de estimare automatizata care permite ajustarea continua a previziunilor. Astfel, compania   poate sa identifice precoce oportunitati noi si riscuri, adaptandu-si in timp real deciziile de afaceri. Acesta este un alt mod digitalizat adoptat indeosebi de Industria farmaceutica si Industria furnizarii de energie.

Nota: Studiul a fost realizat la scurt timp inaintea inceperii conflictului din Ucraina.

Studiul integral poate fi consultat AICI.

Despre CFO Panel

CFO Panel 2022 evidentiaza tendintele actuale in domeniul finantelor si ofera informatii despre provocarile cu care se confrunta in prezent directorii financiari. Privind introducerea metodelor si tehnologiilor digitale in domeniile finantelor, studiul face transparenta starea actuala a firmelor participante, prezentand masurile specifice pe care directorii financiari le iau pentru a face fata transformarilor. De asemenea, acest studiu este o evaluare critica a agendei CFO in vremurile pandemiei Covid-19 si pune sub semnul intrebarii status-quo-ul actual in domeniile financiare.

CFO Panel este realizat de Horvath, avand peste 200 participanti din 15 tari, precum Germania, Austria, Elvetia, Croatia, Romania si Moldova. Industriile prezente in sondaj sunt variate, de la automotive, manufacturing, banci, logistica, oil & gas la farmaceutice, telecomunicatii si calatorii.

Despre Horvath

Horvath este una dintre cele mai importante companii internationale, independente, de consultanta in management, prezenta si pe piata din Romania, incepand cu 2005. Compania a fost infiintata in Stuttgart, in 1981, de Prof. Dr. Péter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului in Germania si are peste 1.000 de angajati. Horvath are birouri in Germania (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München si Stuttgart), Austria, Romania, Elvetia, Ungaria, Arabia Saudita si Emiratele Arabe, dar consultantii companiei stau la dispozitia clientilor la nivel global. Horvath este membra a Cordence Worldwide, cea mai importanta alianta activa la nivel mondial, formata din companii de consultanta in management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri in 24 de tari, situate pe trei continente. Va rugam sa vizitati website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro.