loader
Studiu Horvath: Peste 60% dintre companiile din Europa de Est considera ca afacerile au revenit la nivelul de dinainte de pandemie

Studiu Horvath: Peste 60% dintre companiile din Europa de Est considera ca afacerile au revenit la nivelul de dinainte de pandemie

La nivel international, mai mult de jumatate dintre intervievati considera ca pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor

  • La nivel international, peste 50% dintre respondentii studiului cred ca pandemia Covid-19 a reusit sa aiba un efect pozitiv asupra afacerilor;
  • Peste 90% dintre respondentii din Europa de Est estimeaza ca se vor confrunta cu dificultati in privinta fortei de munca;
  • Peste 60% dintre acestia considera ca un risc predominant il va reprezenta intreruperea lanturilor de aprovizionare si deficitul rezultat in aprovizionare si productie, iar peste 55% considera ca schimbarile de politica vor fi un risc pentru viitor.

Peste 60% dintre directorii financiari din Europa de Est au declarat ca afacerile pe care le gestioneaza au revenit la nivelul de dinainte de pandemie – sfarsitul anului 2019, potrivit studiului CFO Panel 2022 realizat la inceputul acestui an de compania de consultanta in management Horvath. La nivel international, mai mult de jumatate dintre intervievati considera ca pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor.

Traim cu pandemia de Covid-19 de peste doi ani si va continua sa fie o problema globala si in 2022. Companiile din aproape toate industriile, la nivel mondial, au fost sau inca sunt afectate de aceasta criza, ceea ce le-a obligat sa se adapteze, sa adopte o serie de masuri pentru a-si recapata stabilitatea. In plus, tema sustenabilitatii apare din ce in ce mai des pe agenda directorilor financiari din lumea intreaga. In acest context se ridica mai multe intrebari: Ce strategie a dat roade in trecut, dar functioneaza si acum? Care sunt riscurile si care sunt oportunitatile? Raspunsurile directorilor financiari dau linia tendintelor de business, dezvaluie in ce masura si cum ne-a afectat de fapt pandemia si aduce transparenta in creionarea strategiilor de dezvoltare”, spune Anca Mois, Senior Manager, Controlling & Finance Expert, Horvath Romania.

Socul Covid-19 a fost o provocare nu doar pentru sistemul medical, ci si pentru stabilitatea afacerilor, atat pe plan local cat si international. Conform rezultatelor studiului Horvath, directorii financiari ai companiilor au perceput mai multe tipuri de riscuri asociate, unele dintre ele inca valabile.

Peste 90% dintre respondentii din Europa de Est estimeaza ca se vor confrunta cu dificultati in privinta fortei de munca, care va trebui pregatita pentru provocari viitoare. Peste 60% dintre acestia considera ca un risc predominant il va reprezenta intreruperea lanturilor de aprovizionare si deficitul rezultat in aprovizionare si productie, iar peste 55% considera ca schimbarile de politica economica (ex: lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor fi un risc pentru viitor.

In ce priveste perspectiva, peste 80% dintre directorii financiari din Europa de Est cred ca pot iesi din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunitati cum ar fi cresterea investitiilor in automatizare si digitalizare, peste 70% sustin ca ii va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasa si hibrid), iar peste 50% considera ca salvarea va veni de la cresterea cererii interne.

Nota: Studiul a fost realizat la scurt timp inaintea inceperii conflictului din Ucraina.

Despre CFO Panel

CFO Panel 2022 evidentiaza tendintele actuale in domeniul finantelor si ofera informatii despre provocarile cu care se confrunta in prezent directorii financiari. Privind introducerea metodelor si tehnologiilor digitale in domeniile finantelor, studiul face transparenta starea actuala a firmelor participante, prezentand  masurile specifice pe care directorii financiari le iau pentru a face fata transformarilor. De asemenea, acest studiu este o evaluare critica a agendei CFO in vremurile pandemiei Covid-19 si pune sub semnul intrebarii status-quo-ul actual in domeniile financiare.

CFO Panel este realizat de Horvath, avand peste 200 participanti din 15 tari, precum Germania, Austria, Elvetia, Croatia, Romania si Moldova. Industriile prezente in sondaj sunt variate, de la automotive, manufacturing, banci, logistica, oil & gas la farmaceutice, telecomunicatii si calatorii.

Despre Horvath

Horvath este una dintre cele mai importante companii internationale, independente, de consultanta in management, prezenta si pe piata din Romania, incepand cu 2005. Compania a fost infiintata in Stuttgart, in 1981, de Prof. Dr. Péter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului in Germania si are peste 1.000 de angajati. Horvath are birouri in Germania (Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen si Stuttgart), Austria, Romania, Elvetia, Ungaria, Arabia Saudita si Emiratele Arabe, dar consultantii companiei stau la dispozitia clientilor la nivel global. Horvath este membra a Cordence Worldwide, cea mai importanta alianta activa la nivel mondial, formata din companii de consultanta in management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri in 24 de tari, situate pe trei continente. Va rugam sa vizitati website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro.

Autori

foto
HORVATH & PARTNERS MANAGEMENT CONSULTING SRL