loader
Studiu EY: Schimbare majora pe piata muncii - 43% dintre angajati dispusi sa renunte la locul actual de munca pentru un salariu mai mare, conditii mai bune si flexibilitate

Studiu EY: Schimbare majora pe piata muncii - 43% dintre angajati dispusi sa renunte la locul actual de munca pentru un salariu mai mare, conditii mai bune si flexibilitate

Angajatii sunt determinati sa intreprinda o mutare in principal din dorinta de a obtine un salariu mai mare, dar si oportunitati de cariera mai bune sau munca flexibila

Schimbare majora in echilibrul de putere de pe piata muncii - balanta incepe sa se incline, din nou, catre angajat - doua cincimi (43%) dintre respondenti declara ca sunt dispusi sa renunte in urmatoarele 12 luni la locul de munca actual, pe fondul unei inflatii in crestere, o piata a fortei de munca in scadere si o crestere a locurilor de munca care ofera flexibilitate.

Practic, vorbim despre o crestere semnificativa – in 2021, doar 7% dintre angajati au declarat ca sunt dispusi sa plece. Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului global EY -Reintoarcerea la munca. Noile conditii de anul acesta. Angajatii sunt determinati sa intreprinda o mutare in principal din dorinta de a obtine un salariu mai mare, dar si oportunitati de cariera mai bune sau munca flexibila.

Studiul ”Reintoarcerea la munca. Noile conditii” arata ca, pe masura ce multe tari ies din pandemia COVID-19, angajatii castiga o influenta semnificativa asupra angajatorilor si ca „lista de dorinte” pe care le au de la potentialii angajatori se schimba. Astfel, sondajul EY - unul dintre cele mai mari de acest gen, care analizeaza opiniile a peste 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajati din 22 de tari si 26 de sectoare industriale, vorbeste despre un procent important dintre angajati (42%) care spun ca sunt necesare cresteri salariale pentru a aborda fluctuatia personalului, opinie cu care doar 18% dintre angajatori sunt de acord. Si in ceea ce priveste revenirea la birou, studiul arata o opozitie clara intre ceea ce isi doresc angajatorii si ceea ce sunt dispusi sa faca angajatii. Astfel, 22% dintre angajatori anunta ca isi doresc ca angajatii sa revina la birou cinci zile pe saptamana; in schimb angajatii, intr-o proportie covarsitoare, de 80%, declara ca isi doresc sa lucreze de la distanta cel putin doua zile pe saptamana.

Claudia Sofianu, Partener, Liderul departamentului Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania: „Pe parcursul pandemiei, interesul prioritar al candidatilor atunci cand isi cautau o slujba noua sau al angajatilor in pastrarea locului de munca existent a migrat de la stabilitatea angajatorului, la actualizarea/ transformarea pachetului de beneficii si, ulterior, la flexibilitatea muncii. Acest ultim sondaj arata ca, pe masura ce angajatorii au oferit in ultimii 2 ani din ce in ce mai multe modalitati flexibile de lucru, salariile mai mari reprezinta acum cea mai mare motivatie pentru schimbarea locului de munca, in special avand in vedere inflatia in crestere si rolurile neocupate disponibile.”

Salariul mai mare bate dezvoltarea profesionala. Principala motivatie pentru angajatii in cautarea unor noi locuri de munca, potrivit sondajului, este acum dorinta de a obtine un salariu mai mare. Cu o inflatie record in multe tari din lume, mai mult de o treime dintre cei care prospecteaza piata (35%) spun ca au ca obiectiv principal o crestere a salariului, in vreme ce 25% dintre ei spun ca isi doresc o crestere profesionala. Aranjamentele flexibile de lucru – care au fost de departe unul dintre cei mai importanti factori in mobilitatea angajatilor, conform sondajului de anul trecut – si-au pierdut tractiunea. Astfel, doar 19% dintre angajati cauta flexibilitate la un nou loc de munca, in timp ce 17% spun ca ceea ce i-ar determina sa se mute ar fi beneficiile care promoveaza sanatatea si starea de bine la birou. Daca privim raspunsurile primite si din unghiul varstei respondentilor, am vedea ca angajatii generatiei Z si milenialii din SUA sunt cei cu cea mai mare probabilitate de a renunta la locul de munca in acest an (53%), in vreme ce, o analiza prin prisma sectoarelor in care activeaza respondentii ne arata ca cei mai dornici de plecare sunt angajatii din tehnologie si hardware - 60%.

Se schimba perceptia asupra culturii companiei, dar si asupra productivitatii. Interesant este ca dorinta angajatilor de a cauta noi roluri persista, in ciuda faptului ca acestia au opinii relativ optimiste privind cultura companiei. Numarul angajatilor care vad imbunatatiri in cultura organizatiei lor a crescut de la inceputul pandemiei COVID-19 de la 48%, la 61%. Pe de alta parte, insa, a scazut increderea angajatorilor in cultura companiei - de la 77%, la 57%. In plus, in timp ce angajatii cred ca noile moduri de lucru au crescut productivitatea, increderea companiilor in propria productivitate este erodata de cresterea cifrei de afaceri – doar 32% dintre angajatori spun ca au reusit sa sporeasca productivitatea si cultura, prin munca hibrida si investitii in facilitati si tehnologie la locul de munca.

Cresc decalajele de competente. 58% dintre respondentii angajatori sunt de acord ca este important sa existe o strategie pentru a alinia resursa umana si abilitatile cu nevoile viitoare ale afacerii, iar 74% spun ca sunt pregatiti sa angajeze angajati din alte tari si sa le permita sa lucreze de oriunde, daca abilitatile lor sunt critice sau limitate. Putin mai mult de o cincime dintre respondentii din partea angajatorilor (21%) considera ca imbunatatirea oportunitatilor de a dezvolta competente le va ajuta si la realizarea cifrei de afaceri.

In concluzie, flexibilitatea si munca hibrida sunt noua normalitate, asa cum anticipam inca de anul trecut. Angajatilor nu le mai este frica sa-si paraseasca locurile de munca pentru a profita de oportunitatile extinse de cariera si au rupt ecuatia dintre salariu si rol, punand presiune pe piata muncii. Cu toate acestea, angajatorii sunt reticenti in a reseta salariile si oportunitatile de cariera pentru a retine angajatii, fiind ingrijorati, la randul lor, de cresterea inflatiei/ a costului fortei de munca si a complexitatii structurilor organizationale vechi.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre sondaj

Sondajul EY 2022 Work Reimagined Survey este cel mai recent si cel mai amplu dintr-o serie de sondaje care compara perceptiile angajatorilor si ale angajatilor incepand din 2020. Acesta compara opiniile a mii de respondenti, iar perspectivele sunt menite sa ajute companiile sa creeze o forta de munca sustenabila care sa le ajute sa stimuleze cresterea afacerii, sa satisfaca nevoile clientilor si sa genereze valoare pe termen lung.

Sondajul s-a desfasurat din ianuarie pana in martie 2022 si a primit raspunsuri de la 17.498 de angajati si 1.575 de angajatori din 22 de tari din 26 de industrii.

Sondajul a fost realizat cu ajutorul unui panel tert si a vizat angajatori cu un interval cuprins intre 500 si 15.000 de angajati.

Datele sondajului sunt segmentate in functie de 88 de date demografice si preferinte diferite, personale si legate de locul de munca. Raspunsurile participantilor au variat de la 21 de ani la peste 65 de ani, cu raspunsuri de la lideri seniori si persoane cu functii diferite.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL