Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Studiu Deloitte: sapte din zece companii din Romania se asteapta la cresterea impactului reglementarilor in zona economiei circulare, iar comunicarea transparenta si informarea stakeholderilor apar in topul prioritatilor tranzitiei | DoingBusiness.ro
loader
Studiu Deloitte: sapte din zece companii din Romania se asteapta la cresterea impactului reglementarilor in zona economiei circulare, iar comunicarea transparenta si informarea stakeholderilor apar in topul prioritatilor tranzitiei

Studiu Deloitte: sapte din zece companii din Romania se asteapta la cresterea impactului reglementarilor in zona economiei circulare, iar comunicarea transparenta si informarea stakeholderilor apar in topul prioritatilor tranzitiei

Odata cu reglementarile europene si locale tot mai dense companiile din Romania incep sa priveasca economia circulara ca pe o solutie pe termen mediu si lung

Sapte din zece companii din Romania (67%) se asteapta la cresterea impactului reglementarilor in zona economiei circulare, de la moderat, in ultimele 12 luni, catre mare si foarte mare in urmatorii cinci ani, arata studiul Deloitte „Economia circulara. Perceptia si stadiul implementarii in Romania 2024”, efectuat anul acesta in randul a aproximativ o suta de companii de pe piata locala. In vederea transformarii circulare a businessului, peste jumatate dintre companiile respondente (59%) declara ca au elaborat sau au in lucru intr-o faza avansata o strategie de profil, care include masuri diverse, de la cele cu caracter general, asa cum sunt tranzitia energetica (80%) si masurarea emisiilor (62%), pana la cele specifice economiei circulare, precum masuri in vederea prelungirii ciclului de viata al produselor (53%), ambalajele si provenienta materiilor prime (49%), optimizarea folosirii resurselor (46%) sau ecodesign (39%). Pe de alta parte, comunicarea, informarea si „educarea” stakeholderilor – de la angajati si furnizori, pana la consumatorul final – apar anul acesta in topul prioritatilor strategiilor de tranzitie, potrivit studiului.

In ceea ce priveste planurile de investitii in vederea tranzitiei catre modelul economic circular, reducerea cantitatii de ambalaje si a deseurilor provenite din ambalaje (67%) si optimizarea proceselor tehnologice in vederea cresterii viabilitatii materiilor prime (67%) conduc lista de prioritati, urmate de crearea de sisteme de recuperare a ambalajelor in vederea reutilizarii (51%) si reducerea utilizarii plasticului (44%). Pe de alta parte, activitatile de cercetare-dezvoltare, inovare si ecodesign, care constituie, de fapt, punctul de plecare in transformarea durabila a modului de a produce si a vinde, sunt relevante in planurile de investitii a mai putin de patru din zece respondenti.

Sursele de finantare la care apeleaza companiile sunt diverse si complementare, pornind de la surse proprii, mentionate de 70% dintre respondenti, la finantari UE (27%), private equity (22%) si imprumuturi bancare (15%). In ceea ce priveste asteptarile legate de modul cum ar trebui sa evolueze in viitor instrumentele de sprijin de stat in domeniul economiei circulare, respondentii au mentionat in primul rand debirocratizarea procedurilor (66%) si diversificarea instrumentelor (65%), precum si cresterea valorii instrumentelor actuale (28%).

Odata cu reglementarile europene si locale tot mai dense, dar si ca raspuns la efectele inca prezente ale crizelor din ultimii ani pe lanturile de aprovizionare si in procesele interne de planificare si alocare de resurse, companiile din Romania incep sa priveasca economia circulara ca pe o solutie pe termen mediu si lung. Ele intreprind diverse actiuni, dar, pentru rezultate durabile, este nevoie de o mai buna sistematizare a etapelor. De exemplu, peste jumatate dintre respondenti se concentreaza inca pe masuri in faza incheierii ciclului de viata al produselor, asa cum ar fi colectarea si reciclarea deseurilor sau sisteme buy-back, insa sunt mult mai putini cei care fac o prioritate din proiectarea ecologica (ecodesign), care ar prelungi durata de viata a produselor si ar contribui la scaderea consumului de resurse si a cantitatii de deseuri, in general. De altfel, nevoia de expertiza si de profesionisti care sa coordoneze sistematic transformarile incepe sa fie resimtita la scara larga printre respondenti (67%), cei mai multi declarand ca au angajat sau intentioneaza sa angajeze experti”, a declarat Adrian Teampau, Director, Consultanta in economie circulara, Deloitte Romania.

Cei mai multi dintre respondenti resimt in prezent o influenta inca moderata a circularitatii asupra deciziei de consum, insa se asteapta ca acest argument sa ia amploare in anii urmatori, inclusiv ca urmare a eforturilor companiilor in zona de comunicare si educare. In aceeasi nota, peste jumatate dintre participantii la studiu (57%) au accentuat importanta instruirii specifice a angajatilor prin programe de training adaptate profilului lor de activitate, care sa detalieze concepte precum amprenta de mediu a afacerii, eficienta energetica, viabilitatea resurselor etc. 

Economia circulara este unul dintre pilonii tranzitiei sustenabile, iar noile cerinte de raportare asociate Directivei privind raportarea corporativa in materie de sustenabilitate (CSRD) duc efortul de intelegere si planificare a masurilor de transformare a businessului la un nivel superior. Nu intamplator, tranzitia energetica si masurarea emisiilor isi consolideaza pozitiile in topul prioritatilor companiilor din toate industriile, iar arii noi, precum comunicarea, informarea si «educarea» stakeholderilor urca si ele pe lista de prioritati. Sunt evolutii pozitive, care trebuie, insa, accelerate, data fiind performanta inca modesta a Romaniei in domeniul circularitatii, precum si calendarul de conformare asociat CSRD”, a declarat Ovidiu Popescu, Partener, Deloitte Romania, si Lider al practicilor de energie si sustenabilitate.

Din perspectiva lanturilor de aprovizionare, mai putin de jumatate (46%) dintre respondenti au implementat o procedura de evaluare a furnizorilor din punctul de vedere al indeplinirii criteriilor de sustenabilitate. Dintre acestia, peste doua treimi (69%) declara ca au inclus in procedura si criterii specifice economiei circulare. 

Studiul Deloitte „Economia circulara. Perceptia si stadiul implementarii in Romania 2024” a fost realizat pe baza unui sondaj in randul a aproximativ o suta de companii de pe piata locala, afaceri antreprenoriale sau filiale ale corporatiilor multinationale, predominant din industria producatoare si din sectorul serviciilor, precum si din retail, bunuri de consum, energie, constructii, agricultura, industria farmaceutica, avand ca respondenti reprezentanti ai departamentelor de sustenabilitate si ai top managementului.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL
   Update cookies preferences