loader
Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani

Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se asteapta ca Gen AI sa le transforme organizatia in urmatorii trei ani

Imbunatatirea eficientei si a productivitatii si reducerea costurilor sunt principalele zone de interes

Asteptarile cu privire la inteligenta artificiala generativa (Gen AI) raman ridicate in randul liderilor la nivel global, opt din zece respondenti (79%) la studiul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” fiind de parere ca tehnologia le va transforma organizatia in urmatorii trei ani. Mai mult de jumatate dintre respondenti sustin ca se vor concentra in special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi imbunatatirea eficientei si a productivitatii (56%) si reducerea costurilor (35%). Pe de alta parte, zonele considerate strategice, printre care incurajarea inovatiei (29%) si descoperirea de noi idei si informatii (19%), nu sunt tratate ca prioritati.

In ceea ce priveste provocarile, respondentii mentioneaza lipsa angajatilor cu abilitati de natura tehnica drept cea mai mare bariera in procesul de adoptare a Gen AI. Doar 22% dintre lideri considera ca organizatiile sunt bine sau foarte bine pregatite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le genereaza adoptarea Gen AI. In plus, putini respondenti se concentreaza pe educare si recalificare, 47% dintre organizatii sustinand ca isi invata suficient angajatii cu privire la functiile, beneficiile si valoarea generate de Gen AI. Cu toate acestea, este de asteptat ca prima generatie de experti in Gen AI sa se concentreze pe educarea si recalificarea angajatilor si pe atragerea de capital uman cu abilitati tehnice pentru gestionarea initiativelor legate de Gen AI. De exemplu, 74% dintre respondentii care au expertiza vasta in Gen AI mentioneaza ca isi instruiesc angajatii, fata de 27% dintre respondentii care detin „o oarecare” expertiza.

Dezvoltarea abilitatilor necesare va deveni o prioritate pentru organizatiile care doresc sa inceapa transformarea cu ajutorul solutiilor AI si, dupa cum subliniaza raportul, este important ca liderii sa aiba atitudinea unui incepator in acest domeniu. Cu alte cuvinte, sa creeze o cultura a invatarii constante, dat fiind ca noi modele, functii si moduri de utilizare a tehnologiei apar intr-un ritm alert, sa isi propuna sa creasca gradul de cunoastere a Gen AI in intreaga organizatie si sa abordeze de o maniera interdisciplinara implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte Romania.

Guvernanta si managementul riscului sunt, de asemenea, bariere in procesul de adoptare a Gen AI, arata studiul, doar un sfert dintre participanti (25%) considerand ca organizatiile sunt bine sau foarte bine pregatite sa abordeze aceste provocari. Cele mai mari preocupari ale respondentilor legate de guvernanta sunt lipsa increderii in rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuala (35%), utilizarea necorespunzatoare a datelor clientilor sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementarile (33%) si lipsa transparentei (31%). In ceea ce priveste cele mai frecvente riscuri, organizatiile citeaza rezultatele si informatiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, incalcarea drepturilor de autor si raspunderea pentru erori, confidentialitatea si proprietatea asupra datelor.

Cu toate acestea, organizatiile fac progrese in managementul riscurilor legate de Gen AI, subliniaza studiul, chiar daca ponderea acestora este mica. Unele dintre organizatiile participante la studiu gestioneaza deja in mod activ riscurile rezultate in urma implementarii Gen AI prin actiuni precum monitorizarea cerintelor de reglementare si asigurarea conformitatii (47%), stabilirea unui cadru de guvernanta pentru Gen AI (46%) si efectuarea de audituri interne si teste asupra instrumentelor si aplicatiilor Gen AI (42%).

Riscurile asociate cu Gen AI ii determina pe multi lideri sa solicite crearea unui cadru solid de reglementare si cooperarea la nivel global. Opt din zece lideri care au participat la studiu (78%) au declarat ca este nevoie de mai multe reglementari guvernamentale legate de AI, in timp ce sapte din zece (72%) au mentionat ca in prezent nu exista suficienta colaborare la nivel global pentru a asigura o dezvoltare responsabila a sistemelor bazate pe AI.

In linie cu accentul pus pe beneficiile tactice oferite de Gen AI, majoritatea organizatiilor se bazeaza in continuare pe solutii standard, cum ar fi aplicatii ce integreaza Gen AI menite sa sporeasca productivitatea (71%), aplicatii standard (68%), platforme de tip enterprise (61%) si tehnologii bazate pe modele lingvistice mari disponibile public (large language models - LLM) (56%). Relativ putine organizatii utilizeaza solutii specifice bazate pe Gen AI, cum ar fi aplicatii software dedicate unei industrii (23%), LLM-uri private (32%) si/sau LLM-uri de tip open-source personalizate pentru ele (25%).

In aceasta faza incipienta a procesului de adoptare a Gen AI, organizatiile se bazeaza in mare parte pe solutii standard, subliniaza studiul, o directie care este explicata de zonele de interes pe care liderii le au in vedere atunci cand adopta aceasta tehnologie – eficienta, productivitate si reducerea costurilor. Cu toate acestea, alegerea intre utilizarea instrumentelor Gen AI standard si a celor personalizate nu este usoara, este o decizie ce poate fi luata dupa o analiza detaliata a aspectelor cheie care pot afecta intreaga organizatie, cum ar fi strategia de business, nivelul investitiei intr-o astfel de tehnologie si chiar apetitul la risc al companiei”, a declarat Andrei Paraschiv, Director Consultanta, Deloitte Romania.

Raportul Deloitte „The State of Generative AI in the Enterprise: Now decides next” a fost realizat in perioada octombrie-decembrie 2023, in randul a peste 2.800 de lideri de business si de tehnologie cu expertiza in AI, implicati direct in gestionarea sau implementarea Gen AI in organizatii mari din 16 tari si sase industrii, pentru a analiza modul in care Gen AI este integrata in organizatii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL