loader
Studiu Deloitte:  Indicele de progres social 2018 privind calitatea vietii si bunastarea sociala

Studiu Deloitte: "Indicele de progres social 2018" privind calitatea vietii si bunastarea sociala

Romania ocupa locul 44 in clasamentul mondial

Romania ocupa locul 44 din 146 de tari, fiind depasita de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene in clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizatia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI) masoara calitatea vietii si bunastarea sociala a cetatenilor din 146 de tari, analizand trei dimensiuni principale pe 12 coordonate carora le atribuie cate un punctaj. Cele trei dimensiuni sunt nevoile de baza ale omului (hrana si ingrijirea medicala, apa si salubritatea, locuirea, siguranta personala), fundamentele bunastarii (acces la educatie de baza, acces la comunicatii si informatii, sanatate si bunastare, calitatea mediului) si oportunitatea (drepturi personale, libertate personala si de alegere, incluziune, acces la educatie avansata).

Romania a urcat pe locul 44, in acest an, de pe locul 51, pe care se clasa in 2014. Punctajele obtinute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care inregistreaza un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croatia, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran). Conform punctajelor, Romania performeaza mai slab decat cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la urmatoarele capitole: servicii de apa si canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educatie avansata, speranta de viata a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea sociala.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati aici.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL