loader
Studiu Deloitte: costul este cel mai important factor in decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video

Studiu Deloitte: costul este cel mai important factor in decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video

Pandemia a amplificat apetitul utilizatorilor din toate generatiile pentru jocurile video

Costul este cel mai important factor in decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video pentru aproape jumatate (46%) dintre respondentii studiului Deloitte Digital Media Trends 2021, aspect care determina 55% dintre acestia sa foloseasca servicii de streaming video care se sustin financiar din publicitate. Raportul subliniaza, de asemenea, ca sensibilitatea la pret este un factor cheie pentru serviciile de divertisment, deoarece utilizatorii platformelor de streaming video (49%), de jocuri video (38%) si audio (37%) ar inceta sa le mai foloseasca in cazul in care pretul ar creste.

Raportul evidentiaza si ca pandemia de COVID-19 a amplificat apetitul utilizatorilor din toate generatiile pentru jocurile video. Exponentii Generatiei Z (87%), Millennials (83%) si ai Generatiei X (79%) afirma ca acceseaza jocuri video pe dispozitive precum smartphone-uri, console de jocuri sau calculatoare cel putin saptamanal, aspect care i-a ajutat sa ramana conectati cu alte persoane si sa depaseasca perioadele dificile.

Studiul arata ca al doilea cel mai important factor in decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video este continutul (35%). In acest context, raportul evidentiaza concurenta puternica in randul furnizorilor, utilizatorii serviciilor de streaming video detinand in medie patru abonamente, utilizatorii serviciilor de streaming audio contra cost avand in medie doua abonamente, iar cei ai platformelor de jocuri video, trei abonamente. Pe de alta parte, 52% dintre respondenti considera ca este dificil sa acceseze continut prin intermediul atat de multor platforme, 66% sunt frustrati atunci cand continutul pe care doresc sa il vizioneze nu mai este disponibil pe o platforma si 49% sunt nemultumiti atunci cand o platforma nu le face recomandari relevante. Ponderea utilizatorilor care isi reziliaza abonamentele la serviciile de streaming video s-a mentinut la aproximativ 37% in perioada octombrie 2020 - februarie 2021, arata studiul.

Ponderea clientilor care isi reziliaza abonamentele este de mult timp un factor important pe agenda jucatorilor din industria de telecomunicatii si, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19, industria de media si divertisment se confrunta acum cu aceeasi provocare. Comportamentul consumatorilor de servicii de streaming din aceasta perioada va contribui la aparitia unei piete mai mature si mai competitive. In acest context, furnizorii se vor concentra pe retentia clientilor, vor crea experiente personalizate si unice pentru utilizatori si isi vor intensifica eforturile de a le oferi continut relevant, cum a fost cazul Netflix, care a difuzat continut educational gratuit pe propriul canal de Youtube in contextul inchiderii scolilor pe fondul pandemiei, sau al HBO Max, care a lansat filme pe platforma in aceeasi zi in care acestea au debutat in cinematografe”, a spus Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.

Raportul subliniaza faptul ca a asculta muzica este una dintre primele trei activitati preferate de toate generatiile, 60% dintre respondenti folosind un serviciu de streaming audio contra cost, in timp ce aceeasi pondere de utilizatori acceseaza un serviciu de streaming audio gratuit, care se sustine financiar din publicitate. Pentru cei care platesc un abonament lunar, continutul audio a fost factorul principal in decizia de a se abona la un astfel de serviciu, urmat de folosirea acestuia fara pauze publicitare si de preturile rezonabile. In cazul celor care folosesc un serviciu de streaming audio gratuit, lipsa costurilor a fost principalul factor in decizie, urmat de usurinta cu care acceseaza serviciul si de gama variata de continut.

Studiul Deloitte Digital Media Trends 2021 a fost realizat in randul a peste 2.000 de consumatori din Statele Unite ale Americii.

Deloitte ofera audit la nivel mondial, consultanta juridica, financiara, consultanta de risc, servicii fiscale si conexe clientilor publici si privati care acopera mai multe industrii. Deloitte deserveste patru din cinci companii Fortune Global 500 printr-o retea globala de firme membre in peste 150 de tari si teritorii, aducand capacitati de clasa mondiala, informatii si servicii de inalta calitate pentru a aborda cele mai complexe provocari de afaceri ale clientilor. Obiectivul Deloitte este de a avea un impact care conteaza prin cei peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai importante organizatii de servicii profesionale din tara care ofera, in cooperare cu Reff &Asociatii | Deloitte Legal, servicii in audit, fiscal, juridic, consultanta, consultanta financiara, consultanta de risc, procese de afaceri, precum si servicii tehnologice si alte servicii conexe, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Va rugam sa consultati www.deloitte.com/ro/about pentru a afla mai multe despre reteaua globala de firme membre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL