loader
Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor

Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor

Studiul releva faptul ca piata din Romania este puternic conectata cu regiunea Europei Centrale si de Est

Mai mult de jumatate din companiile din piata imobiliara se asteapta la restrangerea activitatii si a investitiilor in domeniu, pe fondul incertitudinilor legate de evolutia conflictului din Ucraina, insa o proportie apropiata (46%) estimeaza o crestere a randamentelor medii pentru investitiile existente in acest an, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2023, derulat in trei tari din regiune, respectiv Polonia, Cehia si Romania. In aceasta privinta, jucatorii din Romania sunt cei mai optimisti – doar 10% se asteapta la o scadere a randamentelor in perioada mentionata, fata de 14% in Cehia si 36% in Polonia.

Activitatea economica din regiune, in ansamblu, ar urma sa se deterioreze anul acesta, sustin 61% dintre participantii la studiu. Cu toate acestea, cei mai multi investitori spun ca isi vor majora portofoliul prin noi achizitii (44%), pe cand 39% iau in calcul sistarea planurilor de investitii.

Companiile care iau in calcul restrangerea activitatii isi motiveaza intentia prin prisma accesului mai dificil la finantare (50%) sau a contextului economic incert. Totusi, daca, imediat dupa izbucnirea razboiului, mai mult de 50% dintre participanti estimau ca acesta va avea consecinte negative asupra economiei regionale pe termen lung si doar 34% estimau un impact similar pe termen mediu, la finalul anului trecut, proportia s-a inversat (58% se asteapta ca efectele sa persiste pe termen mediu si doar 31% pe termen lung).

Studiul releva faptul ca piata din Romania este puternic conectata cu regiunea Europei Centrale si de Est, cu anumite particularitati. Spre exemplu, jucatorii din piata locala sunt mai sceptici cu privire la evolutia de ansamblu a activitatii in acest an, dar 90% se asteapta ca, pentru investitiile existente, randamentele sa se mentina la nivelul de anul trecut sau sa creasca. De asemenea, romanii sunt mai putin pesimisti decat ceilalti participanti cu privire la climatul economic national, dar sunt ingrijorati suplimentar din cauza perspectivei de majorare a taxelor in domeniu, avand in vedere masurile deja anuntate in aceasta directie, dar a caror aplicare a fost amanata. Per ansamblu, insa, in contextul dat, rezultatele studiului indica o pozitie echilibrata a jucatorilor din piata imobiliara, caracterizata de prudenta si consolidare a activitatii pe pietele in care opereaza”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.

Deloitte deruleaza Real Estate Confidence Survey for Central Europe incepand din 2019 pentru a afla perceptia profesionistilor din domeniu cu privire la evolutia pietei in regiune. La sondaj participa trei categorii de respondenti, respectiv dezvoltatori, investitori si consultanti specializati in domeniul imobiliar.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL