loader
Studiu Deloitte: 70% dintre directorii IT au accelerat strategiile de transformare a departamentelor financiare cu cel putin un an ca urmare a pandemiei de COVID-19

Studiu Deloitte: 70% dintre directorii IT au accelerat strategiile de transformare a departamentelor financiare cu cel putin un an ca urmare a pandemiei de COVID-19

45% dintre liderii din domeniul IT sustin faptul ca trebuie sa inoveze mai rapid, iar 43%, ca trebuie sa creasca gradul de agilitate a companiei

Directorii IT contribuie la implementarea strategiilor de transformare a departamentelor financiare si de adaptare pentru a tine pasul cu nevoile de business si cu evolutia tehnologica, 70% dintre acestia accelerand strategiile de transformare a functiei financiare cu cel putin un an ca urmare a pandemiei de COVID-19, potrivit raportului Deloitte „A more Effective CIO-CFO Partnership", realizat in colaborare cu Workday, companie lider in serviciile de tip cloud pentru departamentele financiare si de resurse umane. Raportul subliniaza, de asemenea, ca liderii din domeniul IT sunt supusi unor presiuni tot mai mari de a adapta si accelera strategiile digitale, 45% dintre acestia sustinand faptul ca trebuie sa inoveze mai rapid, iar 43%, ca trebuie sa creasca gradul de agilitate a companiei.

Studiul indica faptul ca businessurile cu directori de IT care au o abordare inovatoare si o viziune clara in privinta transformarii departamentelor financiare ale companiilor, o mentalitate deschisa, care se concentreaza pe colaborare si au o strategie legata de tehnologie, isi depasesc competitorii in privinta unor aspecte. Astfel, companiile cu directori IT inovatori raporteaza unii indicatori peste media industriei din care fac parte, de exemplu gradul de satisfactie a angajatilor (85% fata de 58%) si gradul de securitate cibernetica (81% fata de 67%). De asemenea, 90% dintre acesti lideri inovatori au raportat ca departamentele IT pe care le conduc sunt mult mai integrate in alte arii ale companiei decat erau in urma cu 12 luni, comparativ cu 72% din numarul total de respondenti.

Pentru a sprijini transformarea functiei financiare, raportul subliniaza importanta colaborarii intre departamentele unei companii, o trasatura pe care o au 60% din directorii IT inovatori, comparativ cu 44% din numarul total de respondenti. In plus, directorii inovatori din departamentele IT incearca sa se asigure ca prioritatile lor sunt aliniate din punct de vedere strategic si bine intelese de toti actorii cheie din organizatie. Ei vad colaborarea stransa cu departamentul financiar si cu echipa de top management ca parti esentiale ale rolului lor si 81% dintre ei lucreaza cu usurinta cu conducerea companiei (comparativ cu 55% din numarul total de respondenti), iar 63%, cu departamentul financiar, cu 12% mai mult fata de esantionul mai larg.

„Colaborarea dintre directorii IT si ceilalti actori cheie din cadrul unei companii, inclusiv directorii financiari, este importanta pentru stimularea transformarii departamentelor financiare. Lipsa de coordonare intre departamentul IT si cel financiar poate avea implicatii serioase din punct de vedere financiar, care pot pune in pericol chiar functionarea companiei, iar directorii IT inovatori sunt constienti de acest risc, 83% dintre acestia sustinand ca nu isi vor putea atinge obiectivele de crestere daca departamentele IT si financiar nu colaboreaza strans. Succesul actiunilor unui director IT  nu se datoreaza neaparat celei mai avansate tehnologii sau celui mai mare buget, ci unei mentalitati si unui set de prioritati, care include si colaborarea intre departamente”, a spus Vladimir Aninoiu, Director de tehnologie in cadrul practicii de consultanta a Deloitte Romania.

Raportul subliniaza, de asemenea, ca folosirea agila si graduala a serviciilor de tip cloud este un alt domeniu cheie pe care se concentreaza directorii IT inovatori cand vine vorba de transformarea departamentului financiar. Peste jumatate (54%) dintre acestia (comparativ cu 37% din totalul respondentilor) sunt mai inclinati sa implementeze progresiv o strategie bazata pe solutii de tip cloud end-to-end pentru a moderniza sistemele existente de planificare a resurselor din interiorul companiilor (enterprise resource planning - ERP), minimizand perturbarile ce ar putea fi cauzate de solutiile digitale noi pe care le implementeaza. 

Pe langa transformarea functiei financiare, directorii IT inovatori se concentreaza pe agregarea si gestionarea datelor, arata studiul, 92% din acestia afirmand ca agregarea datelor financiare ale companiei intr-o sursa unica de date (SSOT) este prioritatea lor principala, comparativ cu doar 72% din totalul respondentilor.

Directorii IT inovatori isi asuma riscuri, acorda o atentie sporita detaliilor si sunt mai inclinati spre a accepta mai multe responsabilitati in domeniul activitatilor strategice. De exemplu, 56% dintre ei spun ca ar dori sa se implice semnificativ mai mult in educarea organizatiei.

Raportul Deloitte „A More Effective CIO-CFO Partnership”, realizat in colaborare cu Workday, a fost efectuat in randul a peste 600 de directori executivi din intreaga lume, inclusiv directori IT, CIOs, specialisti IT din cadrul departamentelor financiare, vicepresedinti ai departamentelor IT, CTOs, din diverse industrii: bancara, produse de larg consum, energie, produse si servicii farmaceutice, comunicatii, media si tehnologie, imobiliare si constructii, ospitalitate si agrement si transport si logistica.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesionisti.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL