loader
Sondaj global PwC: 64% dintre companii pregatesc noi masuri de siguranta pentru a reporni activitatea, iar 47% vor sa aplice permanent munca de acasa

Sondaj global PwC: 64% dintre companii pregatesc noi masuri de siguranta pentru a reporni activitatea, iar 47% vor sa aplice permanent munca de acasa

Majoritatea companiilor au depasit faza de reactie pe termen scurt fata de criza generata de COVID-19, in care s-au concentrat prioritar asupra rezolvarii problemelor imediate: siguranta angajatilor si supravietuirea afacerii

Aproape doua treimi (64%) dintre companiile chestionate la nivel global pregatesc noi masuri de siguranta a angajatilor pentru a putea reveni la locurile de munca, arata cea mai recenta editie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse, din 28 aprilie. In acest context, 55% dintre respondenti spun ca vor sa reconfigureze spatiile de lucru pentru a permite distantarea fizica si 22% vor sa-si reduca suprafata birourilor.

Majoritatea companiilor au depasit faza de reactie pe termen scurt fata de criza generata de COVID-19, in care s-au concentrat prioritar asupra rezolvarii problemelor imediate: siguranta angajatilor si supravietuirea afacerii. Acum trebuie sa se gandeasca cum stabilizeaza activitatea pentru a functiona in noua normalitate.  O componenta esentiala a acestor planuri o reprezinta redeschiderea birourilor, fabricilor si a altor spatii de lucru. Din acest motiv, primele doua masuri avute in vedere sunt siguranta la locul de munca si reconfigurarea spatiilor pentru a asigura distantarea”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner al PwC Romania.

In noul context, 47% dintre companii intentioneaza sa introduca permanent munca de acasa pentru rolurile care permit acest lucru, 46% vor sa accelereze automatizarea si sa introduca noi moduri de lucru si 44% sa programeze munca in ture pentru a diminua expunerea.

In ceea ce priveste impactul COVID-19 asupra afacerilor, nivelul de ingrijorare a ramas constant cu editia anterioara a sondajului, 70% dintre liderii de finante aratand ca sunt foarte preocupati de acest lucru si majoritatea (80%) asteapta o scadere a veniturilor si profitului.

Din perspectiva industriei, directorii financiari ai companiilor de retail sunt cei mai ingrijorati (75%), din cauza reducerii increderii consumatorilor, dar si a puterii de cumparare, ca urmare a scaderii veniturilor. Cel mai scazut nivel de ingrijorare cu privire la impactul potential asupra afacerilor a fost raportat de liderii de finante din energie, utilitati si resurse (57%).

Ponderea respondentilor care considera ca organizatia lor ar putea reveni la activitatea obisnuita („business as usual”) in termen de trei luni, in cazul in care criza ar fi incheiata astazi, a scazut la 49% de la 56% in editia anterioara a sondajului.

Alte concluzii ale sondajului

● Principala prioritate a liderilor de finante este tinerea sub control a cheltuielilor. Astfel, ponderea celor care iau  in considerare masuri de reducere a costurilor a crescut la 82%, de la 77% in editia anterioara.

● In topul preocuparilor directorilor financiari se afla recesiunea globala (69%), impactul financiar asupra operatiunilor companiei (67%) si reducerea consumului (58%, in crestere de la 39% in studiul anterior).

● Respondentii din sectorul financiar sunt cei mai preocupati de recesiune (74%) si impactul financiar (72%).

● Cei mai pesimisti CFO sunt cei din Irlanda, 98% asteptandu-se la scaderi ale afacerilor. Chiar si in tarile cu o perspectiva mai optimista, directorii financiari se asteapta la reduceri ale veniturilor: Elvetia (80%), Danemarca (73%) si Germania (66%).

● La nivel de industrii, liderii de finante din servicii financiare (86%), industria manufacturiera si auto (86%) si retailul (80%) au cea mai mare pondere de CFO care estimeaza scaderea veniturilor.

● Aproximativ jumatate dintre directorii financiari spun ca vor acorda prioritate dezvoltarii optiunilor alternative de aprovizionare (52%), intelegerii starii financiare si operationale a furnizorilor lor (50%) si schimbarii clauzelor contractuale (42%).

● 56% intentioneaza sa includa impactul  in situatiile financiare.

Sondajul a fost realizat in data de 28 aprilie in randul a 871 de directori financiari  din 24 de tari: Armenia, Azerbaidjan, Brazilia, Cipru, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Japonia, Kazahstan, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Filipine, Portugalia, Singapore, Slovacia, Suedia, Elvetia, Thailanda, Turcia, SUA si Vietnam.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 276.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL