loader
Sondaj EY Romania: Marea majoritate a contribuabililor nu a solicitat niciodata dobanzile aferente rambursarilor de TVA intarziate

Sondaj EY Romania: Marea majoritate a contribuabililor nu a solicitat niciodata dobanzile aferente rambursarilor de TVA intarziate

Conform Sondajului EY privind dobanzile aferente rambursarilor intarziate de TVA, 65% din contribuabilii respondenti aflati in mod frecvent in pozitie de rambursare a TVA solicita rambursarea efectiva a TVA

In conditiile in care marea majoritate (peste 80%) a contribuabililor se confrunta cu intarzieri, in general semnificative, in obtinerea rambursarii sumelor de TVA ce li se cuvin, un procent similar (82%) nu au solicitat niciodata dobanzi.

Acestea sunt concluziile unui sondaj EY Romania, derulat in perioada 28 iunie – 12 iulie 2022, in randul a catorva zeci de contribuabili (din care aproximativ jumatate avand calitatea de mare contribuabil) si care si-a propus sa afle in ce masura contribuabilii sunt constienti de drepturile ce le revin, de mijloacele de aparare a acestora si de utilizarea efectiva a acestora din urma.

La mai bine de 10 ani de la importantele hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele „Enel Maritsa”, „Rafinaria Steaua Romana” si „Irimie”, care au deschis si usurat drumul contribuabililor in a obtine dobanzi pentru intarzierile organelor fiscale in rambursarea sau restituirea sumelor la care contribuabilii sunt indreptatiti, o mare parte a acestora fie inca nu stiu ca pot cere dobanzi pentru toate sumele primite cu intarziere in ultimii 5 ani, fie nu le solicita.

Conform Sondajului EY privind dobanzile aferente rambursarilor intarziate de TVA, 65% din contribuabilii respondenti aflati in mod frecvent in pozitie de rambursare a TVA solicita rambursarea efectiva a TVA, in timp ce restul fie folosesc TVA pentru compensare cu TVA de plata in lunile urmatoare, fie acumuleaza TVA pentru a solicita rambursarea unei sume mai mari (constienti sau nu ca astfel le creste riscul de a avea o inspectie fiscala cu privire la TVA).

In acelasi timp, statul roman a continuat sa ignore jurisprudenta europeana si nationala, refuzand constant sa accepte sa plateasca dobanzi, atunci cand a intarziat cu rambursarea de TVA sau cu restituirea altor sume. Studiul nostru a reliefat ca in aproape 95% din cazuri statul a refuzat cererile de dobanzi formulate de contribuabili, astfel ca acestia fie au abandonat demersurile, fie a fost nevoie sa obtina hotarari judecatoresti definitive prin care sa oblige autoritatile la plata de dobanzi.

Mai mult decat atat, in aproximativ 93% din cazuri, desi statul a fost obligat sa plateasca dobanzi prin hotarari judecatoresti, ulterior, cand contribuabilul a cerut dobanzi pentru acelasi tip de intarziere si a invocat obligatia autoritatii fiscale de a tine cont de hotararile judecatoresti precedente, statul a refuzat din nou si a fost nevoie ca respectivul contribuabil sa mearga mai departe in instanta pentru a obtine dobanzile.

Din studiul nostru se desprind doua concluzii majore – prima, ca in general, contribuabilii nu cunosc sau nu utilizeaza decat foarte rar acest instrument – desi acesta poate fi extrem de util in obtinerea de lichiditate in contextul actual, si a doua – ca statul nu acorda dobanzi benevol, ci doar daca este constrans de instantele judecatoresti.

Suntem in aceeasi paradigma de 10 – 15 ani si, cu toate ca intre timp jurisprudenta instantelor nationale s-a consolidat, recunoscand dreptul la dobanzi contribuabililor ce au fost lipsiti de sumele ce li se cuveneau, autoritatile fiscale refuza cu obstinatie sa solutioneze favorabil cererile contribuabililor. Este necesar sa iesim odata pentru totdeauna atat din tiparul gandirii de secol XX, de tipul „nu dau statul in judecata pentru ca nici nu castig si o sa imi fie mai rau decat imi e deja” cat si sa schimbam comportamentul statului si autoritatilor acestuia. O asemenea schimbare nu cred ca poate veni de la sine, ci doar in urma unui numar foarte mare de actiuni promovate constant de contribuabili pentru apararea drepturilor lor”, a declarat Alex Slujitoru, Avocat in cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
BANCILA, DIACONU SI ASOCIATII SPRL