6 din 10 respondenti din cadrul celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro si platforma de cursuri online Skillab planuiesc ca, in urmatorul an, sa schimbe domeniul in care activeaza sau sa treaca printr-un proces de reconversie profesionala, determinati de ritmul rapid in care se dezvolta piata muncii, dar si de cerintele angajatorilor. Doar 23% dintre acestia spun ca au un plan de dezvoltare profesionala pe care il urmeaza, 33% dintre ei au schitat un plan, dar nu considera ca il si implementeaza. Diferenta de respondenti ramasi nu au un plan intrucat 14% dintre ei considera ca este exclusiv in sarcina angajatorului, 16% considera ca ar fi greu de urmat si doar 5% nu sunt interesati de a avea un plan de dezvoltare in cariera.
„Vedem un procent mare de angajati care deja sunt hotarati sa faca o miscare clara in directia reconversiei profesionale in viitorul imediat. Se uita nu doar la domeniile care se dezvolta, dar si la competentele pe care le cere piata astfel incat sa isi creasca sansele de angajare si peste 5 sau 10 ani de acum incolo. Candidatii incep sa fie tot mai conectati la industriile in care vor sa lucreze si sa inteleaga faptul ca va trebui sa se adapteze la schimbarile permanente care apar in domeniul lor de activitate sau in domeniile conexe”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Un salariu mai bun reprezinta principalul motiv pentru care si-ar dori sa isi schimbe profesia, fiind mentionat pe primul loc de 77,4% dintre respondenti. 43,4% sunt motivati de perspective mai bune de dezvoltare, 38,5% si-ar dori sa aiba un stil de lucru flexibil, respectiv sa poata munci remote sau hibrid si aproape la fel de multi cauta mai multa stabilitate.
Intrebati ce planuri au pentru dezvoltarea lor profesionala din urmatorul an si cum ar putea sa faca mai usor reconversia dorita, 58% spun ca ar urma cursuri care sa ii ajute sa-si imbunatateasca abilitatile de management si comunicare si lucru in echipa. Aproape in egala masura, 50% dintre respondenti ar acorda aceeasi importanta dezvoltarii setului de competente tehnice pentru a ramane relevanti. Cu toate acestea, cei care au si urmat un curs de dezvoltare in ultimul an sunt in procent de doar 30%.
„Cei care lucreaza deja la dezvoltarea profesionala sunt motivati in primul rand de dorinta de a tine ritmul cu schimbarile din piata, dar si de beneficiile pe care invatarea continua le are. Astfel, cei care au urmat cursuri in acest sens observa schimbari importante in cariera lor. 23,5% au inceput sa fie implicati in proiecte noi, 14,2% au facut, impreuna cu managerul direct, un nou plan astfel incat sa dobandeasca noi abilitati pentru a avansa. 8,1% au primit o marire de salariu la jobul actual, iar 7,6% si-au gasit deja un job mai bun intr-o alta companie.”, spune Raluca Neagu, CEO in cadrul platformei online de cursuri Skillab Romania.
Dincolo de aceste argumente punctuale, 65% dintre candidati sunt convinsi ca este nevoie sa dobandeasca noi abilitati pentru a putea ramane relevanti pe piata muncii, in conditiile in care domeniul in care lucreaza se schimba atat de rapid incat au nevoie sa invete incontinuu. Abilitatile in IT, cele de analiza a datelor de management, abilitatile in business si cele din domeniul financiar sunt seturi de competente de care angajatii cred ca vor avea nevoie in viitor.
Raportat la timpul de care ar avea nevoie si pe care ar fi dispusi sa-l aloce educatiei pentru o noua cariera, 44% mentioneaza un total de 5 ore pe saptamana. 28% ar putea acorda 10 ore pe saptamana unui astfel de demers, 9% 15 ore, iar 11% chiar 20 de ore. 9% nu au niciun fel de disponibilitate in acest scop.
De altfel, 7 din 10 angajati si candidati participanti la sondaj spun ca, in compania pentru care lucreaza, programele si cursurile de dezvoltare profesionala nu fac parte din pachetul de beneficii extrasalariale. Doar 11% spun ca au parte de un astfel de beneficiu, in timp ce 6% spun ca efortul financiar este impartit intre angajati si angajatori.
Asadar, numarul celor care sunt atat de preocupati de a creste din punct de vedere profesional incat investesc din resurse proprii in programe, cursuri si evenimente de specialitate este semnificativ mai mare decat al celor care lasa acest aspect in sarcina angajatorului.
Sondajul a fost realizat in luna octombrie, pe un esantion de 2.081 de respondenti.
***
Despre eJobs
eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.