loader
Sondaj eJobs: 7 din 10 romani trec printr-o perioada dificila din punct de vedere emotional

Sondaj eJobs: 7 din 10 romani trec printr-o perioada dificila din punct de vedere emotional

Problemele financiare si cele legate de job ii apasa cel mai mult

7 din 10 participanti la cel mai recent sondaj derulat de eJobs Romania declara ca, in prezent, traverseaza o perioada dificila din punct de vedere emotional. Factorul care isi pune cel mai mult amprenta asupra echilibrului lor psihic este faptul ca muncesc prea mult si simt ca au intrat intr-o zona de burnout, aproximativ o treime dintre respondenti marcand acest raspuns. Urmatorul motiv este legat de faptul ca nu castiga suficient pentru cheltuielile pe care le au. 20% nu se simt apreciati la locul de munca, iar 13% spun ca sunt afectati de diverse probleme pe care le intampina in viata personala.

Rezultatele sondajului vin sa confirme ceea ce si noi auzim tot mai des in jurul nostru, in context profesional: discutii despre anxietate, epuizare, presiune, deviatii comportamentale, colegi nesiguri, deprimati, manageri incarcati cu toate problemele echipei, nervi intinsi la maximum, dezechilibre. Sunt, insa, trairi care nu ar trebui sa ne surprinda, dupa 4 ani foarte dificili, marcati de o pandemie, un razboi, un context economic in cel mai bun caz incert si cine stie cate alte situatii particulare, personale, care s-au asezat pe acest fond deloc prielnic”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing in cadrul eJobs Romania.

Intrebati care sunt starile emotionale pe care le-au resimtit cel mai pregnant in ultimul an, mai mult de jumatate (53,4%), au pus pe primul loc teama ca veniturile pe care le au nu vor tine pasul cu cresterile de preturi si nu vor reusi sa se mai descurce din punct de vedere financiar. 37,6% s-au simtit neintelesi de angajator, iar 32% au inclus in lista acestor stari teama de a nu-si putea gasi un job nou. 23,3% dintre respondenti mentioneaza ca si-au pierdut echilibrul emotional. Alte trairi negative cu care s-au confruntat romanii in ultimul an au fost ingrijorarea ca ar putea sa-si piarda jobul, singuratatea ori depresia. 2 din 10 spun ca ultimul an fost, in general, unul bun, fara prea multe motive de ingrijorare.

Desi vedem destul de multe motive de ingrijorare, dar si transparenta in a le recunoaste, intrebati daca au simtit nevoia de a apela la ajutor psihologic de specialitate, doar 33,5% dintre participantii la sondaj au raspuns afirmativ. Dintre acestia, 62,4% nu au facut nimic in acest sens, 35% au inceput sa mearga la terapie si au platit din resurse proprii costurile aferente, iar 2,6% au avut parte de terapie, ca beneficiu oferit de compania pentru care lucreaza”, explica Raluca Dumitra.

Jumatate dintre cei care recunosc ca ar fi avut nevoie, dar nu au mers la terapeut, spun ca motivul este legat de bani si ca nu si-au permis. Aproape o treime, insa, nu au facut acest lucru pentru ca nu s-au simtit confortabil sa vorbeasca despre problemele lor cu un strain, iar 3,4% au declarat ca le este teama ca ar putea fi judecati de cunoscuti. Alte motive care le-au stat in cale au fost lipsa timpului, faptul ca nu au gasit un psiholog cu care sa fie compatibili sau ca au incercat, pe cont propriu, sa isi rezolve problemele care ii apasau.

O treime dintre cei care au mers la terapie in ultimul an spune ca se simte la fel ca inainte si ca nu observa nicio schimbare in urma acestui proces. 35,8% spun ca sunt mai linistiti acum, iar 28,3% se declara mai increzatori in ei insisi si in viitor. Pentru 3,1%, sesiunile de terapie au avut un efect advers si spun ca se simt mai agitati decat inainte de a le incepe.

Aceasta preocupare pentru echilibrul emotional devine tot mai evidenta atat in randul candidatilor si angajatilor, cat si al angajatorilor, care au inteles ca starea de bine a oamenilor din echipe are un impact direct si, de multe ori, imediat in business. De aceea, de aproximativ patru ani incoace, vedem ca in structura pachetelor de beneficii extrasalariale a inceput sa apara accesul la consiliere psihologica, chiar daca inca timid”, mai spune Raluca Dumitra. 45% dintre respondenti mentioneaza ca acest lucru nu se intampla in compania pentru care lucreaza, desi si-ar dori, 41,3% spun ca nici nu au acest beneficiu, dar nici nu cred ca este nevoie, iar 7,3% au raspuns ca angajatorul lor a oferit dintotdeauna acces la terapie. Pentru 2,8% compania a inclus terapia in ultimul an, iar 3,5% au acest beneficiu din 2020, dupa declansarea pandemiei de Covid.

In ceea ce priveste relatia pe care o au cu angajatorul lor, 77,7% nu cred ca managerii sunt interesati de sanatatea emotionala a angajatilor. In plus, de la locul de munca resimt o serie de generatori de stres, precum faptul ca muncesc prea mult, ca au un salariu prea mic pentru nevoile lor actuale, ca au o relatie tensionata cu managerul sau cu alti membri ai echipei, ca nu le este permis sa lucreze remote sau ca nu se simt suficient de bine pregatiti si nu fac fata cerintelor de la job.

Sondajul a fost realizat in perioada septembrie – octombrie 2023, pe un esantion de 1.572 de respondenti care, la momentul completarii sondajului, erau angajati.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL