loader
Sondaj eJobs: 4 din 10 angajati sunt nemultumiti de salariu

Sondaj eJobs: 4 din 10 angajati sunt nemultumiti de salariu

La fel de multi cred ca o discutie cu managerul pe acest subiect le-ar putea aduce o majorare de maximum 10%

39,4% dintre participantii la cel mai recent sondaj eJobs declara ca nu sunt multumiti de salariul lor, in timp ce 49,8% spun ca este ok, dar s-ar putea si mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemultumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuala renegociere salariala pare a fi o solutie pentru un procent destul de mic de angajati, in conditiile in care nu cred ca ar putea veni cu argumente care sa-i convinga pe manageri sa acorde majorarea dorita. Astfel, 42% spun ca, o discutie in acest sens, ar putea sa le aduca un plus de maximum 10%, 37,7% cred ca ar putea obtine intre 10% si 20%, iar 13,1% intre 20% si 30%. 3,1% au incredere ca o renegociere le-ar putea creste salariul cu 30% - 40%, 2% intre 40% si 50% si 2,1% peste 50%.

Multi candidati se plang de faptul ca nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii si ca o astfel de discutie cu managerul lor le provoaca o stare accentuata de disconfort. Asta se intampla nu doar atunci cand poarta discutia din pozitia de angajat, ci si in fazele finale ale recrutarii. De asta, spre exemplu, aproape jumatate dintre respondenti au spus ca, de-a lungul carierei, cele mai multe majorari salariale le-au primit fara sa le ceara. 35,3% le-au primit doar dupa ce le-au cerut, in timp ce pentru 16,6% este greu sa faca o estimare”, declara Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

32,1% dintre respondenti se plang de faptul ca, desi incearca sa negocieze, rar li se intampla sa obtina suma dorita. 20,9% recunosc ca nu le place si nu se descurca deloc sa negocieze, de aceea accepta mereu oferta propusa de angajator. Mai putin de o treime au incredere in ei insisi ca se descurca foarte bine, de vreme ce aproape intotdeauna au reusit sa obtina sumele dorite, in timp ce pentru 20,7% este greu sa faca o evaluarea a capacitatilor de negociere pe care le au.

In plus, sondajul mai arata ca 39,6% dintre participanti nu si-au mai negociat salariul de la angajare, in timp de 19,5% au facut acest lucru la inceputul anului. Pentru 18,4% a trecut mai mult de un an de la ultima negociere, iar 6,5% au trecut prin aceasta etapa in ultima luna. 15,8% spun ca nici nu-si mai amintesc cand s-a intamplat ultima oara acest lucru.

Atunci cand vor sa obtina o marire salariala, 54,6% adopta metoda clasica de a prezenta managerului realizarile profesionale pe care le-au avut in ultima perioada. 14,8% spun direct ca nu se mai simt motivati de salariul actual, 10% justifica aceasta cerere prin cresterea preturilor din ultimul an si tot atati fac o cercetare prealabila asupra salariilor care se ofera in piata, pentru aceeasi pozitie, si prezinta datele managerului. „O alta strategie la care angajatii au apelat destul de mult in ultimul an a fost aceea de a veni cu o contraoferta primita din partea unui alt angajator. Nu este neaparat o varianta castigatoare si multi manageri tind sa aiba o reactie adversa fata de angajatii care procedeaza astfel”, explica Ana Calugaru.

Pe de alta parte, in cazul in care nu primesc marirea salariala asteptata, 41% dintre angajati incep sa isi caute un job nou, iar 23,9% chiar ii spun textual managerului ca vor incepe sa faca demersuri in acest sens. 22,6% declara ca inteleg situatia si, in consecinta, asteapta o perioada in care lucrurile sa mearga mai bine din punct de vedere financiar pentru companie. Aproape 10% privesc un refuz din partea managerului ca pe un puternic factor demotivator.

Cu toate acestea, cei mai multi dintre respondenti nu s-ar grabi sa accepte un nou job daca oferta salariala nu ar fi de cel putin 30% peste salariul actual – asta declara o treime dintre participantii la sondaj. 22,6% ar pleca in alta parte pentru cel putin 20% si 14,3% pentru cel putin 50% in plus. 12,2% nu ar face schimbarea pentru mai putin de 40%, iar 10,2% si-ar da demisia doar daca ar avea in fata o oferta dubla. Cei foarte nemultumiti de jobul actual (11,2%) ar accepta si un salariu cu maximum 10% mai mare.

Sondajul a fost realizat in luna septembrie a acestui an, pe un esantion de 1.389 de respondenti.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL