loader

Segmentul automotive creste. Atuurile Romaniei.

Noerr este unul dintre cei mai buni consultanti (legal, tax, finance) in segmentul automotive.

Incet dar sigur, Romania a devenit in ultimii ani un punct-cheie al investitiilor pe harta europeana, demn de luat in calcul pentru investitiile „greenfield” sau de extindere a capacitatilor de productie si servicii. Pe langa domeniul IT, care an de an inregistreaza cresteri semnificative, si industria auto dovedeste ca poate fi unul dintre motoarele stabile de dezvoltare a economiei romanesti.

 

”Majoritatea companiilor active in industria auto si pe care Noerr a avut placerea sa le consilieze si-au dezvoltat activitatea sau au planuri concrete de crestere a capacitatilor de productie”, spune Rusandra Sandu, avocat Partener Noerr.


Trendul se inscrie in completarea cerintelor pietei automotive de a reduce costurile de productie intr-un climat puternic dominat de competitivitate si eficienta sporita.


Romania ramane astfel in topul alegerilor companiilor multinationale, cand acestea iau decizii cu privire la largirea business-urilor sau relocarea capacitatilor de productie in baza presiunii costurilor. Companiile sprijinite de Noerr au parcurs analize complexe pentru alegerea locatiei optime pentru investitie.

 

„Stim ca printre punctele forte luate in considerare pentru alegerea Romaniei se numara procesul relativ facil de implementare – din perspectiva corporate – a unui business nou in Romania, nivelul scazut de impozitare in comparatie cu alte state ale UE si forta de munca – inca – ieftina la un nivel tot mai crescut de competitivitate al angajatilor”, adauga Rusandra Sandu.


Unul dintre factorii cheie in cadrul procesului de selectare a locatiei il reprezinta sprijinul financiar pe care autoritatile sunt dispuse sa il aloce pentru atragerea investitiilor, sub forma ajutorului de stat. Astfel, incepand din 2008, prin intermediul schemelor de ajutor de stat pentru stimularea investiiilor cu impact major in economie, respectiv pentru crearea locurilor de munca, au fost aprobate finantari pentru proiecte de investitii in valoare totala de 1.630 milioane EUR (cheltuieli eligibile si neeligibile) totalizand un ajutor de stat de aproximativ 588 milioane EUR.


Sectorul auto conduce detasat in topul domeniilor finantate, mai mult de 50% din proiectele aprobate fiind implementate de companii din acest domeniu. Companii precum Daimler, Bosch Rexroth, Leoni Wiring, Continental si Valeo sunt doar cateva dintre cele care au crezut in posibilitatea de a primi finantari nerambursabile de pana la 50% din totalul valorii investitiei realizate.


„Prin practicile de „greenfield” si „state aid” pe care le-a dezvoltat in ultimii ani pentru segmentul automotive, prin intermediul serviciilor integrate „legal, tax & finance” precum si in cadrul automotive group, Noerr promoveaza continuu schemele de ajutor de stat in randul clientilor sai” spune Iulian Sorescu, Partener si Consultant Financiar Noerr.


In momentul de fata, companiile active in productie pot depune cereri pentru obtinerea ajutoarelor de stat, pentru proiecte de investitie cu o valoare de minim 10 mil.EUR, dar pot beneficia de ajutor de stat pana la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile (constructii si echipamente de productie).

 

In mod similar, companiile care creeaza locuri de munca pot beneficia de acelasi procent de finantare din costurile salariale pentru o perioada de doi ani. Bugetul schemelor de ajutor de stat este in curs de revizuire, dorinta autoritatilor fiind de a-l creste de la 600 mil. EUR la 870 mil. EUR pentru atragerea de investitii productive, respectiv 600 mil. EUR pentru crearea de locuri de munca. Bugetele sunt valabile pentru perioada 2015-2020.


„Cu siguranta ne incanta faptul ca Noerr este unul dintre cei mai buni consultanti (legal, tax, finance) in segmentul automotive si ca avem parteneri care in perioada urmatoare isi vor mari capacitatile de productie, unele dintre ele indeplinind criteriul minim de 10 mil. EUR pentru a beneficia de ajutor de stat”, conform lui Iulian Sorescu.


Speram ca industria auto la nivel global va mentine trendul ascendent si ca Romania va sti sa absoarba aceste investitii. In ultimii ani furnizorii de componente au fost cei care s-au dezvoltat puternic. Ceea ce pare a lipsi din peisaj este intrarea pe piata a unui al treilea producator de autovehicule – un lucru de dorit si, cel mai probabil, un „boost” semnificativ pentru industria auto din Romania.
 

Autori

foto
NOERR FINANCE & TAX SRL