loader
Sapte din 10 europeni sunt mai ingrijorati de nivelul datoriilor in contextul COVID-19

Sapte din 10 europeni sunt mai ingrijorati de nivelul datoriilor in contextul COVID-19

Datoriile pot reprezenta un instrument financiar util daca sunt administrate in mod eficient

Ingrijorarea europenilor fata de datoriile acumulate s-a amplificat pe fondul incertitudinii generate de pandemia COVID-19. Aproximativ 70% dintre europeni considera ca isi fac noi datorii daca apeleaza la optiuni de intarziere a platilor in loc sa plateasca pe loc, potrivit celui mai recent studiu international ING, desfasurat in luna mai 2020. Printre acestea, se numara optiunea de tipul „cumperi acum, platesti mai tarziu”, testarea/ probarea unui produs inainte de a fi cumparat, plata cu cardul de credit sau in rate fara dobanda, precum si abonamentul de plata lunar pentru anumite servicii.

Cele mai mari schimbari privind perceptia fata de acest tip de datorii s-au inregistrat in randul respondentilor considerati vulnerabili din punct de vedere financiar, cu venituri mai reduse si fara economii. In luna mai 2020, 55% dintre europeni au declarat ca plata in rate reprezinta o datorie in plus, in loc de o modalitate flexibila de plata, comparativ cu 50% in decembrie 2019. Optiunea de tipul „cumperi acum, platesti mai tarziu” a fost perceputa ca datorie de 54% dintre respondenti, in crestere cu 7% in raport cu luna decembrie 2019. Cele mai mici ponderi au fost inregistrate pentru abonamentul de plata lunar (47% in mai 2020, fata de 42% in decembrie 2019) si testarea produsului inainte de a fi cumparat (44% in mai 2020, fata de 38% in decembrie 2020).

Datoriile pot reprezenta un instrument financiar util daca sunt administrate in mod eficient. Astfel, gestionarea datoriei implica planificare, o atitudine proactiva, precum si adoptarea si mentinerea unor obiceiuri financiare sanatoase. Aproximativ 13% dintre respondenti considera ca datoria reprezinta o parte normala a vietii, iar 25% dintre acestia sustin ca este necesara pentru a obtine ceea ce isi doresc, daca este bine gestionata. In ceea ce priveste grija pentru viitoarele generatii, 45% dintre europeni se gandesc ca ar putea transmite aceste datorii, in timp ce 33% nu sunt ingrijorati de acest aspect.

Perceptia asupra datoriilor difera destul de mult de la o tara la alta sau chiar in interiorul aceleiasi tari, de la o categorie sociala la alta. In perioada pe care o traversam, romanii au o inclinatie mai accentuata pentru a-si gestiona mai atent finantele personale. In acelasi timp, indatorarea nu trebuie perceputa ca pe un aspect negativ in sine. Dimpotriva, administrate intr-un mod eficient, imprumuturile ne pot permite sa facem mai rapid progrese in diverse domenii, de la educatie, investitii in afaceri pana la bunastarea personala. In prezent, pe langa creditul bancar standard, exista multiple solutii de finantare prin intermediul carora romanii au acces la bunurile si serviciile pe care si le doresc. In toate cazurile, educatia financiara este absolut esentiala pentru mentinerea unei anumite discipline a finantelor personale”, a declarat Valentin Tataru, economist ING Bank Romania.

 

Europenii apeleaza cel mai frecvent la creditul bancar (31%), descoperitul de cont (21%), cardul de credit (20%), imprumutul de la familie sau prieteni (18%), imprumutul de la furnizor (16%) sau la creditul pentru studenti (12%). Aproximativ 52% dintre acestia spun ca recurg la fondurile din descoperitul de cont atunci cand nu mai au alta solutie, in timp ce 63% afirma ca prefera sa acceseze un credit bancar, ca optiune personala, si doar 33% il acceseaza atunci cand nu mai au alta alternativa.

48% dintre romani spun ca au fost nevoiti sa apeleze la un tip de imprumut, fiind cel mai mare procent la nivel european. Acestia sunt urmati de olandezi, cu 46%. La polul opus, polonezii (83%), luxemburghezii (74%) si germanii (73%) au declarat ca a fost alegerea lor si nu o necesitate sa acceseze un tip de imprumut. Romanii (33%) si turcii (35%) se imprumuta cel mai frecvent de la familie si prieteni, iar englezii (28%) si turcii (47%) prefera sa foloseasca cardul de credit. 

Aproximativ 65% dintre europeni declara ca si-au platit datoriile la timp in ultimele 12 luni. 59% dintre acestia spun ca folosesc o optiune digitala pentru plata automata a facturilor, iar ponderea creste pana la 72% in cazul platilor pentru institutiile recunoscute. Achitarea facturilor la timp se intampla mai frecvent daca platile sunt efectuate in momentul primirii facturilor, in timp ce amanarea platilor creste probabilitatea ca acestea sa nu se mai fie efectuate. De altfel, 36% dintre respondentii care au intarziat cu plata facturilor au afirmat ca au uitat sau ca au amanat prea mult plata acestora. 

Despre studiu

Sondajul international ING promoveaza o mai buna intelegere a modului in care persoanele din toata lumea isi gestioneaza cheltuielile, economisesc si investesc, precum si a perceptiilor acestora asupra banilor. Studiul este efectuat de mai multe ori pe an, iar rapoartele sunt gazduite aici: https://think.ing.com/consumer/ing-international-survey/.

Doua studii online au fost desfasurate de Ipsos pentru acest raport: in perioada 27 noiembrie-16 decembrie 2019 si 15 mai-27 mai 2020. La aceste studii au participat aproximativ 26.000 respondenti.

Sondajul international ING este realizat de cateva ori pe an de catre ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani si stil de viata, combinand idei despre educatie financiara, finante personale si comportament economic pentru a furniza in mod regulat informatii practice.

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI