loader

Salariile din mediul privat au crescut cu 10% in primul semestru

Primul semestru din acest an a adus o crestere a salariilor, dar si a bonusurilor oferite angajatilor din mediul privat, potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR.

Astfel, prima jumatate de an a adus un avans de cca. 10% al salariilor, comparativ cu primul semestru al anului trecut, iar bonusurile oferite au fost mai mari cu peste 16%. 

 

„In primele sase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajatii, acest lucru fiind determinat de mai multi factori. Evolutia pozitiva a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare si cresterea salariului minim pe economie au avut un impact important”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

 

Potrivit analizei, salariile au avut astfel un avans mediu de 10% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada din 2015. Astfel, inca din trimestrul intai s-a inregistrat o crestere de 8,89%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, in timp ce in trimestrul al doilea cresterea a fost de 10,93%, fata de perioada similara din anul anterior.

 

„Acest avans a fost determinat si de strategia companiilor privind retentia angajatilor. Pe o piata a muncii efervescenta, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde exista un deficit de specialisti, angajatorii au fost nevoiti sa ofere salarii si beneficii mai mari pentru a pastra sau a atrage noi angajati”, a mai spus Adrian Stanciu.

 

Bonusuri mai mari pentru angajatii romani

 

In ceea ce priveste bonusurile oferite de catre companii in primul semestru din 2016, acestea au avut valori mai mari cu cca. 16%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015. De asemenea, in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere de 13,30%, iar in al doilea trimestru de 18,96%, fata de perioadele similare din 2015. In medie, bonusurile oferite in primele sase luni din acest an au avut o valoare de cca. 146 lei brut/ angajat/ luna, conform statisticilor Smartree.

 

De asemenea, beneficiile extrasalariale au fost, si ele, tot mai des intalnite in randul companiilor in primele sase luni din an, atat cele lunare (tichete de masa, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la sali de sport, sali de relaxare, cat si cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii in zile speciale etc.).

 

Potrivit Smartree Workforce Index, primul semestru din 2016 a adus si o crestere de cca. 19% a numarului de zile de concediu de odihna luate de catre angajati, in timp ce numarul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu peste 17%.

 

Industriile fruntase la cresterile salariale

 

Industriile care au raportat cele mai mari cresteri salariale versus 2015, in primul semestru, au fost cele in care se ofera salariul minim pe economie, spre exemplu Retail & Logistica, dar si firmele din industriile cu marje mari de profit, precum cele din domeniul IT, care au o politica de salarizare foarte bine pusa la punct, definita prin cresteri salariale anuale.

 

Pe de alta parte insa, industrii precum cea petroliera si cea bancara au avut de suferit in aceasta privinta, lucru determinat de scaderea pretului la barilul de petrol, in primul caz, si de modificarile legislative, in cel de-al doilea caz.

 

Analiza Smartree arata, de asemenea, si cum a evoluat numarul de angajati din sectorul privat in prima parte din acest an. Astfel, companiile par ca isi mentin in general numarul de angajati. Tinand cont de acest aspect, numarul angajatilor a ramas constant in primul semestru din acest an, avand un avans de sub 2%. Raportat la trimestre, primele trei luni din acest an au adus o scaderea usoara a numarului de angajati, de cca. 1,16% versus anul anterior, pentru ca al doilea trimestru din 2016 sa aduca o crestere de 4,85%, comparativ cu perioada similara din 2015.
 

Autori

foto
SMARTREE ROMANIA SRL