loader
Romanii iau cu asalt piata muncii – aproape 1 milion de aplicari la joburi au fost inregistrate in ultima luna

Romanii iau cu asalt piata muncii – aproape 1 milion de aplicari la joburi au fost inregistrate in ultima luna

Aceasta criza i-a facut pe candidati sa fie mult mai atenti la ce se intampla pe piata muncii

Cu aproape 1 milion de aplicari la joburi, ultima luna a egalat recordurile ultimilor ani in ceea ce priveste dorinta romanilor de a-si gasi un loc de munca. Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut au fost 570.000 de aplicari depuse de candidati. Dupa o prima jumatate a lunii aprilie in care, pe piata muncii, atat angajatorii, cat si candidatii au batut in retragere, odata cu apropierea finalului starii de urgenta, si unii, si ceilalti au reluat procesele de recrutare si cautare activa a unui loc de munca. Numai in perioada 1-15 mai au fost inregistrate aproximativ 650.000 de aplicari pentru joburile disponibile pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Domeniul care a atras cele mai mult atentia candidatilor a fost Comertul – peste 200.000 de aplicari numai in ultima luna, urmat de IT / Telecom, Prestari servicii si Call-center / BPO. Fiecare dintre aceste industrii a depasit pragul de 100.000 de aplicari, in ultimele 30 de zile. Cel mai putin cautate domenii au fost Protectia mediului, sectorul Naval si Aeronautic, Paza si Protectie sau Drept.

Aceasta criza i-a facut pe candidati sa fie mult mai atenti la ce se intampla pe piata muncii. Unii pentru ca vor sa fie pregatiti pentru orice eventualitate, iar altii pentru ca s-au trezit in situatia de a ramane fara job, chiar si de pe o zi pe alta. Sa nu uitam ca sunt aproape 400.000 de contracte de munca incetate si peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a vazut in comportamentul lor din ultima luna, pe platforma. Spre deosebire de o perioada ”normala”, acum, candidatii cauta sa se angajeze in industriile care par ca vor ramane in picioare indiferent de ce se intampla in economie si cauta cu predilectie companiile care pot sa le ofere, mai mult decat orice altceva, stabilitate”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Tot in aceasta perioada a crescut si numarul candidatilor foarte tineri care vor sa se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicari au venit din partea tinerilor cu varste cuprinse 18 si 24 de ani. Cu toate acestea, segmentul care a cautat cel mai intens un nou loc de munca a fost cel al candidatilor cu varste intre 25 si 35 de ani. Peste 150.000 de aplicari au depus si cei din categoria 36-45 de ani. ”Tinerii au reprezentat categoria de candidati pe care aceasta perioada i-a schimbat cel mai mult, atunci cand vine vorba de felul in care abordeaza piata muncii. Pana nu demult, aveau suficienta incredere in numarul mare de joburi disponibile in piata si amanau momentul primei angajari chiar pana dupa absolvirea facultatii sau a masteratului. Acum lucrurile nu mai stau asa – vad ca lupta este destul de acerba intre candidati si nu vor sa mai piarda timp. As spune chiar ca a fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, mai spune Bogdan Badea.

In acest moment, peste 17.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare lansata in Romania. eJobs Romania apartine companiei Ringier Romania, parte din Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de date de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. eJobs.ro are un numar de peste 4 milioane de CV-uri, mai mult de 2 milioane de utilizatori unici lunari, 7.000 de CV-uri actualizate zilnic si o baza de fani de peste 300.000 pe Facebook.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL