loader
Riscuri si beneficii in mediul de afaceri digital

Riscuri si beneficii in mediul de afaceri digital

Autor: Alina Fanita, CEO si Partener, PKF Finconta

Companiile au raspuns in moduri diferite la criza. Multe au fost nevoite sa automatizeze modul in care lucreaza cu clientii pentru a atenua riscurile generate de pandemie. Alte companii au trecut la procesele digitale pentru a le facilita angajatilor sa lucreze la distanta. Restrictiile au dus la intreruperi in lantul de aprovizionare si au implicat ajustari ale relatiilor cu furnizorii. Iata de ce acum multe companii fac tranzactii si iau decizii practic in timp real, ceea ce necesita, de asemenea, ca aceste organizatii sa gestioneze riscurile si sa valorifice oportunitatile cu viteza, acuratete si eficienta. Avand in vedere schimbarile accelerate din ultimii doi ani, auditorii din era digitala de astazi trebuie, de asemenea, sa adopte o mentalitate digitala.

Risc: Dependenta de sistemele digitale

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial „dependenta tot mai mare de sistemele digitale” este un risc in crestere in 2022. Acelasi raport spune ca aceasta dependenta a fost „intensificata de raspunsul la COVID-19”. Comertul digital este estimat sa atinga o valoare globala de 800 de miliarde de dolari pana in 2024, iar aceasta crestere aduce cu schimbari operationale mari si genereaza noi tipuri de risc digital. Produsele si serviciile digitale se bazeaza pe o gama larga de active tehnologice — date, aplicatii software, servicii cloud, interfete — care pot fi slab controlate de terti.

Companiile care rezolva aceste riscuri digitale vor castiga un avantaj competitiv printr-o performanta mai buna si o rezilienta mai puternica. Intrebarea care se pune este: „cum putem descoperi rapid aceste noi riscuri digitale si cum putem actiona eficient asupra lor?” Raspunsul este printr-o abordare de management integrat care leaga riscurile strategice, operationale si tehnologice pentru a permite luarea unor decizii informate.

Beneficiu: Conectivitatea sustine auditul digital

Conectivitatea afacerilor devine din ce in ce mai puternica, facand schimbul de date intre companii, clienti si organisme guvernamentale o practica standard. Pe masura ce conectivitatea creste, datele digitale operationale, tranzactionale si financiare ajung din ce in ce mai mult in retele partajate. Auditorii se pot conecta direct la aceste retele partajete si pot lucra direct printr-o platforma online securizata, ceea ce eficientizeaza foarte mult procesul de audit. Clientii nu mai trebuie sa transfere manual fisiere de date masive si sa comunice prin e-mail, deoarece toate partile implicate intr-un audit isi pot gestiona si vizualiza acum datele pe o singura platforma partajata sau pe un portal pentru clienti.

Risc: Tehnologiile coexistente, vechi si noi

S-au realizat cercetari ample cu privire la modalitatile in care expertii in managementul riscului si conformitatii si-ar putea imbunatati solutiile de guvernanta pentru a permite o mai buna vizibilitate si intelegere a riscurilor. Concluziile au aratat ca focusul pe conformitate, precum si tehnologiile coexistente, vechi si noi, ajung sa nu furnizeze liderilor de afaceri informatiile necesare pentru a aborda cele mai relevante riscuri digitale din companie. Astfel a devenit din ce in ce mai clar ca o abordare integrata care leaga riscurile operationale si tehnologice de obiectivele strategice ale afacerii este mai puternica. Liderii de afaceri trebuie sa exploreze modul in care tehnologiile de management integrat al riscurilor, pot ajuta companiile sa treaca dincolo de solutiile vechi, bazate pe conformitate, pentru a-si creste vizibilitatea si intelegerea riscurilor digitale.

Beneficiu: Procesarea volumelor mari de date

Desi volumul mare de date generate prin platformele de partajare a datelor poate face identificarea riscurilor mai dificila, auditorii beneficiaza de noi abordari pentru procesarea datelor si informatiilor din diverse categorii de documente. Un proces de audit de inalta calitate poate procesa si interpreta datele in moduri semnificative si coerente, ajutand companiile sa identifice anomalii, riscuri operationale, financiare si non-financiare.

De ce este atat de importanta analiza datelor? In primul rand, viteza mare de procesare si capabilitatile tehnologiilor de procesare a datelor pot acoperi intreaga populatie de date. Aceasta acoperire completa ofera o asigurare si mai mare cu privire la guvernanta si conformitate, iar auditorii sunt capabili sa faca analize mai profunde pentru a descoperi noi perspective si domenii de imbunatatire a afacerii. De asemenea, tehnologiile de analiza a datelor sunt capabile sa efectueze un „audit continuu”, permitand ca eforturile de audit sa fie distribuite pe tot parcursul anului.

In concluzie

Efectuarea unui audit digital implica mai mult decat utilizarea instrumentelor si tehnologiilor digitale in procesul de audit. Un audit digital necesita adoptarea unei mentalitati cu adevarat digitale. A avea o mentalitate digitala inseamna dezvoltarea de noi atitudini si comportamente care sa permita auditorilor - si clientilor - sa prevada posibilitati, in timp ce sunt din ce in ce mai adaptabili si deschisi la valorificarea tehnologiilor emergente pentru a imbunatati procesele traditionale.

Despre PKF Finconta

De peste 27 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din Romania. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o retea internationala de firme independente din punct de vedere legal, care ofera consultanta si audit oriunde in lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societati cu capital romanesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanta, PKF Finconta HR si Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale nationale CECCAR, CAFR, CCFR si UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiza financiara corporativa, consultanta fiscala, intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolventa, auditarea fondurilor nerambursabile si due diligence de achizitii.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL