loader
Remodelarea operatiunilor este importanta pentru revenirea din criza

Remodelarea operatiunilor este importanta pentru revenirea din criza

Autor: Florentina Susnea, Managing Partner, PKF Finconta

Domeniul taxelor este cel mai vizat in general si cu atat mai mult in momente de criza. Luarea unor masuri la nivel guvernamental poate sa blocheze sau sa disloce blocaje din mediul de business. Dar la nivel de companie top managerii au nevoie sa remodeleze operatiunile ca sa pregateasca organizatia pentru revenire.

Restructurarile operationale prezinta oportunitati clare de integrare a structurilor fiscale in activitatea operationala a companiei. Preturile de transfer ar trebui sa reprezinte un element cheie in obtinerea unor noi obiective operationale de afaceri. Strategiile de planificare fiscala care influenteaza locatia in care se desfasoara activitatile, pot de asemenea sa creeze oportunitati.

Pregatirea abordarii si a strategiei fiscale a unei companii este esentiala, mai ales acum cand sistemele fiscale sunt in centrul masurilor de ajutor economic. Fie ca este vorba despre masuri privind amanarea termenelor de depunere si plata pentru impozitele pe venit si cele privind taxele indirecte, sau ca este vorba despre depunerea documentelor de calificare pentru masurile mai largi de scutire de la plata anumitori impozite, toate aceste masuri sunt concepute pentru a oferi un colac de salvare companiilor ca sa treaca cu bine prin aceasta criza fara precedent.

Cu toate acestea, ele pot fi utile numai daca organizatiile au o privire de ansamblu asupra operatiunilor lor ca sa solicite cel mai potrivit tip de ajutor si sa-l valorifice in beneficiul revenirii.

Aplicarea diverselor tratamente fiscale necesita o investitie de timp si efort. De exemplu, pentru a rezolva problema preturilor de transfer, o companie trebuie sa constientizeze factorii care aduc valoare adaugata si contributiile economice pe care le aduc partile afiliate din cadrul grupului, inclusiv modul in care acesti factori diferentiaza compania de principalii sai competitori de piata. De aceea este utila colaborarea cu o companie de consultanta care sa acopere aceste nevoi.

Viteza cu care au fost adoptate masurile de stimulare fiscala ca raspuns la COVID-19 ne reaminteste inca o data cat de rapid se poate schimba peisajul fiscal. Si intrucat o mare parte din legislatia privind stimularea de urgenta a revenirii economiei se bazeaza pe mecanisme fiscale, este probabil ca legislatia in domeniu sa continue sa ramana fluida.

In plus, presiunea de a fi la curent cu transformarea digitala si cu tehnologia este implacabila - si costisitoare - intr-un moment in care multe companii sunt supuse presiunii costurilor, ca parte a propriilor planuri de recuperare financiara din socul economic produs de pandemie.

Pe masura ce companiile se stabilizeaza, functiile fiscale si financiare vor fi solicitate sa joace un rol si mai puternic in a ajuta companiile sa-si stabileasca urmatorii pasi din planul de revenire. Transformarea modelului de operare poate ajuta la reducerea costurilor generale, la controlul cheltuielilor imprevizibile necesare digitalizarii si la redirectionarea resurselor interne catre activitati mai strategice. Poate reorienta investitiile spre oameni si tehnologiile atat de necesare pentru a tine pasul cu o lume in continua schimbare.

Pentru reevaluarea modelului lor de operare, companiile ar fi bine:

• Sa isi examineze modelul de operare fiscala si financiara actual si sa-si stabileasca prioritatile organizatiei in ceea ce priveste controlul costurilor, crearea valorii si gestionarea riscurilor, pentru a intelege modul in care functia fiscala si financiara contribuie la strategia generala de afaceri. Dupa ce aceste prioritati sunt clare sunt mai usor de identificat disfunctionalitatile dintre oameni, procese si tehnologie si luarea deciziei privind sustenabilitatea modelului actual.

• Sa-si stabileasca ce capacitati sa dezvolte. Mentinerea activitatilor fiscale si financiare in interior necesita, in general, un anumit grad de transformare interna pentru instruirea persoanelor existente, optimizarea proceselor fiscale generale si tehnologiei. Dar decidentii trebuie sa fie siguri ca le pot efectua cu eficienta si control. Alte sarcini de rutina pot fi mai bine realizate folosind o platforma tehnologica de ultima generatie, detinuta de un furnizor de servicii competent.

• Sa gaseasca mixul potrivit de tactici. Multe companii vor decide ca o abordare hibrida este potrivita pentru ele, acolo unde decid sa continue sa detina anumite functii fiscale si financiare pe care le considera critice, concomitent cu furnizarea prin asociere cu terti a altora. Abordarea hibrida potrivita poate imbunatati atat eficacitatea, cat si eficienta, oferind in acelasi timp oamenilor lor timp sa se concentreze pe activitati care cresc profitabilitatea.

Pentru companiile care au integrat in modelul lor de operare aportul functiei de planificare fiscala, reducerea timpului pentru activitati de rutina si realocarea acestuia pentru gasirea de strategii ce vizeaza strategii mai largi va fi si mai importanta in timpul recuperarii post-pandemice.

Despre PKF Finconta

De 25 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din Romania. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o retea internationala de firme independente din punct de vedere legal, care ofera consultanta si audit oriunde in lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societati cu capital romanesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanta, PKF Finconta HR si Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale nationale CECCAR, CAFR, CCFR si UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiza financiara corporativa, consultanta fiscala, intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolventa, auditarea fondurilor nerambursabile si due diligence de achizitii.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL