loader
Reglementari fiscale noi pentru casele de marcat electronice – avantaje si neclaritati

Reglementari fiscale noi pentru casele de marcat electronice – avantaje si neclaritati

Material de opinie de Ana Petrescu, Senior Manager, Taxe Directe, si Robert Ionescu, Consultant Senior, Taxe Directe, Deloitte Romania

 

Conectarea caselor de marcat electronice la sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pare a intra in linie dreapta, dupa adoptarea celui mai recent Ordin comun al Ministerului Finantelor si ANAF care prevede procedura si termenele pana la care contribuabilii sunt obligati sa se conecteze. In acelasi timp, se doreste si schimbarea tratamentului fiscal pentru costurile cu casele de marcat electronice, pe care contribuabilii au fost obligati sa le achizitioneze inca din 2018. In noua varianta, costul cu casele de marcat urmeaza sa fie recuperat direct din impozitul pe profit datorat. Masura este una benefica pentru cele mai multe companii, dar in mod deosebit pentru cele care sunt obligate, prin natura activitatii, sa detina multe case de marcat: marii comercianti, benzinarii, farmacii etc.

Este neclar, insa, cum se va corela noua prevedere cu cele deja existente, atat din punct de vedere contabil cat si fiscal.

Cel mai recent proiect de lege pe acest subiect, care modifica atat Codul Fiscal, cat si legea privind impozitul specific unor activitati, ofera contribuabililor dreptul de a accesa un credit fiscal (reducere a impozitului pe profit/ pe veniturile microintreprinderilor/specific) pentru casele de marcat electronice achizitionate incepand din 2018 (momentul in care autoritatile au impus aceasta obligativitate) pana in prezent. Creditul fiscal poate fi utilizat pe o perioada de sapte ani.

Proiectul a fost adoptat in Parlamentul Romaniei, fiind trimis la presedintie spre promulgare si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Neconcordante cu reglementarile in vigoare

Masura este, asadar, benefica in special pentru marii comercianti care au avut costuri semnificative cu schimbarea caselor de marcat. Practic, dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, contribuabilii isi vor putea recupera aceste costuri direct din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.

Totusi, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, apar semne de intrebare cu privire la modul in care se coreleaza aceste noi prevederi, din punct de vedere contabil si fiscal, cu cele deja existente, avand in vedere ca noile case de marcat se inregistreaza in contabilitate ca mijloace fixe si se amortizeaza lunar. In proiectul trimis la promulgare se precizeaza faptul ca intregul cost de achizitie va fi considerat nedeductibil, urmand a fi recuperat din impozitul pe profit datorat. Ramane deci de analizat cum se va aplica aceasta facilitate, daca amortizarea caselor de marcat se va mai putea deduce sau nu.

De asemenea, trebuie sa se tina cont si de faptul ca unii contribuabili au beneficiat deja de un stimulent fiscal pentru achizitia noilor case de marcat, prin intermediul facilitatii privind profitul reinvestit. Se vor putea cumula cele doua facilitati? Daca nu, cum se va alege facilitatea aplicabila pentru fiecare companie?

Cum vor aplica prevederea microintreprinderile?

In ceea ce priveste platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, proiectul prevede faptul ca, pentru casele de marcat deja achizitionate, costul cu acestea se scade din impozitul datorat pentru trimestrul IV din anul 2020. Totusi, se precizeaza obligatia de a include aceste costuri si in baza impozabila, la care se va aplica o cota de impozitare de 1% sau 3%. In ceea ce priveste casele de marcat achizitionate dupa intrarea in vigoare a legii, costul acestora se recupereaza din impozitul datorat pentru trimestrul in care au fost puse in functiune, fara a avea obligatia de a include costul acestora in baza impozabila.

De aceste prevederi urmeaza sa beneficieze si contribuabilii obligati la plata impozitului specific, cum ar fi cei din industria ospitalitatii.

In concluzie, masura propusa vine in avantajul contribuabililor vizati, pentru ca, astfel, vor reusi sa isi recupereze  o mare parte din costurile pe care le-au avut cu casele de marcat electronice, insa va avea nevoie de clarificari suplimentare pentru o aplicare corecta si in beneficiul celor vizati.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL