loader

Raportarea integrata, intre exigentele investitorilor si cerintele de reglementare

90% dintre directorii financiari ai marilor firme globale se asteapta ca, in mai putin de trei ani, raportarile sa acopere si zone precum previzionarea, sustenabilitatea, procesele integrate si responsabilitatea sociala corporatista (CSR).

Directorii financiari care opereaza in diverse piete din intreaga lume spun ca le este tot mai greu sa satisfaca nevoile investitorilor privind informatiile si sa respecte, in acelasi timp, cerintele tot mai stricte de reglementare. Aceasta este concluzia unui nou raport publicat de divizia de Servicii de consultanta financiara si contabila (Financial Accounting Advisory Sevices - FAAS) a EY.

 

Raportul arata ca 70% dintre directorii financiari considera ca mentinerea unui echilibru intre nevoile exprimate de actorii externi cu interese in companiile unde ei activeaza si cerintele corporatiste de raportare reprezinta o provocare. Mai mult, 74% dintre respondenti sustin ca raportarile facute de companiile lor trebuie sa depaseasca sfera conformitatii pentru a putea furniza informatii utile investitorilor actuali si potentiali, si sa se indrepte catre zone precum strategia si previzionarea.

 

Raportul „Connected Reporting: responding to complexity and rising stakeholder demands” are la baza un sondaj efectuat in randurile a 500 de directori financiari si coordonatori de echipe de raportare din organizatii cu venituri mai mari de 1 miliard USD. Una dintre concluziile raportului este ca directorii financiari acorda o importanta tot mai mare modului in care sunt folosite raportarile din cadrul companiei de catre investitorii care cauta sa obtina o intelegere strategica a viziunii companiei. Doar 20% dintre respondenti considera ca modalitatea de raportare folosita in prezent de companiile lor este foarte eficienta in satisfacerea nevoilor stakeholder-ilor externi.

 

90% din respondenti se asteapta ca, in mai putin de trei ani, raportarile sa acopere zone precum previzionarea, sustenabilitatea, procesele integrate si responsabilitatea sociala corporatista (CSR). Alte schimbari mentionate se refera la scurtarea ciclului de raportare si introducerea unor raportari in timp real, precum si la o axare mai mare pe raportari non-financiare, privind strategia, sustenabilitatea si managementul riscului.

 

 

Adrian Bunea, Director Executiv FAAS, EY Romania declara: "Conformitatea cu cerintele de reglementare reprezinta un element fundamental prin care se castiga increderea pietelor de capital, insa este limpede ca directorii financiari sunt tot mai constienti de nevoia de a trece dincolo de acest prag atunci cand e vorba de atragerea de investitori. in acelasi timp, raportarile care asigura conformitatea cu cerintele autoritatilor de reglementare nu raspund totdeauna nevoilor interne precum cele ale managementului, ale consiliului de administratie si ale comitetului de audit intern."

 

Un coplesitor procent de 97% dintre respondenti spun ca se confrunta cu provocari in privinta imbunatatirii raportarilor, inclusiv a timpilor de producere a acestor rapoarte si a costurilor. Cu toate acestea, ca raspuns la asteptarile in schimbare ale diversilor stakeholder-i, 78% dintre respondenti considera ca pot eficientiza procesul de raportare si cred ca raportarea va fi mai cuprinzatoare in viitorul apropiat.

 

Raportul arata ca firmele se confrunta cu provocari similare indiferent de tara de origine si sectorul de activitate. Astfel, conform rezultatelor studiului, 93% dintre respondentii provenind din China considera ca trebuie sa faca mai mult pentru a imbunatati informatiile furnizate stakeholder-ilor, fiind urmati de respondentii din Marea Britanie, S.U.A. si Brazilia, toti cu procentaje de 80%. in functie de sector, respondentii din tehnologie si telecomunicatii sunt cei mai preocupati de nevoia de imbunatatire a informatiilor furnizate. Studiul a mai descoperit si ca 86% din respondentii din Marea Britanie au ca preocupare prioritara atingerea echilibrului dintre nevoile stakeholderilor si cerintele de raportare corporatista.

 

Adrian Bunea adauga: "Cel mai probabil, schimbarile cu care directorii financiari se vor confrunta in termeni de raportare corporatista nu vor fi lipsite de provocari – baza tot mai diversificata de investitori si cererile tot mai mari de informatii interne fac deja dificila satisfacerea tuturor asteptarilor, iar companiile trebuie sa ajunga la un echilibru intre viteza si acuratete.

 

Raportarea integrata („connected reporting”) poate oferi solutia prin reunirea informatiilor financiare si non-financiare si combinarea raportarilor interne si externe, care rezulta in mai mare eficienta, transparenta si consecventa. Utilizand eficient raportarile integrate, stakeholder-ii vor putea primi informatii cu granularitatea ceruta de ei, iar directorii financiari vor consolida increderea investitorilor prin transmiterea de informatii de impact, care ar conduce la o mai buna luare a deciziilor."

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL