loader

Raport zilnic economie - Romania

Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat 500 de milioane de lei; Autoritatea de Supraveghere Financiara va prelua functiile CNVM, CSSPP si CSA; Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,56% in noiembrie;

Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a imprumutat 500 de milioane de lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a redeschis joi doua emisiuni cu scadente pe doi ani si, respectiv, 15 ani, prin care a atras in total 500 milioane lei, exact cat si-a propus, la costuri in crestere. Randamentul mediu a fost de 6,33%, u?or mai ridicate decat rata medie de 6,29% platit la licitatia similara trecut la inceputul lunii, cand ministerul a imprumutat 500 lei mil lei.


Autoritatea de Supraveghere Financiara va prelua functiile CNVM, CSSPP si CSA

Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare /CNVM/, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/ si ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/, care se desfiinteaza, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice /MFP/.


Rata anuala a inflatiei a scazut la 4,56% in noiembrie

Rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,56% in luna noiembrie 2012, de la 4,96% in luna octombrie, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In noiembrie, preturile au crescut cu numai 0,04% fata de octombrie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,29 procente, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,10%, iar serviciile cu 0,14%.

Rata medie lunara a inflatiei in primele 11 luni a fost de 0,4%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru rata anuala a inflatiei este de 5,1% la sfarsitul anului 2012 si de 3,5% la finele lui 2013.