loader

Raport de investitii - Romania, 12 decembrie

Hidroelectrica reincepe lucrarile la statia Stejaru; Comisia de reglementare antitrust investigheaza OPCOM din cadrul Transelectrica; SIF Oltenia a vandut actiuni in valoare de 9.4 milioane catre OMV Petrom

Hidroelectrica reincepe lucrarile la statia Stejaru

Hidroelectrica, producatorul de energie care este in procedura de insolventa a anuntat ca va relua procesul de retehnologizare a centralei Stejaru. Acest proiect, in valoare de aproximativ 110 mil euro, a fost oprit in luna iunie, cand societatea a intrat in insolventa. Finantarea pentru acest proiect vine de la un imprumut sindicalizat administrat de BERD. Astfel, Hidroelectrica va relansa licitatia pentru selectarea contractorului. Centrala Stejarul are o capacitate instalata de 210 MWh si a fost construita in 1961. Raiffeisen considera stirea ca neutra pentru Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar la Hidroelectrica, din moment ce se incadreaza in strategia anuntata recent de catre producatorul de energie. Hidroelectrica se va concentra numai pe investitii care vor spori capacitatea sa si va renunta la investitiile cu scop dublu (de exemplu, avand componente sociale, ecologice).


Comisia de reglementare antitrust investigheaza OPCOM din cadrul Transelectrica

La 11 decembrie, Comisia Europeana a deschis procedura oficiala antitrust impotriva OPCOM
(una dintre filialele Transelectrica detinuta integral) si Transelectrica pentru a investiga daca operatorul organismului care  administreaza piata de energie din Romania a abuzat de pozitie dominanta.
de bursa de energie numai in Romania poate fi abuzat de pozitia sa dominanta. Autoritatea de concurenta a UE poate amenda companiile ce incalca normele antitrust cu pana la 10% din veniturile lor globale sau le poate obliga sa isi schimbe practicile de afaceri.  La veniturile estimate de 16.8 milioane de lei obtinute de OPCOM in 2011, Raiffeisen estimeaza un impact minor asupra Transelectrica ca urmare a unei potentiale amenzi.


SIF Oltenia a vandut actiuni in valoare de 9.4 milioane catre OMV Petrom

Ca urmare a unui comunicat remis bursei de valori,  SIF Oltenia a vandut 23.9 milioane de actiuni catre OMV Petrom, la un pret estimat de 0.395 lei pe actiune. Acum doua saptamani, SIF Oltenia a cumparat 20 milioane de actiuni la un pret de 0.37 lei pe actiune, ca urmare a pachetului de 0.4 la suta vandut de BERD din stocul detinut la OMV Petrom.