loader
RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview : IoT, precision farming si biotehnologia - tendintele agritech care definesc viitorul agriculturii romanesti

RAPORT Romanian Agrifood Tech Startups Overview : IoT, precision farming si biotehnologia - tendintele agritech care definesc viitorul agriculturii romanesti

Peste 50 de startupuri tech romanesti implicate in inovarea industriei

Intr-un context de consum care pune tot mai multa presiune pe resursele planetei, discutiile despre sustenabilitate si inovatie in agricultura sunt mai necesare ca oricand, mai ales cu privire la sursa alimentelor de baza si accesul consumatorilor la acestea. Agrifood Innovation Summit 2021 a adus impreuna antreprenori, cercetatori, profesori si reprezentanti ai sistemului public care sustin inovatia in domeniul agroalimentar pentru a gasi tendintele care definesc viitorul industriei. In cadrul conferintei a fost lansat si un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest si Activize.Tech in parteneriat cu EIT Food, Patria Bank, BASF si CBNagro.tech, care include prima mapare a 50 de startupuri tech romanesti implicate in inovatia industriei, o analiza a evolutiei rundelor de finantare din domeniu din ultimii trei ani si cele mai importante tendinte tech care contureaza viitorul agriculturii moderne. Printre ele – IoT, precision farming sau biotehnologia.

In contextul unei nevoi crescute pentru cresterea capacitatii agricole prin practici sustenabile, folosirea tehnologiei in aceasta industrie este un subiect important pe agenda guvernelor europene si in organismele dedicate ale Uniunii Europene. In egala masura, aceasta este si o oportunitate pentru antreprenorii care lucreaza deja la astfel de solutii si care pot primi sprijin institutional sau finantare.

Astfel, Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, prima mapare locala a startupurilor tech din agricultura lansata la Agrifood Innovation Summit, este un instrument care vine sa sprijine aceste initiative si sa ajute dezvoltarea unor proiecte noi, pentru ca sectorul de startupuri tech din agrifood este intr-un stadiu foarte incipient. Acest lucru se reflecta in numarul de startupuri care exista, valoarea rundelor de finantare atrase de acestea si numarul de programe si comunitati locale dedicate acestor verticale de business.

Parte din misiunea noastra la Impact Hub Bucharest este facilitarea inovatiei – inclusiv prin conectarea acelor reprezentanti care, unindu-si fortele si experienta, pot schimba industrii. Ne dorim ca acest raport sa fie un instrument util pentru cei care dezvolta proiecte in agricultura si care au nevoie de parteneri orientati spre sustenabilitate. In spiritul colaborarii, este un proiect in care ne-am parteneriat cu actori locali cu un focus pronuntat spre inovatie si tehnologie si care vin cu perspective valoroase in domeniu”, spune Irina Simulescu, program manager Impact Hub Bucharest si reprezentant national EIT Food Hub.

In ultimii zece ani asistam in Romania la diferitele tendinte axate pe tehnologie in diverse domenii, iar acum, din semnalele pe care le avem din piata, domeniul agritech va prinde viteza si speram ca va deveni una dintre zonele pilon ale ecosistemului de startupuri din Romania. Avem mari sperante pentru urmatorii ani si, impreuna cu partenerii nostri, ne vom concentra pe sprijinirea dezvoltarii ecosistemului tehnologic agro-food prin programe si evenimente pentru startupuri si conexiuni cu organizatii din domeniu.”, declara Mircea Vadan, manager in cadrul Activize.

Ce cuprinde Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report

 

Maparea ofera o privire de ansamblu asupra sectorului de agrifood din Europa. Mai exact, raportul integral cuprinde: evolutia rundelor de finantare in Europa si in Romania, dar si initiativele Uniunii Europene de sustinere a practicilor agricole sustenabile prin consortii ca EIT Food si principalele trenduri tech din domeniu (folosirea IoT in agricultura, farming as a service, aplicatiile de food tracking, folosirea utilajelor si robotilor autonomi, Autonomous Agricultural Machinery and Robots, biotehnologia, cumparaturile de mancare online si producerea alimentelor in spatii inchise). La acestea se adauga si lista tendintelor care sunt prezente in Romania, alaturi de principalele startupuri tech romanesti, clusterizate pe domenii de activitate: apicultura, managementul fermelor si automatizarea lor, marketplace-uri si platforme de informare, sanatate si nutritie, livrare de mancare si management de rezervari in restaurante. Raportul complet poate fi descarcat pe site-ul Impact Hub Bucharest si de pe site-ul Activize.

Viitorul este agro. Si avem avantajul de a ne afla intr-un context favorabil in Romania: avem o suprafata agricola generoasa, printre cele mai mari din Europa, si companii de tehnologie inovatoare. Adaugand deschiderea spre finantarea agriculturii, pe care o avem in misiunea Grupului Patria Bank, cream un trio in masura sa devina un contributor important la o agricultura a viitorului mai productiva si mai eficienta. Finantarea proiectelor de tehnologizare a culturilor si fermelor prin investitii, credite punte pentru Fonduri Europene si cercetare si dezvoltare sunt la baza activitatii Grupului Patria Bank de sustinere a fermierilor viitorului.” a mentionat Raluca Andreica, Director General Patria Credit, membra a Grupului Patria Bank.

Valoarea investitiilor la nivel european si la nivel local

Interesul pentru industrie se reflecta si in activitatea fondurilor de investitii: in Europa, din 2019 si pana in martie 2021 s-au desfasurat 654 de runde de finantare pentru startupuri din agritech si agrifood, care insumeaza aproximativ 3,3 miliarde de dolari. In Romania, aceleasi domenii au primit intre 2018 si 2021 aproximativ 4 milioane de dolari (prin 12 runde de investitii), impartite astfel: 3 runde de tip pre-seed (~$372K), 4 runde de tip seed (~$446K), 3 runde de tip  Series A (~$3M) si 2 runde de investitii a caror valoare este confidentiala.

Inovatie & trenduri in agricultura locala

Inovatia in agricultura reprezinta solutii care ajuta fermierii sa creasca productia agricola, sa imbunatateasca productia de alimente si bunastarea animalelor, reduc poluarea, scad amprenta de cardon generata de industrie si cresc scalabilitatea. Principalele tendinte din industrie includ folosirea IoT in agricultura, micsorarea distantei dintre fermieri si consumatori, precision farming (agricultura de precizie), biotehnologia, nutritie si sanatate.

Mai pe larg, folosirea IoT in agricultura se refera la softurile si dispozitive hardware care ii ajuta sa minimizeze risipa si sa creasca eficienta in toate procesele de productie. In ciuda investitiilor consistente pentru implementare, astfel de tehnologii au un impact urias pe termen lung.

Micsorarea distantei dintre fermieri si consumatori a aparut ca necesitate in timpul starii de urgenta si lockdown, cand consumatorii au inceput sa caute noi moduri de a cumpara alimente, orientandu-se in special catre fermieri si producatori locali. Trendul este o oportunitate deschisa in principal de tehnologie, care ajuta companii mici sa devina competitie pentru marii producatori, in special prin intermediul „food hubs”, platforme care reunesc producatorii dintr-o anumita regiune si care livreaza apoi clientilor.

Precision farming (agricultura de precizie) este un concept de management al agriculturii care foloseste tehnologii data-based, inclusiv sisteme de sateliti (ca GPS), teledetectie (remote sensing) si internetul pentru a gestiona culturile si a reduce utilizarea ingrasamintelor, pesticidelor si a apei.

Biotehnologia, pe plan local, se rezuma la activitatile de cercetare academica. Exista foarte putine programe de finantare dedicate, iar politicile publice de sustinere a dezvoltarii biotehnologiei sunt rare si recent anuntate.

Nutritia este sectorul in care foarte multe persoane preocupate de sanatatea lor incep sa ceara ajutor specializat, facilitat prin combinatia medicinei si tehnologiei (consultanta online).

Oportunitatile din agricultura deschise de EIT Food Hub Romania sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub Romania si pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizatie care este punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.

DESPRE IMPACT HUB BUCHAREST

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala. 

DESPRE ACTIVIZE

Activize este o retea de profesionisti, ce lucreaza cu startupuri, acceleratoare, corporatii si fonduri de investitii cu scopul a transparentiza informatia in ecosistemul de startupuri din Europa de Est prin rapoarte, articole si conexiuni cu startupuri. Iar pe baza cunostintelor, informatiilor si conexiunilor pe care le avem, oferim programe de accelerare, workshopuri, consultanta sau alte servicii menite sa ajute la dezvoltare ecosistemului de startupuri.

DESPRE EIT FOOD

EIT Food este un consortiu pan-European care activeaza in zona antreprenoriatului si inovatiei in sectorul agroalimentar. Membrii comunitatii EIT Food sunt actori la nivel global in industria alimentara: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare si universitati din 13 tari.

EIT Food isi propune sa stimuleze abilitatile si spiritul antreprenorial din sector si sa deblocheze potentialul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), care la randul lor vor accelera inovatia, vor crea locuri de munca si vor creste competitivitatea Europei. In Romania, EIT Food este reprezentat de Impact Hub Bucharest, in calitate de punct de contact pentru reprezentantii locali din sectorul agroalimentar.

DESPRE EIT

Institutul European de Inovare si Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeana in 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare si inovare al Uniunii Europene.

EIT sprijina dezvoltarea de parteneriate paneuropene dinamice si pe termen lung intre intreprinderi de renume, laboratoare si intreprinderi de cercetare. Cunoscute sub denumirea de comunitati de inovare, fiecare dintre aceste parteneriate are misiunea de a gasi solutii la o provocare mondiala specifica, fie ca este vorba de schimbari climatice, energie durabila sau alimentatie si mod de viata sanatoase.