loader
Raport PwC: Productia unor materii prime de baza, precum orez, litiu sau fier, risca o scadere dramatica pana in 2050 din cauza secetei si a caniculei

Raport PwC: Productia unor materii prime de baza, precum orez, litiu sau fier, risca o scadere dramatica pana in 2050 din cauza secetei si a caniculei

Astfel, estimarile arata ca 87% din productia mondiala de orez, peste 70% din productia de cobalt si litiu si aproximativ 60% din productia de bauxita si fier vor fi afectate negativ pana in 2050

Productia a noua materii prime de baza pentru economie si populatie - cereale (graul, orezul si porumbul), minerale esentiale (cupru, cobalt, litiu) si metale vitale (zinc, fier, aluminiu) - este in pericol din cauza schimbarilor climatice, chiar si in scenariul in care emisiile de dioxid de carbon ar scadea, potrivit raportului PwC ”Riscurile climatice pentru 9 materii prime cheie”*. Astfel, estimarile arata ca 87% din productia mondiala de orez, peste 70% din productia de cobalt si litiu si aproximativ 60% din productia de bauxita si fier vor fi afectate negativ pana in 2050.

Analiza a identificat doua pericole produse de schimbarile climei - seceta si canicula - cu un potential daunator pentru productia din mine si ferme, daca nu se iau masuri. Chiar si in cel mai optimist scenariu, in care lumea reuseste sa incetineasca ritmul emisiilor de gaze cu efect de sera, fenomenele meteorologice extreme vor aparea cu o frecventa si o gravitate mult mai mari. Canicula poate ingreuna sau chiar pune in pericol viata muncitorilor la locul de munca, in timp ce seceta poate distruge culturile si dauna mineritului, sector puternic dependent de apa. De exemplu, sunt necesare peste doua milioane de litri de apa pentru a extrage o tona de litiu.

Companiile trebuie sa se pregateasca pentru o lume in care schimbarile climatice vor genera perturbari semnificative ale productiei si ale lanturilor de aprovizionare, inclusiv pentru marfurile critice. De exemplu, Romania este in topul primilor 5 producatori de grau si porumb din Uniunea Europeana, iar cum agricultura este dependenta de clima, este nevoie de implementarea unor masuri atat din partea autoritatilor, cat si a companiilor pentru atenuarea impactului acestor fenomene. Este nevoie de o colaborare stransa intre companii, guverne si comunitati pentru a crea modele de productie si de consum sustenabile", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Lumea se bazeaza doar pe cateva tari pentru a produce fiecare dintre cele noua materii prime cheie. Concentrarea cea mai pronuntata este in cazul litiului, cobaltului, fierului si bauxitei, peste 70% din aprovizionarea globala provenind din cel mult trei tari pentru fiecare produs de baza. De exemplu, mai mult de jumatate din productia mondiala de cobalt provine din doar cinci mine din Republica Democrata Congo. Aceasta concentrare geografica accentueaza riscurile in cazul unor intreruperi ale aprovizionarii.

Unele mine si ferme au luat deja masuri pentru a-si desfasura activitatea in conditii de caldura si seceta. De exemplu, din cauza inrautatirii secetelor din Chile, unele companii miniere folosesc apa de mare desalinizata.

Productia materiilor prime de baza se confrunta cu riscul de seceta si canicula

Minerale esentiale

Pana in 2050, chiar daca emisiile de carbon se vor reduce drastic, peste 70% din productia de cobalt si litiu s-ar putea confrunta cu un risc semnificativ, ridicat sau extrem de ridicat de seceta - fata de aproape zero in prezent. Mai putin de 10% din productia de cupru este afectata de aceste riscuri in prezent, insa ar ajunge la peste jumatate intr-un scenariu cu emisii reduse in 2050 si la peste 70% intr-un scenariu cu emisii ridicate. Cobaltul, cuprul si litiul sunt parte integranta a tehnologiilor electronice si a tehnologiilor energetice curate.

Culturi cheie

Toate cele trei culturi (grau, orez, porumb) se confrunta cu riscuri din ce in ce mai mari atat din cauza temperaturilor extreme, cat si a secetei. Aceste trei culturi asigura 42% din caloriile consumate de oameni. Riscul cel mai raspandit si cel mai grav este pentru orez. In prezent, peste 75% din orez este cultivat in conditii de risc semnificativ de canicula ceea ce arata ca, nu doar nivelul de risc este important, ci si modul in care producatorii sunt pregatiti sa se adapteze. Estimarile OCDE pentru perioada 2023-32 sugereaza ca cererea globala pentru aceste cereale va creste cu 11-12%.

Metale vitale

Studiul PwC arata ca peste 60% din productia mondiala de bauxita si fier s-ar putea confrunta cu un risc semnificativ de canicula pana in 2050, chiar si intr-un scenariu cu emisii reduse (fata de 30-50% in prezent). Aluminiul (din bauxita), fierul si zincul sunt utilizate pe scara larga in industria prelucratoare, in transporturi si in infrastructura.

*Despre raport

Raportul PwC a analizat noua produse de baza esentiale pentru economia mondiala si expunerea lor la riscul de seceta si canicula. Riscul a fost clasificat ca fiind semnificativ, ridicat sau extrem. Riscul de canicula este clasificat pe baza duratei de timp care depaseste limitele temperaturii globale medii normale (Wet Bulb Globe Temperature [WBGT]). WBGT reflecta impactul combinat al temperaturii si al umiditatii. Riscul de seceta este clasificat pe baza procentului de timp petrecut in conditii de seceta severa pe o perioada de 20 de ani. Expunerea minelor si a fermelor cheie, esentiale pentru productia celor noua produse de baza, a fost evaluata in raport cu stresul provocat de seceta si de canicula legat de clima, in conditiile actuale si in 2035 si 2050. Puteti citi raportul complet si puteti afla mai multe despre principalele concluzii pentru adaptarea la riscurile climatice pe www.pwc.com.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL