loader
37.000 de joburi cu salariul afisat au fost postate de la inceputul anului si pana acum pe eJobs.ro

37.000 de joburi cu salariul afisat au fost postate de la inceputul anului si pana acum pe eJobs.ro

Pana la jumatatea lui 2026, toate anunturile de angajare vor trebui sa aiba salariul publicat

Uniunea Europeana a decis, recent, termenul limita pana la care angajatorii vor fi obligati sa publice salariile pentru toate pozitiile pe care le scot in piata pentru angajare. Astfel, pana la mijlocul anului 2026, toate grilele salariale ar trebui sa fie publice. In plus, angajatii vor avea posibilitatea sa obtina informatii despre veniturile colegilor lor.

In acest context, de la inceputul anului si pana acum, dintr-un total de peste 110.000 de joburi noi, postate pe eJobs.ro, 37.000 de joburi aveau si salariul mentionat in anuntul de angajare. 83% dintre acestea au fost postate de angajatorii din Romania, 13,2% de cei din afara tarii, iar 3,9% apartin joburilor remote.

La nivel european, masura are ca scop principal reducerea discrepantelor salariale dintre femei si barbati. Romania nu este o tara in care aceste discrepante sa se resimta foarte pronuntat, insa avem, pe de alta parte o lipsa de incredere a candidatilor in transparenta companiilor atunci cand deschid un proces de recrutare si, de multe ori, considera ca nepublicarea salariului in anuntul de angajare vine din dorinta angajatorilor de a trage in jos piata salariilor. Tocmai de aceea, atunci cand vad joburi care au salariul afisat, sunt mai tentati sa aplice decat in cazul anunturilor care nu au nicio specificatie concreta despre grila salariala”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

In momentul de fata, aproape 8.000 de joburi postate pe eJobs.ro au salariul afisat. Numarul reprezinta aproximativ 30% din totalul de joburi disponibile. Pana acum, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, turism, transport / logistica, industria alimentara si constructii. Mai exact, domeniile care nu doar ca au cele mai mari volume de angajari, dar care se si confrunta cu o rata ridicata a fluctuatiei de personal, astfel incat nevoia de a gasi candidati care sa ocupe pozitiile ramase vacante este imediata.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel national variaza intre 3.700 si 5.000 de lei, astfel: angajatii din turism castiga in medie, 3.700 de lei pe luna, cei industria alimentara 3.800 de lei, in timp ce in retail media neta la nivel national este de 4.000 de lei. 4.300 de lei este salariul mediu net pentru angajatii din servicii, 4.400 pentru cei din transport / logistica, 4.000 pentru transport / distributie si 5.000 de lei pentru constructii.

Dincolo de faptul ca va trebui sa se alinieze la o masura obligatorie, companiile inteleg ca o astfel de masura va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar inchiderii unei pozitii – pentru ca, stiind salariul, candidatii vor aplica mult mai tintit -, pana la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care ofera salarii peste media pietei. Datele noastre arata ca anunturile cu salariul afisat genereaza cu 40% mai multe aplicari decat celelalte, asta pentru ca reusesc sa castige increderea candidatilor, care isi doresc sa lucreze pentru o companie pe care o asociaza cu ideea de transparenta.  Este, spre exemplu, o practica tot mai des intalnita in randul angajatorilor din strainatate care, astfel, pot atrage mai usor candidatii romani, in conditiile in care, in ultimii ani, a scazut disponibilitatea acestora pentru relocare in afara tarii”, detaliaza Ana Calugaru.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 30.000 de locuri de munca.

                                                                                                                 ***

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL