loader
Raport PwC: Piata globala de M&A si-a continuat declinul in prima jumatate a anului pe fondul incertitudinilor economice

Raport PwC: Piata globala de M&A si-a continuat declinul in prima jumatate a anului pe fondul incertitudinilor economice

In Romania, sectorul ramane efervescent

Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) si-a continuat declinul in prima jumatate a anului, inregistrand o scadere cu 8% in volum si cu 15% in valoare fata de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar si a reducerii numarului de mega tranzactii (cele de peste un miliard dolari), potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, realizat la jumatatea anului 2023. Scaderea a fost si mai accentuata comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% in volum si 40% in valoare, dar si asa, piata ramane peste nivelurile pre pandemice.

In Romania, piata de fuziuni si achizitii continua sa fie destul de activa in multe sectoare, in special in sectorul energie, IT&C si al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atat din partea fondurilor de investitii cat si a companiilor care vor sa faca achizitii strategice. Bani exista in piata si tranzactiile vor continua, dar, dupa cum vedem si la nivel global, era megadeal-urilor a intrat intr-un con de umbra, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare si crestere ale investitorilor”, a declarat Cornelia Bumbacea, Partener, PwC Romania.

In cazul mega tranzactiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scaderea a fost aproape de doua ori mai mare. Fata de recordul atins in 2021, numarul tranzactiilor de peste un miliard de dolari a scazut cu 58%. Si la nivel global, in prima jumatate a anului, sectorul tehnologiei, media si telecomunicatiilor (TMT) a fost cel mai activ, generand aproximativ 28% din volumul tranzactiilor. In ceea ce priveste valoarea, sectorul energiei, utilitatilor si resurselor (EU&R) a condus detasat, cu 23% din valoarea totala a tranzactiilor.

Fuziunile si achizitiile sunt un motor de crestere din ce in ce mai mai important, iar liderii companiilor considera ca tranzactiile sunt un instrument cheie pentru a-si repozitiona si eficientiza afacerile si a obtine rezultate durabile. Nu exista nicio indoiala ca actualele conditii macroeconomice vor continua sa influenteze activitatea de fuziuni si achizitii, iar stabilizarea inflatiei si a ratelor dobanzilor se va reflecta in evaluari si va impulsiona cresterea numarului tranzactiilor”, a declarat George Ureche, Director si Leader M&A, PwC Romania.

Evolutia pe regiuni

In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), volumul tranzactiilor a scazut cu 12% in prima jumatate a anului 2023 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022, dar a ramas peste nivelurile din 2019. In acelasi timp, valoarea tranzactiilor a scazut cu 34% comparativ cu prima jumatate a anului 2022.

In regiunea Asia-Pacific, volumul tranzactiilor a scazut cu aproximativ 14% fata de primul semestru din 2022 pe fondul scaderii activitatii de fuziuni si achizitii in China, Australia si Coreea de Sud. In Americi, numarul tranzactiilor a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada din 2022, iar valoarea a fost cu 35% mai mica.

Principalii jucatori din prima jumatate a anului

Anul acesta, investitorii strategici au stabilit ritmul tranzactiilor mari, corporatiile realizand doua treimi din mega tranzactiile anuntate, in timp ce fondurile de investitii s-au concentrat mai mult pe transformarea companiilor din portofoliu, pe achizitii pentru consolidarea pozitiei pe anumite piete, precum si pe tranzactii cu societati publice/listate.

Sectoarele in care se inregistreaza cel mai ridicat nivel de mega tranzactii sunt cel farmaceutic/sanatate si al energiei, utilitatilor si resurselor, fiind asociate cu tendinte precum inovarea tehnologica, digitalizarea, ESG si tranzitia energetica.

Tendintele pana la sfarsitul anului: Fuziunile si achizitiile cu companii medii domina

Intr-o lume a schimbarilor rapide, directorii executivi trebuie sa adopte o strategie indrazneata de fuziuni si achizitii care sa le permita sa se mentina in fata concurentei, dar indraznet nu inseamna neaparat mare. Fuziunile si achizitiile pot transforma modelele de afaceri in multe forme, se arata in raport.

Fuziunile si achizitiile cu companii medii vor fi dominante si vor genera o mare parte din totalul tranzactii in a doua jumatate a anului. Vedetele vor fi insa tranzactiile realizate de companiile mari, cu lichiditate, care le permite realizarea de tranzactii mai mari, transformationale.

Evaluarile mai scazute ale companiilor publice vor crea de asemenea oportunitati de trecere de la public la privat.

In acelasi timp, activitatea de restructurare intensa din prima jumatate a anului 2023 este asteptata sa continue si in a doua jumatate pe fondul presiunilor de finantare, costului ridicat al datoriilor, creditarii restranse si dificultatilor in obtinerea de capital. Printre sectoarele in care se asteapta un nivel mai ridicat de activitate de restructurare se numara comertul cu amanuntul, sectorul imobiliar si cel industrial.

In concluzie, pentru cumparatori, accesul la capital va fi esential. Pentru vanzatori, pregatirea va fi cheia succesului.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL