loader
Raport PwC: Piata globala de M&A a scazut in 2022 sub nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe crestere in a doua jumatate din 2023

Raport PwC: Piata globala de M&A a scazut in 2022 sub nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe crestere in a doua jumatate din 2023

Valorile inregistrate anul trecut raman insa peste nivelurile din 2020 si dinaintea pandemiei

Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut in 2022 cu 17% in volum si cu 37% in valoare fata nivelul record din 2021, din cauza temerilor legate de recesiune, dar va reveni pe crestere in a doua jumatate din 2023, potrivit raportului Global M&A Industry Trends: 2023, realizat de PwC. Valorile inregistrate anul trecut (25.124 tranzactii, cu o valoare de 1,03 trilioane dolari) raman insa peste nivelurile din 2020 si dinaintea pandemiei.

Optimismul vine si in contextul in care 60% dintre directorii executivi la nivel global au aratat, in cel mai recent sondaj PwC CEO Survey, ca nu intentioneaza sa amane tranzactiile planificate pentru 2023, in pofida temerilor legate de recesiune, cresterea dobanzilor, scaderea evaluarilor, tensiunile geopolitice si intreruperile lantului de aprovizionare.

Desi la nivel global s-a inregistrat o scadere, piata de tranzactii din Romania a inregistrat un an 2022 foarte bun, atat in volum cat si in valoare, diferenta fata de anul 2021 fiind data de mai multe tranzactii de peste 100 milioane euro, precum si o tranzactie de peste un miliard euro incheiata in domeniul energiei. Chiar daca se anunta un an 2023 cu multe provocari si incertitudini, achizitiile strategice si optimizarea portofoliului de investitii  raman prioritare, indiferent de factorii macroeconomici si geopolitici dificili, ajutand directorii executivi sa-si repozitioneze afacerile, sa-si consolideze cresterea si sa obtina rezultate durabile pe termen lung”, a declarat Cornelia Bumbacea, Partener Deals, PwC Romania.

Perspectivele pietei de M&A pe sectoare

Fuziunile si achizitiile tind sa incetineasca in perioadele de incertitudine sau de volatilitate a pietei, dar in acelasi timp pot aduce multe oportunitati avand in vedere evaluarile mai scazute, o concurenta mai redusa pentru tranzactii sau noi active care ajung pe piata, inclusiv cele aflate in dificultate.

Conditiile actuale ale pietei sugereaza ca ne aflam intr-un punct favorabil pentru fuziuni si achizitii, cu conditia ca firmele sa aiba strategii bine gandite si resursele financiare pentru a face tranzactii transformationale, care le vor modela afacerile si vor contribui la succesul lor pe termen lung. Astfel ca, pe langa sectoarele tehnologiei si energetic, credem ca investitorii se vor orienta si catre alte modele afaceri care genereaza fluxuri de venituri stabile si marje mai mari, care sa le asigure viabilitatea”, a spus George Ureche, Director si M&A Lider, PwC Romania.

Sectorul de tehnologie, media si telecomunicatii (TMT): Tranzactiile din software vor continua sa domine sectorul la fel de mult ca si in 2022, dupa ce au reprezentat 71% din volumul si 74% din valoarea tranzactiilor din domeniu. Alte domenii care vor fi probabil la fel de atractive includ telecomunicatiile, metaversul si jocurile video.

Productia industriala si industria auto (IM&A): Optimizarea portofoliului va impulsiona fuziunile si achizitiile, in special cele axate pe sustenabilitate si pe accelerarea transformarii digitale.

Servicii financiare (FS): Perturbarea provocata de platforme si FinTech determina schimbari tehnologice rapide in FS si va stimula tranzactiile, deoarece jucatorii cauta sa achizitioneze capacitati digitale.

Energie, utilitati si resurse (EU&R): Tranzitia energetica va ramane o prioritate pentru investitori si echipele de management, directionand volume mari de capital catre fuziuni si achizitii in acest domeniu.

Retail si piete de consum: Desi in 2023 raman provocari pe piata de consum, revizuirile de portofoliu si concentrarea pe tranzactiile transformationale vor crea oportunitati de fuziuni si achizitii

Sanatate: Se preconizeaza ca biotehnologia, serviciile de sanatate orientate catre consumatori si solutiile digitale de sanatate vor atrage un interes puternic din partea investitorilor.

Evolutia pe regiuni

Activitatea globala de fuziuni si achizitii in 2022 a variat in functie de regiune, cu mai multe tranzactii in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) decat in regiunile America si Asia Pacific, in ciuda costurilor mai mari ale energiei si a instabilitatii regionale.

Astfel, in EMEA, volumul si valoarea tranzactiilor au scazut cu 12% si, respectiv, 37% intre 2021 si 2022, in timp ce in America s-au redus cu 17% si, respectiv, 40%, iar in Asia-Pacific au inregistrat scaderi de 23% si, respectiv, 33%.

In acelasi timp, numarul de megadealuri din SUA - tranzactii cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari - s-a redus aproape la jumatate, de la 81 in 2021 la 42 anul trecut.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL