loader
Raport EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor

Raport EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor

56% din tranzactii au vizat segmentul energiei regenerabile, cu o valoare totala de 12,7 miliarde de dolari

Fuziunile si achizitii (M&A) din segmentul energiei regenerabile au dominat piata globala a tranzactiilor din sectorul energiei si utilitatilor in trimestrul I al anului 2019, inregistrand 61% din valoarea totala a tranzactiilor si o crestere de 3,7 miliarde de dolari fata de trimestrul IV 2018, potrivit raportului EY Power Transactions and Trends: Q1 2019 (PTT). La nivelul intregului sector, valoarea totala a scazut cu 33% fata de ultimul trimestrul al anului 2018, la 20,6 miliarde de dolari in trimestrul intai 2019.

In timp ce perspectivele din zona energiei regenerabile sunt optimiste, guvernele continua sa puna presiune pe investitiile traditionale in combustibili fosili. In Europa, Grecia si Franta au anuntat noi planuri care promoveaza dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, Germania planifica sa inchida toate cele 84 de centrale electrice pe baza de carbune pana in 2038, iar guvernul Norvegiei a propus eliminarea treptata a companiilor de explorare si exploatare a petrolului si gazelor din fondul sau suveran, in valoare de 1 trilion de dolari.

In SUA, guvernele locale continua sa sprijine evolutia segmentului energiei regenerabile, dupa ce statul New Mexico s-a alaturat autoritatilor statale din California, Hawaii, Washington D.C: si Puerto Rico in adoptarea unor obiective care presupun surse de energie 100% fara emisii de carbon.

Si corporatiile isi stabilesc propriile obiective in materie de energie regenerabila, peste 150 de companii angajandu-se sa utilizeze astfel de surse in procent de 100% pana in 2050, prin initiativa globala RE100. Astfel, corporatiile incep sa incheie acum contracte de achizitie a energiei electrice direct cu dezvoltatorii de energie din surse regenerabile si nu cu furnizorii locali de utilitati. In martie, peste 200 de companii au lansat Alianta Cumparatorilor de Energie Regenerabila, cu obiectivul de a operationaliza 65 de gigawati de surse de energie regenerabila pana in 2025.

Mega-tranzactiile din segmentul energiei regenerabile domina piata europeana

In Europa, valoarea tranzactiilor din sectorul energiei si utilitatilor a scazut cu 27% fata de trimestrul IV 2018, la 6,8 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2019, din care 5,4 miliarde de dolari au fost generate de doua mega-tranzactii pe piata energiei regenerabile.

Pe fondul obiectivelor asumate de sustenabilitatea corporativa, compania germana de asset management Commerz Real s-a alaturat membrilor consortiului pentru achizitia unei cote de 80% (cu 2,6 miliarde de dolari) din ferma eoliana offshore germana Veja Mate, cu o capacitate de 402 MW. Iar Total Eren a cumparat NovEnergia II, o companie luxemburgheza din sectorul energiei regenerabile, cu un portofoliu de 675 MW, pentru 1,1 miliarde de dolari.

„In timp ce investitorii financiari au apasat pedala de acceleratie prin achizitionarea de active in domeniul energiei regenerabile (3,9 miliarde de dolari), se inregistreaza o crestere a angajamentelor de investitii greenfield din partea companiilor de utilitati, precum si strategii de convergenta in acest sector. Marile companii de utilitati europene au facut publice planurile de investitie de peste 17 miliarde de dolari in energie regenerabila pana in 2022. De asemenea, anumite mari companii petroliere au anuntat planuri de transformare a activitatilor lor de baza, prin canalizarea investitiilor in energie si utilitati”, a declarat Miles Huq, coordonator EY Global Power & Utilities Transactions Advisory.

Energia regenerabila si tehnologiile emergente sustin valoarea tranzactiilor pe continentul american

Valoarea tranzactiilor din acest sector pe continentul american a scazut cu 35% fata de trimestrul IV al anului 2018, la 9,1 miliarde de dolari in primul trimestru al anului 2019. Printre acestea s-au numarat plasamente ale investitorilor financiari in energie regenerabila, investitii transfrontaliere in SUA si America Latina si restructurarea portofoliilor ca urmare a presiunilor actionarilor activisti sau a problemelor financiare in domeniul dezvoltarii de la zero a centralelor electrice nucleare sau pe baza de carbune. Energia regenerabila a contribuit cu 3,7 miliarde de dolari la valoarea tranzactiilor, in special, ca urmare a sapte tranzactii in valoare de mai multe milioane de dolari fiecare.

China, principalul jucator din regiunea Asia-Pacific

Valoarea totala a tranzactiilor din aceasta regiune a scazut la 4,1 miliarde de dolari, o scadere de 45% fata de trimestrul IV al anului 2018. Segmentul energiei regenerabile a fost singurul care a inregistrat o crestere a valorii tranzactiilor, care s-a dublat, ajungand la 3,6 miliarde de dolari si reprezentand 88% din valoarea totala a tranzactiilor. Raportul arata ca mare parte din aceasta crestere s-a datorat privatizarii CP Clean Energy catre China Power New Energy’s (80% din valoarea totala a tranzactiilor din segmentul energiei regenerabile).

China ramane actorul principal al cresterii din regiunea Asia-Pacific, inregistrand tranzactii atat pe plan intern, cat si extern, si cu un interes crescut in investitii de tip greenfield.

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL