loader
Raport Deloitte: femeile vor ocupa mai putin de o treime din functiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare pana in 2030

Raport Deloitte: femeile vor ocupa mai putin de o treime din functiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare pana in 2030

Prezenta femeilor in functii de top este de cele mai multe ori o sursa de inspiratie, dar și o sursa a efectului de multiplicare. Raportul subliniaza, de asemenea, ca efectul de multiplicare se aplica și in domeniul serviciilor financiare

Femeile vor ocupa mai putin de o treime (28%) din functiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare pana in 2030, analizand in functie de evolutia de pana acum, potrivit celei mai recente editii a raportul Deloitte „Leadership, representation and gender equity in financial services”. Conform acestei estimari, numarul femeilor in pozitii de conducere va crește ușor, cu 4% in urmatorii opt ani, dar va fi in continuare sub nivelul de paritate. Raportul Deloitte a fost realizat in colaborare cu organizatia 100 Women in Finance, care iși propune sa sprijine femeile din industria financiara. In plus, raportul subliniaza ca aceasta creștere previzionata se afla sub pragul tinta de reprezentare in cadrul unui grup, o pondere de 30% fiind considerata nivelul minim de reprezentare care poate impulsiona schimbarea in cadrul unui grup mai larg, potrivit cercetarilor academice despre diversitate și leadership.

Raportul subliniaza, de asemenea, ca efectul de multiplicare se aplica și in domeniul serviciilor financiare, și anume impactul pe care il are numarul femeilor care fac parte din echipa de management de top asupra promovarii altor femei din organizatie in pozitii de conducere. In cazul in care companiile nu depun eforturi suplimentare in arii precum recrutarea, retentia, planificarea succesiunii și revenirea la locul de munca, atunci decalajul dintre femeile care fac parte din echipa de management de top și cele cu pozitii de manager de nivel inferior s-ar putea mari de la 9% in 2021 la 14% in 2030, mai arata raportul.

Prezenta femeilor in functii de top este de cele mai multe ori o sursa de inspiratie, dar și o sursa a efectului de multiplicare. In Europa, de exemplu, analizele Deloitte arata ca promovarea unei femei in echipa de management de top corespunde promovarii a trei alte femei in functii de manageri, așadar, pentru a avea o forta de munca diversa, companiile pot incepe prin a lua masuri pentru imbunatatirea diversitatii la varful organizatiei”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, și coordonatoarea programului SheXO Club.

Printre initiativele pe care companiile din sectorul serviciilor financiare ar trebui sa le ia in considerare pentru a pastra și recruta femei in pozitii de leadership, raportul evidentiaza utilizarea modului de lucru hibrid. Pentru multe femei, revenirea la birou, fie cu norma intreaga, fie intr-un mod hibrid, ar putea genera provocari in ceea ce privește ingrijirea copiilor sau chiar oportunitatile de avansare in cariera. Prin urmare, companiile din domeniul serviciilor financiare ar trebui sa ia in calcul potentialele dezavantaje ale modului de lucru hibrid și sa comunice in mod clar așteptarile și parametrii din cadrul acestor noi moduri de lucru, recomanda raportul.

Mai mult decat atat, așa-numitele programe de relansare a carierei pot deveni un instrument și mai puternic pentru a atrage și pastra femeile, potrivit raportului, avand in vedere ca 43% dintre femei iși parasesc locul de munca dupa ce au un copil, iar mai mult de jumatate dintre exponentele generatiei Millennials anticipeaza sa iși vor intrerupe cariera la un moment dat.

Cea mai recenta editie a raportului Deloitte „Leadership, representation and gender equity in financial services”, dezvoltat in colaborare cu organizatia 100 Women in Finance, se bazeaza pe analiza datelor publice a peste 100 de institutii din domeniul serviciilor financiare din SUA, realizata de Deloitte Center for Financial Services.

Programul SheXO Club, o initiativa globala a Deloitte lansata in Romania in 2012, iși propune sa construiasca o comunitate de femei de afaceri care sa fie conectata, sa creasca și sa prospere prin crearea unei platforme dedicate schimbului de experiente. Prin intermediul intalnirilor, cercetarilor și analizelor destinate clubului, membrele acestuia iși vor putea extinde cunoștintele in domenii precum leadership, economie, tendinte globale și modele de afaceri, impartașind in același timp cele mai bune practici in domeniul diversitatii și incluziunii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara și managementul riscului, servicii de consultanta fiscala și alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari și teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale și servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesioniști ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra și ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management și consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii și consultanta in tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

© 2022. Pentru informatii, contactati Deloitte Romania

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL