loader

Raport zilnic economie - Romania, 13 decembrie

Stiri: Fondul Proprietatea - CNVM a publicat un proiect de lege ce poate deschide drumul listarii secundare; Guvernul ar putea aproba un calendar revizuit pentru liberalizarea preturilor gazelor

Fondul Proprietatea: CNVM a publicat un proiect de lege ce poate deschide drumul listarii secundare

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat ieri un proiect de lege care reglementeaza modul in care functioneaza depozitarul central. Teoretic, modificarile anuntate vor permite stabilirea unei legaturi intre depozitari in Bucuresti si Varsovia. Daca acest proiect de lege va fi aprobat, ar putea insemna ca un obstacol major pentru listarea secundara a actiunilor  Fondului Proprietatea a fost eliminat. Proiectul de legislatie va fi supus dezbaterii publice pana la mijlocul lunii ianuarie 2013. Consideram ca stirea este pozitiva pentru actiunile Fondului Proprietatea.


Guvernul ar putea aproba un calendar revizuit pentru liberalizarea preturilor gazelor

Potrivit stirilor din presa, guvernul intentioneaza sa aprobe un calendar revizuit pentru liberalizarea pretului gazului de pe piata interna. Aparent, singura schimbare din acest calendar este intarzierea cu o luna a inceperii procesului de liberalizare, preconizand o crestere a preturilor pentru consumatorii industriali programata pentru ianuarie 2013 in loc de 1 decembrie 2012. Pana in prezent, nu exista nici o veste despre impozitul pe profitul obtinut din liberalizarea pretului la gaze. Ne asteptam la aceasta intarziere, astfel incat consideram stirea ca vedem ca neutra pentru OMV Petrom si Fondul Proprietatea, care detine participatii la ambii producatori de gaze, OMV Petrom si Romgaz.