loader
PwC Top 100 Companii listate din lume: Valoarea de piata a inregistrat prima scadere semnificativa din ultimii 14 ani, de 11%

PwC Top 100 Companii listate din lume: Valoarea de piata a inregistrat prima scadere semnificativa din ultimii 14 ani, de 11%

Evolutia reflecta contextul dificil pentru actiuni din cauza inaspririi continue a politicii fiscale si a inflatiei record, la care se adauga incertitudinea din sectorul bancar american si european

Valoarea de piata a celor mai mari 100 de companii listate din lume a scazut cu 11% in perioada aprilie 2022 - martie 2023, la 30,86 trilioane dolari, fiind prima scadere semnificativa din 2009, reiese din analiza globala PwC ”Top 100 companii conform capitalizarii de piata”. In intervalul aprilie 2021 - martie 2022 valoarea de piata atinsese un record de 34,7 trilioane dolari.

Evolutia reflecta contextul dificil pentru actiuni din cauza inaspririi continue a politicii fiscale si a inflatiei record, la care se adauga incertitudinea din sectorul bancar american si european. Pe piata de capital din Romania, topul primelor cinci companii in functie de valoarea de piata este dominat de sectorul energetic si cel bancar, majoritatea companiilor inregistrand o scadere a capitalizarii in 2022, fata de 2021. Clasamentul ar putea suferi modificari anul acesta, o data cu listarea Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica verde din Romania. Listarea Hidroelectrica ar putea marca cea mai mare oferta publica initiala din Romania, si posibil din Europa de Est, generand un nivel ridicat de interes din partea investitorilor institutionali straini”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

In pofida unei reveniri surprinzatoare in primul trimestru din 2023, la nivel global, sectorul de tehnologie a scazut cu 8% in anul incheiat la 31 martie, primul declin inregistrat in ultimii zece ani.

Companiile din sectorul financiar si cel al bunurilor de consum discretionar au fost cele mai afectate, reducerile inregistrate de acestea reprezentand 56% din scaderea totala a capitalizarii de piata, determinata exituri si de performante mai slabe.

Sectorul industrial a inregistrat o performanta buna, cu o crestere a capitalizarii de piata de 45%, in principal datorita celor patru noi intrari in Top 100.

Energia a scazut cu 12%, cu performante diferite in randul celor sapte companii energetice prezente in top.

In ciuda unui context macroeconomic volatil, Europa a fost singura regiune care a inregistrat o crestere anuala, de 9,5%, ceea ce o plaseaza pe locul al doilea in lista regionala. Acest lucru s-a datorat celor patru noi intrari si unor performante foarte bune in Danemarca (+40%), Germania (+18%) si Franta (+17%).

SUA a inregistrat o scadere cu 12% a valorii de piata a companiilor, dar si-a pastrat locul intai in topul pe regiuni, cu cele mai multe companii incluse in clasament.

Valoarea de piata a companiilor din China si regiunile sale a scazut cu 7%, in ciuda faptului ca a avut un nou participant in Top 100.

Restul lumii s-a confruntat cu un an dificil, cu trei iesiri din Top 100 si cu o scadere a capitalizarii de piata a unei companii din domeniul energiei, cu sediul in Arabia Saudita.

Castigatori versus pierzatori

Primele cinci locuri raman neschimbate: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet si Amazon, insa acestea au contribuit la 50% din scaderea capitalizarii totale a pietei. Toate cele cinci companii au scazut fata de anul trecut, cu cea mai mare scadere, de 36%, pentru Amazon, urmata de 28% pentru Alphabet.

In pofida incetinirii generale pentru sectorul de tehnologie, Microsoft si-a mentinut pozitia a doua pozitie in lista, iar Apple a inregistrat scadere pentru prima data din 2016.  Saudi Aramco a inregistrat o scadere semnificativa de 18%.

La 31 martie 2023, topul primelor zece companii era completat de NVIDIA, Berkshire Hathaway, Tesla, Meta Platforms si Visa Inc.

Cele mai mari cresteri ale capitalizarii de piata au fost inregistrate de Novo Nordisk (Danemarca), Merck & Co (SUA) si Deutsche Telekom (Germania), iar cele mai mari scaderi au fost raportate de Tesla, Amazon.com si Intel Corporation.

Despre raport

Raportul integral poate fi gasit aici. Clasamentul cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial in functie de valoarea de piata la 31 martie 2023.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL