loader
PwC Romania: Volumul si valoarea tranzactiilor finalizate anul trecut au inregistrat cele mai mici cifre din ultimii trei ani

PwC Romania: Volumul si valoarea tranzactiilor finalizate anul trecut au inregistrat cele mai mici cifre din ultimii trei ani

Rezultatul de anul trecut a fost sustinut in mare parte de tranzactia prin care grupul elen PPC a cumparat Enel Romania, tranzactie in valoare de 1,3 miliarde euro

Piata de fuziuni si achizitii din Romania a inregistrat anul trecut 189 de tranzactii finalizate, cu o valoare de 4,3 miliarde de euro, in scadere cu circa 20% fata de 2022, cand ajunsese la 5,2 miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de PwC Romania. Rezultatul de anul trecut a fost sustinut in mare parte de tranzactia prin care grupul elen PPC a cumparat Enel Romania, tranzactie in valoare de 1,3 miliarde euro.

In cazul in care sunt luate in considerare atat tranzactiile finalizate, cat si cele semnate dar nefinalizate, anul trecut s-au inregistrat 241 de deal-uri, cu o valoare totala de 7,7 miliarde euro. Multe dintre tranzactiile semnate anul trecut au fost anuntate insa in ultimul trimestru, urmand sa fie finalizate in acest an, precum achizitia de peste un miliard de euro a retelei Profi de catre Mega Image sau a Alpha Bank de catre Unicredit.

Primul trimestru din 2024 da semne ca acest an ar putea deveni unul foarte bun pentru piata de fuziuni si achizitii din Romania. Tranzactii mari sunt deja semnate si ne asteptam sa fie incheiate in prima jumatate a acestui an, iar alte tranzactii medii si mici au fost anuntate. Fuziunile si achizitiile raman un instrument strategic pentru dezvoltarea si cresterea companiilor, in contextul presiunilor din partea concurentei, a noilor tehnologii si a schimbarilor climatice. Vedem ca directorii generali din Romania iau tot mai mult in considerare optiunea initierii unor tranzactii. Potrivit rezultatelor sondajului nostru CEO Survey 2024, patru din zece (41%) CEO din Romania au in vedere o tranzactie in urmatorii trei ani”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Pe piata romaneasca au avut loc opt tranzactii foarte mari, in aceasta categorie fiind incadrate cele care depasesc 100 milioane euro. Totusi ultimii ani au adus si cateva tranzactii de peste un miliard euro.

Daca numarul de tranzactii a scazut, observam ca valoarea medie a unei tranzactii este mai mare decat in anul anterior. Romania este reconfirmata pentru al patrulea an la rand o piata in care se fac tranzactii de peste un miliard euro: CEZ in 2020, tranzactia in doua etape care implica achizitia Neptun Deep de catre Romgaz in 2021 si 2022, Enel in 2023. Fara tranzactia de peste un miliard euro cu Enel, piata locala din 2023 ar fi atins 3,1 miliarde euro. De remarcat este ca 70% din numarul de tranzactii si 80% din valoarea acestora provine din tranzactiile cu  jucatori strategici in calitate de cumparatori. Vedem totusi o activitate in crestere a fondurilor de investitii, si a companiilor antreprenoriale care fac tranzactii, cu precadere in domeniul IT”, a declarat George Ureche, Director si Liderul de M&A al PwC Romania.

Valoarea medie a unei tranzactii a fost anul trecut de 23 milioane euro, aceasta fiind cea mai mare valoare medie inregistrata din 2020 pana in prezent. Sectoarele IT&C, bunuri de consum, produse si servicii industriale au inregistrat o crestere semnificativa a valorii medii a tranzactiilor. Valoarea medie a unei tranzactii realizate de investitori strategici a fost de 25 milioane euro, in timp ce valoarea medie a unei tranzactii realizate de fondurile de investitii a fost la un nivel mai redus.

Segmentul de tranzactii de peste 5 milioane euro ramane in continuare unul efervescent, cu aproximativ 51% din numarul total de tranzactii incheiate, ceea ce indica faptul ca exista inca loc pentru consolidare si investitii de capital de risc.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL