loader
PwC: Investitiile in tehnologiile dezvoltate de startup-uri din Europa Centrala si de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori in ultimii opt ani

PwC: Investitiile in tehnologiile dezvoltate de startup-uri din Europa Centrala si de Est pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori in ultimii opt ani

Nevoia de finantari insa ramane

Investitiile in tehnologiile dezvoltate de startup-urile din Europa Centrala si de Est (ECE) pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de la 10,6 milioane de dolari in 2013, la 398 milioane de dolari in 2020, respectiv la peste 502 milioane de dolari in prima jumatate a anului 2021, potrivit raportului Net Zero Future 50 – editia ECE, realizat de PwC si Wolves Summit.

Evolutia se datoreaza, in principal, cresterii numarului de tranzactii evaluate la peste 100 de milioane de dolari in sectoare precum mobilitatea si transportul, industrie, productie si managementul resurselor, ca urmare a obiectivelor ambitioase ale statelor si, implicit, ale companiilor de reducere a emisiilor de carbon.

Peste 80% din finantarile din Europa Centrala si de Est au fost atrase in ultimul an de  startup-urile din Estonia si Lituania, iar circa 55% au fost orientate catre sectorul de transport si mobilitate, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea si alte modele inovatoare de transport sunt in atentia investitorilor si consumatorilor.

In Romania, doua startup-uri au atras investitii pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon, ambele activand in domeniul materialelor de constructii.

Startup-urile de tehnologie din Romania au nevoie de sustinere pentru a se dezvolta si a-si intari capacitatea de a atrage finantari. Pandemia, precum si oportunitatile limitate de scalare a afacerilor la inceput de drum au incetinit viteza de dezvoltare a acestui sector. Este nevoie in continuare de un efort comun intre mediul public si cel privat pentru a incuraja dezvoltarea startup-urile astfel incat acestea sa isi poata consolida capacitatea de a atrage finantari care sa aiba un impact atat in interiorul organizatiilor, dar si la nivelul comunitatii. Pentru un viitor durabil, dar si pentru a ne atinge obiectivul de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% pana in 2030, este important ca toti actorii - companii, autoritati, organizatii neguvernamentale sau afaceri antreprenoriale - sa beneficieze de resursele care sa le permita sa construiasca politici si servicii pentru a imbunatati calitatea vietii pe termen mediu si lung”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Europa Centrala si de Est contribuie cu aproximativ 3,73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel global, insa atrage doar 0,79% din investitiile globale in tehnologiile climatice.

Potrivit raportului, Romania are una dintre cele mai mici rate de emisii de gaze cu efect de sera, respectiv 3% din totalul emisiilor la nivelul Europei Centrale si de Est.

Conform estimarilor, 1,75 miliarde de dolari s-au investit in tehnologiile climatice in ECE intre 2013 si prima jumatate a anului 2021.

Alte concluzii ale raportului

● Ecosistemul tehnologiilor din domeniul schimbarilor climatice din Europa Centrala si de Est se afla la inceput.

● 50 de startup-uri au fost incluse in analiza, cele mai multe provenind din Polonia (14) si Estonia (13). In ceea ce priveste sectorul de activitate, cele mai multe activeaza in domeniul agricol si alimentar (12), energie (10), constructii (9) si industrie, productie si managementul resurselor (9).

● Sectoarele subfinantate, intre 2013 si prima jumatate a anului 2021, sunt agricol si alimentar care au atras putin peste 2% din totalul finantarilor, respectiv energetic cu aproximativ 1,3%.

● Tarile incluse in raport sunt: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kosovo, Kargazstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Mongolia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Despre Wolves Summit

Wolves Summit este o platforma integrata de deal flow si marketing digital pentru investitori si companiile de tehnologie, care faciliteaza interactiunea dintre acestea pe tot parcursul anului prin evenimente digitale, competitii de inovare si activitati de extindere a start-up-urilor.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL