loader
Provocari suplimentare pentru companiile care trebuie sa depuna declaratiile fiscale pe 25 martie

Provocari suplimentare pentru companiile care trebuie sa depuna declaratiile fiscale pe 25 martie

Material semnat de Ramona Tariuc, Director Taxe Indirecte, Deloitte Romania

Companiile care sunt obligate sa depuna declaratiile fiscale pana la data de 25 martie 2020 nu beneficiaza de o amanare a termenului, asa cum anuntasera autoritatile anterior. Mai mult, dincolo de problemele create de epidemia de COVID-19, contribuabilii trebuie sa se adapteze rapid si la modificarea unei declaratii esentiale in domeniul TVA: D 390. Acest formular a fost modificat recent, iar implementarea este dificila pentru majoritatea celor vizati.

Autoritatile fiscale au anuntat ca, desi prelungirea termenului de depunere de la 25 martie la 25 aprilie nu mai este aplicabila, vor fi tratate cu deschidere si indulgenta situatiile in care contribuabilul dovedeste ca nu a putut respecta termenul de depunere din cauza unor evenimente extraordinare.

Setul declaratiilor de TVA ce trebuie depuse pana miercuri, 25 martie, include noua versiune a formularului 390. Versiunea anterioara a fost modificata in urma cu o saptamana, pentru a fi incluse prevederile referitoare la remediile fiscale (masurile nou intrate in vigoare in domeniul TVA la 1 ianuarie 2020 in toate statele Uniunii Europene). Formularul nou se completeaza si se depune lunar, incepand cu operatiunile desfasurate in luna februarie 2020.

In aceste conditii, poate fi dificil pentru contribuabili sa-si ajusteze sistemele astfel incat sa depuna automat acest raport.

Modificarea brusca a declaratiilor si comunicarea lipsita de consecventa din partea autoritatilor fiscale pot amplifica situatia deja dificila in care se afla companiile in aceasta perioada. Pentru a limita pe cat posibil efectele cumulate cauzate, pe de o parte, de dezechilibrele din economie si, pe de alta parte, de incertitudinea in procesele de raportare, companiile trebuie sa se informeze in permanenta cu privire la solutiile pe care le au la indemana pentru a depasi cat mai usor dificultatile financiare.

Mai multe informatii si recomandari pentru companii legate de modul in care se pot pregati in contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile in sectiunea dedicata de pe blogul Deloitte Romania.

Pentru cele mai recente modificari legislative adoptate de Romania in contextul coronavirus, expertii Reff & Asociatii au creat si vor actualiza in permanenta o sectiune dedicata, disponibila aici.

Autori