loader

Program de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii in valoare de 222 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeana

Antreprenori din noua state membre ale Uniunii Europene , printre care si Romania, precum si din alte trei tari din afara UE, pot aplica incepand din toamna acestui an in cadrul noului 'Program de cooperare transnationala pentru regiunea Dunarii', in valoare de 222 de milioane de euro, recent adoptat de Comisia Europeana, potrivit unui comunicat de presa al Executivului comunitar.

Potrivit AGERPRES, Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, a declarat: 'Sunt incantata sa adopt acest program. Acesta a fost conceput pentru a contribui in mod direct la punerea in aplicare cu succes a Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, prin intermediul prioritatilor sale tematice si al sprijinului pentru guvernanta strategiei. Programul ar trebui sa ajute tarile implicate sa dezvolte proiecte cu rezultate tangibile si pozitive, care sa le permita sa ramana in continuare atractive ca loc de viata, studiu, munca, precum si pentru turism si investitii'. 

 

Programul va sprijini proiecte de cooperare transnationala in conformi-tate cu prioritatile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR). Concentrarea geografica a programului corespunde zonei vizate de strat-egie, incluzand regiuni din noua state membre (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Germania, Romania, Slovacia si Slovenia), dar si din trei tari din afara UE (Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru). De asemenea, Republica Moldova si Ucraina vor fi eligibile in cadrul acestui program, odata ce se va stabili finantarea din Instrumentul european de vecinatate (IEV).


Conform sursei citate, UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) in proiecte trans-nationale din zona bazinului Dunarii.
Primul apel de propuneri va fi lansat in toamna anului 2015, iarevenimentul de lan-sare va avea loc pe 23 si 24 septembrie, la Budapesta.


In acest context, Biroul pentru planificare economica nationala din Budapesta a fost desemnat drept autoritate de management a programului transnational pentru regi-unea Dunarii. Activitatile partenerilor de proiect vor fi cofinantate pana la un plafon de 84%.
FEDR are drept obiectiv consolidarea coeziunii economice si sociale in Uniunea Eu-ropeana prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia. in perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro in regiunile Europei.


Totodata, IPA ofera asistenta financiara si tehnica pentru a sprijini procesul de reforma in tarile in curs de aderare. Fondurile IPA dezvolta capacitatile acestor tari, avand drept rezultat evolutii pozitive si progresive in regiune. Pentru perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

www.agerpres.ro
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES