loader
Previziunile Deloitte in tehnologie pentru 2020: smartphone-uri cu procesor AI, retele 5G private si vanzari de un milion de roboti pentru companii

Previziunile Deloitte in tehnologie pentru 2020: smartphone-uri cu procesor AI, retele 5G private si vanzari de un milion de roboti pentru companii

Peste 750 de milioane de cipuri AI (Inteligenta Artificiala) incorporate in dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-urile premium, vor fi vandute in acest an, conform previziunilor Deloitte in tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) pentru 2020, si vor genera un venit global estimat la 2,6 miliarde de dolari.

Peste 750 de milioane de cipuri AI (inteligenta artificiala) incorporate in dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-urile premium, vor fi vandute in acest an, conform previziunilor Deloitte in tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) pentru 2020, si vor genera un venit global estimat la 2,6 miliarde de dolari americani. In 2020, vanzarea de smartphone-uri va fi de aproximativ 1,56 de miliarde de unitati, contribuind la o piata de 484 de miliarde de dolari, potrivit studiului, in revenire dupa 2019, cand vanzarile pe acest segment au scazut cu 2,5% fata de anul anterior.

Cipurile AI pot indeplini sau accelera unele functii care implica machine learning si care asigura o gama larga de functionalitati precum biometrie, detectare si recunoastere faciala, orice este legat de realitatea augmentata si virtuala, filtre de imagine, recunoastere si asistenta vocala, traduceri si imbunatatirea calitatii fotografiilor facute de camerele telefoanelor mobile. Studiul explica si ca utilizarea cipurilor AI va elimina dependenta utilizatorului de o conexiune permanenta la internet si va ajuta dispozitivele sa functioneze mai bine, mai repede si sa utilizeze mai putina energie. De asemenea, dispozitivele care au incorporate cipuri AI vor imbunatati gradul de securitate si de asigurare a confidentialitatii, la preturi accesibile pentru clienti. Companii precum Samsung, Apple si Huawei folosesc deja procesoare AI.

In ceea ce priveste retelele 5G, Deloitte estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2020, peste 100 de companii din intreaga lume vor incepe testarea retelelor 5G private, fie prin achizitionarea propriei infrastructuri, pentru a carei operare vor apela la un operator de telefonie mobila, fie prin construirea si intretinerea propriei retele 5G, pentru care vor cumpara spectru. In total, aceste peste 100 de companii ar putea investi cateva sute de milioane de dolari in forta de munca si echipamente. Retelele 5G private reprezinta o optiune pentru companiile foarte mari care doresc sa profite de avantajele extraordinare ale tehnologiei 5G - cum ar fi fiabilitatea si viteza mare, latenta mica, eficienta energetica si conexiunea wireless pentru trafic de mare densitate - si nu vor sa se conecteze la o retea publica 5G. Studiul mentioneaza ca porturile, aeroporturile si alte centre logistice similare vor fi printre primele care vor folosi retele 5G private.

Studiul Deloitte estimeaza si ca, pana la sfarsitul anului 2020, vanzarile robotilor pentru companii vor ajunge la aproape un milion de unitati, dintre care peste 50% vor fi utilizati pentru a oferi asistenta angajatilor in derularea unor activitati, in special pentru cele care nu tin de procesul de fabricatie, iar restul vor fi roboti industriali, cu brate mecanice, folositi in industriile grele. De asemenea, studiul estimeaza ca vanzarile de roboti industriali vor inregistra o crestere de 10% a numarului de unitati in 2020. In prezent, piata de roboti industriali este dominata de China, unde in 2018 s-au vandut 154.000 de unitati (36% din cererea globala), tara urmata de Japonia, Statele Unite si Coreea de Sud.

Cu toate acestea, dupa numarul de unitati vandute, piata robotilor este in continuare dominata de segmentul dedicat consumatorilor, care include roboti proiectati pentru sarcini precum aspirarea prafului, tunderea gazonului, curatarea ferestrelor, precum si roboti de divertisment, in principal jucarii fabricate in Asia. Din cele aproape 22 de milioane de roboti vanduti la nivel mondial in 2019, 97% au fost dedicati consumatorilor si doar 3% companiilor.

„Romania urmeaza tendintele globale, iar folosirea solutiilor tehnologice este un subiect evidentiat deseori atat in sectorul privat, cat si in cel public. Tara noastra ar putea fi printre primele care vor folosi smartphone-uri cu cipuri AI incorporate, avand in vedere cresterea pietei locale de dispozitive mobile premium. Cu toate acestea, ramane de vazut in ce masura tendintele globale in tehnologie vor fi afectate de coronavirus, ale carui efecte variaza de la anularea evenimentelor importante de specialitate, cum ar fi Mobile World Congress din Barcelona, pana la incetinirea productiei in China, tara care ramane un furnizor important pentru piata mondiala de tehnologie”, a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.

Previziunile anuale ale Deloitte in tehnologie, media si telecomunicatii ofera o perspectiva asupra principalelor tendinte globale din aceste sectoare.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

 

Autori