loader
45 de echipe se alatura programului de accelerare Innovation Labs 2020 din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara

45 de echipe se alatura programului de accelerare Innovation Labs 2020 din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara

In toate orasele programul este sustinut academic de catre 10 universitati de top din Romania

In urma celor 4 Hackathoane desfasurate simultan weekend-ul trecut in Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara, 45 de tinere echipe de start-up tehnic se alatura celor 28 deja calificate dupa Hackathonul de la finalul lunii februarie din Bucuresti. Impreuna, vor participa in programul de mentorat Innovation Labs care se va desfasura pe parcursul urmatoarelor 10 saptamani.

Hackathoanele reprezinta etapa de selectie a acceleratorului Innovation Labs, organizat de catre Asociatia Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociatia Calemis, EduHub si ROSENC cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD - Groupe Societe Generale, OMV Petrom, Atos, precum si al partenerului strategic The Romanian-American Foundation, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara.

In cele cinci orase, programul este sustinut academic de catre 10 universitati de top din Romania, ce includ peste 90% din studentii de tehnologie din Romania: Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes–Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Vest din Timisoara.

Pentru cele 4 Hackathoane din Cluj, Iasi, Sibiu si Timisoara s-au inscris in total 100 de echipe formate din peste 230 de tineri cu proiecte curajoase, care si-au propus sa aiba un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin solutiile lor tehnologice.

Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre cele sapte verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Cyber–Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities si Smart Mobility. Participantii au acoperit trei categorii, in functie de experienta membrilor: echipe formate exclusiv din studenti, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar si echipe formate din studenti si antreprenori cu experienta.

Cele 100 de echipe inscrise, pasionate de tehnologie si animate de o idee indrazneata, s-au prezentat in dimineata zilei de sambata, 7 martie, pentru prima etapa a admiterii in Hackathoane: o prezentare fulger de 1 minut a ideii in fata juriului si publicului, urmata de votul publicului prezent la eveniment si deliberarea juriului.

 In baza optiunilor juriului si publicului participant, echipele cu cel mai mare potential au intrat in etapa de dezvoltare si mentorat rapid din cadrul Hackathonului. Pe parcursul zilei de sambata si a noptii ce a urmat, un total de 76 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfectionarea unui prototip cat mai convingator al ideii lor initiale, sub indrumarea mentorilor si a membrilor Juriului din cadrul Hackathonului.

Duminica, 8 martie, echipele au expus o versiune imbunatatita a produsului si a strategiei lor de business in fata juriului si publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstratie tehnica si un elevator pitch de 2 minute. Juriul a selectat cele mai performante si promitatoare 45 de echipe, care au intrat astfel in programul de dezvoltare si mentorat de 10 saptamani: 14 echipe in Cluj-Napoca, 7 echipe in Iasi, 11 echipe in Sibiu si 13 echipe in Timisoara. Echipele calificate incep de astazi o experienta intensa de interactiuni saptamanale cu mentorii, utilizatorii si potentialii investitori, patrunzand treptat in lumea inovarii digitale si a antreprenoriatului tehnic. 

Inovatiile propuse de tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs din Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara

La Cluj-Napoca, Lung Cancer Diagnosis and Monitoring System, o echipa interdisciplinara bazata pe rezultate de cercetare din mediul universitar, propune o solutie pentru identificarea rapida si minim invaziva a cancerului pulmonar. Echipa va dezvolta o aplicatie bazata pe o ecografie ce poate fi utilizata intr-o plaja larga de cabinete medicale permitand confirmarea sau infirmarea naturii canceroase a unei leziuni pulmonare cu o acuratete de peste 95%, evitand in acelasi timp distrugerea tesuturilor cauzata de metodele invazive, si reducand timpul de diagnosticare.

Tot la Cluj, echipa Care Connection dezvolta o platforma ce ofera parintilor un spatiu digital in care acestia pot identifica si obtine ajutor specializat in vederea activitatilor de babysitting si pregatire suplimentara. Produsul Care Connection integreaza sisteme de testare psihologica riguroase care sa ofere incredere parintilor cu privire la alegerea celor care vor lucra cu copiii lor.

In Iasi, echipa Synovius dezvolta un echipament medical portabil care ajuta la recuperarea si tratarea articulatiilor (cot, genunchi si glezna), independent de locatia pacientilor. Solutia propusa promite inlocuirea echipamentelor traditionale de recuperare printr-un un model de business ce presupune vanzarea sau inchirierea lor in unitati medicale, spitale si centre de tratare.

In Sibiu, Volunteer Management Platform vine in intampinarea celor interesati de voluntariat prin identificarea evenimentelor din zona lor la care pot contribui in organizare si ajuta organizatorii de evenimente sa gestioneze voluntarii din cadrul evenimentului. Solutia dezvoltata consta intr-o platforma care asigura recrutarea si integrarea voluntarilor in cadrul echipelor de organizare a diferitelor evenimente.

In Timisoara, SpineUP ataca o problema tot mai actuala: durerile de spate. SpineUP pune la dispozitie o aplicatie ce contine programe de exercitii scurte ce pot fi desfasurate acasa sau la birou si care au ca scop ameliorarea si prevenirea durerilor de spate. Solutia SpineUP promite astfel sa ofere exercitii personalizate in functie de afectiunile si nevoile utilizatorilor.

Pe parcursul urmatoarelor 10 saptamani, scopul programului este de a accelera ideile catre stadiul de MVP (Minimum Viabile Product), ajutand echipele sa isi aduca ideile intr-o forma validata si valoroasa, creata pentru clienti reali si stadiul pietei, dar si de a-i indrepta catre oportunitatile potrivite de finantare ale propriului start-up. Totodata, programul dezvolta gandirea si cultura antreprenoriala, introducand in vocabularul tinerilor din mediul tech termeni si concepte de business. Astfel, prin activitatile diverse din program, antreprenori si oameni de business consacrati vor impartasi experientele lor cu participantii, orientandu-i in cunoasterea si explorarea ecosistemului antreprenorial romanesc. Nu in ultimul rand, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiaza de acces la tehnologii de ultima generatie pentru dezvoltarea produselor lor, precum si de oportunitati de pozitionare eficienta pe piata.

In luna aprilie se vor desfasura evenimente de tip Boost Day in toate cele cinci orase din program, unde echipele vor prezenta evolutia si transformarea ideii lor de start-up in prima jumatate a programului de mentorat. La inceputul lunii mai, vor urma Demo Day-urile regionale, unde cele mai bune echipe care au dezvoltat un produs viabil, testat cu utilizatori reali, vor fi selectate pentru a participa la evenimentul national Demo Day.

Pe 18 mai, in cadrul evenimentului Demo Day, finalistii programului din tara isi vor prezenta produsele in fata partenerilor, a reprezentantilor media si a potentialilor investitori, urmand ca echipele cele mai convingatoare sa fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua sa beneficieze de sprijinul acceleratorului si al sustinatorilor programului si dupa incheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Parteneri si sustinatori ai programului Innovation Labs in Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu si Timisoara

Innovation Labs 2020 este un program organizat de catre Asociatia Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociatia Calemis, EduHub si ROSENC cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Societe Generale, OMV Petrom, Atos precum si The Romanian–American Foundation ca partener strategic, si cu sustinerea Adobe, Bearingpoint, Eximprod Grup, Ericsson, Fitbit, IXIA (a Keysight Business), Medicover, NXP, Ortec, Pentest-Tools.com, PSS Prosoft Solutions, Softbinator Technologies, Windsoft si Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) in Bucuresti, AROBS Transilvania Software, Macadamian, Wolfpack Digital si Linnify in Cluj, Bentley in Iasi, BearingPoint si Visma la Sibiu, Intel, imobiliare.ro si Ascent Soft in Timisoara, impreuna cu partenerii academici Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes–Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Vest din Timisoara.

Echipele calificate in programul de mentorat Innovation Labs 2020 din Cluj, Iasi, Sibiu si Timisoara

                                         Echipe din Cluj