loader

Pilele de combustie sunt pe cale de a fi comercializate in Europa si pentru utilizarea stationara

Potentialul de piata este unul semnificativ, iar impactul pozitiv in bilantul de mediu este considerabil

Sistemele energetice ale Europei trec printr-o etapa de transformare profunda, pe fondul expansiunii surselor regenerabile, precum si a sistemelelor de generare descentralizata. In acest context, tehnologiile inovative in domeniul cogenerarii devin adevarati catalizatori. Pilele de combustie stationare pot facilita acest proces de tranzitie datorita abilitatii acestora de a transforma in energie electrica si termica atat combustibilii fosili, cat si regenerabili la un nivel de eficienta foarte ridicat (randament electric de pana la 60 si peste 90% in cazul cogenerarii de energie electrica si termica).

 

In studiul recent publicat "Advancing Europe's energy system: stationary fuel cells in distributed generation" - "Dezvoltarea sistemului energetic European: pile de combustie stationare in contextul generarii descentralizate", compania de consultanta Roland Berger Strategy Consultants, alaturi de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (un parteneriat public-privat intre Comisia Europeana, actori din industria pilelor de combustie si cea a hidrogenului, precum si diferite institute si asociatii de cercetare), exploreaza optiunile de comercializare ale acestei tehnologii. Studiul de fata, la care au contribuit in mod echilibrat peste 35 de entitati relevante pentru acest sector, atat din spatiul public cat si din cel privat, prezinta cea mai detaliata analiza asupra subiectului care s-a realizat pana acum in Europa.


Trei segmente de piata – trei niveluri de maturitate tehnologica

Industria europeana a pilelor de combustie stationare se dezvolta in jurul unui portofoliu diversificat de solutii de generare descentralizata, majoritatea functionand pe baza de gaze naturale, insa cu flexibilitate si pentru alte tipuri de combustibili (inclusiv hidrogen in viitor). Gama de produse cuprinde de la micro-sisteme de cogenerare (de 0,3-1,5 kWel) pana la sisteme industriale speciale de ordinul mai multor MWel. "Aceasta tehnologie poate valorifica infrastructura extinsa pentru gaze naturale din Europa – in consecinta, furnizarea hidrogenului nu va fi o bariera" afirma Codrut Pascu, Partener in cadrul companiei Roland Berger Strategy Consultants.


Piata pilelor de combustie stationare se refera la trei segmente principale: segmentul rezidential, segmentul comercial si segmentul industrial. Fiecare din aceste segmente prezinta un potential de piata considerabil. Spre exemplu, potentialul de piata pentru micro-sistemele de cogenerare ajunge pana la 2,5 milioane de unitati anual in Germania, Marea Britanie, Italia si Polonia.


Cu toate acestea, nivelul de maturitate al tehnologiei difera semnificativ intre segmente. Micro-sistemele de cogenerare se afla intr-un stadiu avansat de maturitate tehnologica pentru comercializare, in timp ce sistemele de cogenerare pentru segmentul comercial abia acum intra in faza de proiecte pilot. Unele aplicatii industriale sunt, de asemenea, extrem de avansate din punct de vedere tehnologic.

 

 

 

Astfel de proiecte pilot se desfasoara si in Romania (de exemplu, proiectul desfasurat de Chimcomplex prin valorificarea hidrogenului rezultat in procesul de productie). "Pe termen scurt, cel mai mare progres in comercializare se va vedea probabil in zona micro-sistemelor de cogenerare si a anumitor unitati industriale " considera Codrut Pascu. "Aici Japonia, Coreea de Sud si Statele Unite au deja un avantaj, pentru ca au lansat deja de cativa ani astfel de proiecte. Industria europeana trebuie sa recupereze decalajul."


Impact pozitiv in bilantul de mediu – costurile sunt inca ridicate
Pilele de combustie stationare ofera multiple avantaje: pot reduce in mod considerabil emisiile, dar si consumul primar de energie. Spre exemplu, in contextul mixului energetic actual, o casa din Germania, renovata partial, emite cu 30% mai putin CO2 daca utilizeaza un micro-sistem de cogenerare bazat pe tehnologia pilelor de combustie, in comparatie cu folosirea celor mai moderne centrale in condensatie pentru energia termica, in timp ce energia electrica este preluata din retea. Emisiile poluante precum NOx sau SOx sunt eliminate aproape in totalitate.

 

Beneficii similare se pot realiza si in Romania. Datorita gradului foarte ridicat de eficienta, costurile anuale cu energia sunt mult mai mici in comparatie cu tehnologiile existente. Spre exemplu, in Germania, o casa pentru 4 persoane renovata partial isi poate reduce costurile cu energia cu pana la 40% in contextul utilizarii unui micro-sistem de cogenerare chiar fata de centralele termice moderne in condensatie.


Optiuni de comercializare
Pentru comercializarea cu succes a pilelor de combustie in Europa, actorii din industrie trebuie sa imbunatateasca competitivitatea sistemelor. "Eforturile sustinute din zona de cercetare si dezvoltare vor genera atat un spor de performanta, cat si o reducere de costuri", afirma Pascu. "Este foarte important ca proiectele pilot aflate in derulare pentru diversele tehnologii sa se finalizeze cu succes."


Mai mult, este extrem de important ca producatorii sa reuseasca sa identifice modalitati inovative de finantare sau sa realizeze parteneriate cu companii de utilitati, cu comercianti si instalatori pentru a ajunge la clientii finali.


Nu in ultimul rand, comercializarea sistemelor cu pile de combustie depinde de sprijinul public european. In cadrul studiului sunt evaluate diferite optiuni de sprijin financiar in etapa initiala de comercializare. "Pilele de combustie se afla intr-un punct foarte important; au o sansa reala de a fi comercializate," considera Bert de Colvenaer, directorul executiv al FCH JU. "Acum actorii din industrie trebuie sa si "livreze" in piata progresul tehnologic si economic propus – cu sprijin public in faza initiala."


Studiul este disponibil (in limba engleza) la urmatorul link: www.rolandberger.com/pressreleases.
 

Autori

foto
ROLAND BERGER SRL