loader

Pietele emergente dau tonul in comertul international

Primele luni ale anului 2013 au inregistrat o revenire usoara in economiile emergente, dupa declinul de anul trecut. Se asteapta o accelerare a cresterii de la 4,7%, in 2012, la 6%, in 2014, ceea denota si o stabilizare a mediului economic, se arata in raportul trimestrial lansat de Ernst & Young - Rapid Growth Markets Forecast (RGMF).

Cresterea continua, chiar daca la viteze diferite

 

Evolutiile din pietele emergente au loc la viteze diferite, chiar si in cadrul aceleiasi regiuni:

 

  •  In America Latina, Mexic siChileinainteaza spre mijloculanului in plin avant economic, in timp cerevenirea Brazilieiesteinca fragila. Prin urmare, previziunile de crestere pentru Brazilia in acest an s-au redus, de la 3,9%, la 3,1%.
  • InAsia,revenirea economica a Coreeia avut un traseu neuniformiar in China se asteapta o accelerare a cresterii economice de la8,2%, in acest an,la8,5%, in 2014.
  •  OrientulMijlociu continua sa se bucure de o pozitie de top ca exportator, producator de bunuri dar si ca piata de desfacere, estimandu-se ca rata de crestere se va dubla in perioada 2012-2014.
  • Economiile emergentedin Europa de Est sunt inca franate de evolutia slaba a pietelor vecine din Zona Euro. In acest an, se asteapta o contractie a economiei Cehiei. Polonia va inregistra o crestere lenta iar economia Rusiei va inregistra o evolutie mai slaba.

 

Dezvoltarea relatiilor comerciale pe primul plan

 

In ciuda preocuparilor actuale privind competitivitatea pietelor emergente din intreaga lume, acestea au invatat sa-si negocieze modalitatea de crestere. Cresterea lenta din economiile dezvoltate, precum si cresterea ponderii pietelor emergente in economia globala le stimuleaza pe cele din urma sa dezvolte relatii comerciale intre ele. In prezent, exporturile economiilor emergente depasesc 10% din PIB-ul mondial – un procent mai mult decat dublu fata de acum zece ani. In urmatorii 20 de ani, cota acestora se va apropia de 20% – dublu fata de cota economiilor dezvoltate.


Economiile dezvoltate vor urmari indeaproape cresterea pietelor emergente. Exporturile Zonei Euro se ridicau, in 2011, la 895 de miliarde de dolari, in crestere fata de 230 de miliarde de dolari, la cat se cifrau in anul 2000. Peste 20 de ani, acestea vor depasi nivelul comertului intracomunitar.

 

In urmatorii 10 ani, sectorul de masini industriale si echipamente de transport (care include electronice si electrocasnice, produse de folosinta indelungata, precum si produse industriale) va aduce cel mai mare aport in domeniul schimburilor comerciale. Echipamentele din sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor vor inregistra cea mai mare rata de crestere. Aceste estimari reflecta atat previziunile privind cresterea cererii de bunuri de consum si de capital din tarile emergente, cat si potentialul de fragmentare al lantului de aprovizionare.

 

Nu doar comertul cu bunuri va inregistra o crestere rapida in urmatorii 10 ani. Pana in 2020, Europa va exporta mai multe servicii catre Asia emergenta decat catre America de Nord. Exporturile de servicii din SUA catre America Latina se vor extinde, de asemenea, rapid, determinand o crestere puternica si o accentuare a diversificarii economice in America Latina.

 

Sectorul bancar, al asigurarilor si al diverselor servicii financiare din pietele emergente va creste pe masura ce economiile acestora se maturizeaza iar clasa de mijloc devine mai puternica, oferind noi oportunitati pentru relatiile comerciale. Cererea de servicii financiare complexe este deja in expansiune rapida, pe masura ce nivelul de bunastare creste.   

 

Reducerea barierelor comerciale stimuleaza exporturile


Diminuarea barierelor comerciale va stimula exporturile si, in cele din urma, cresterea economica, in special in Asia de Sud-Est. Proliferarea acordurilor comerciale regionale va permite libera circulatie a capitalurilor, serviciilor si persoanelor.

 

Multe guvernedin pietele in crestere rapida negociaza acum eliminarea unor bariere comerciale care au distorsionat pietele in ultimele decenii, cautand obtinerea unor piete mai extinse, a unor preturi mai mici si a oportunitatilor antreprenoriale. Inparalel, se implementeaza proiecte comune de infrastructura care sa sprijine fluxurile transfrontaliere de marfuri si sa lege intre ele cele mai indepartate colturi ale continentului.  

 

Importanta crescanda a economiilor emergente si angajamentul lor in cresterea comertului sunt factorii ce vor sta la baza unor schimbari profunde in modelele de productie si cerere la nivel global.

 

Oportunitatile raman semnificative, riscurile se diminueaza treptat

 

Economiile emergente au avut un inceput de an bun si se anticipeaza ca evolutiile pozitive vor continua, pe masura ce riscurile asociate cresterii economice se diminueaza. Tarile emergente trebuie sa se concentreze acum pe capitalizarea noilor oportunitati comerciale din regiunile lor si vor fi cel mai bine pozitionate pentru asigurarea unei cresteri puternice si sustenabile in viitor.

* * *

Despre Ernst & Young

 

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL