loader
Piata globala IPO inregistreaza o incetinire semnificativa in primul trimestru din 2022

Piata globala IPO inregistreaza o incetinire semnificativa in primul trimestru din 2022

Dupa nivelurile record de IPO la nivel mondial in 2021, conditiile volatile de pe piata au dus la o incetinire semnificativa in primul trimestru din 2022

Volumele IPO globale din T1 2022 au scazut cu 37%, iar veniturile au scazut cu 51% de la an la an (YOY)

•  Acest lucru s-a intamplat in ciuda celei mai puternice luni ianuarie din ultimii 21 de ani in ceea ce priveste incasarile

Dupa nivelurile record de IPO la nivel mondial in 2021, conditiile volatile de pe piata au dus la o incetinire semnificativa in primul trimestru din 2022. Anul a inceput in forta, continuand impulsul din trimestrul IV 2021, luna ianuarie fiind cea mai puternica luna de deschidere din ultimii 21 de ani in ceea ce priveste incasarile. Cu toate acestea, pana in a doua jumatate a trimestrului, scaderile bursiere la nivel mondial au schimbat traiectoria in mod dramatic in directia opusa, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a activitatii globale. Pentru T1 2022, pe piata mondiala a IPO-urilor au fost inregistrate 321 de tranzactii care au strans 54,4 miliarde USD in venituri, o scadere de 37% si, respectiv, 51% fata de anul precedent.

Inversarea brusca poate fi atribuita unei serii de probleme, atat emergente, cat si reziduale. Printre acestea se numara cresterea tensiunilor geopolitice, volatilitatea pietelor bursiere, corectia preturilor actiunilor supraevaluate din IPO-urile recente, ingrijorarile tot mai mari legate de o crestere a preturilor la marfuri si energie, impactul inflatiei si potentialele cresteri ale ratelor dobanzilor, precum si riscul pandemiei COVID-19, care continua sa impiedice o redresare economica globala completa.

In concordanta cu scaderea brusca a activitatii IPO la nivel mondial, s-a inregistrat o scadere considerabila a IPO-urilor transfrontaliere, unicorn, mega (incasari de peste 1 miliard USD) si SPAC (oferte publice initiale ale societatilor de achizitie cu scop special). De asemenea, o serie de lansari de IPO-uri au fost amanate din cauza incertitudinii si instabilitatii pietei.

Performanta regionala generala

In regiunea Americii, s-au finalizat 37 de tranzactii IPO in T1 2022, cu venituri de 2,4 miliarde USD, ceea ce reprezinta o scadere de 72% a numarului de tranzactii si o scadere de 95% a veniturilor in raport cu anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a inregistrat 188 de IPO-uri care au strans 42,7 miliarde USD in venituri, o scadere in raport cu anul precedent (Year on Year – YOY) de 16% pentru volum, dar o crestere de 18% in ceea ce priveste veniturile. Activitatea IPO pe piata EMEIA in T1 2022 a raportat 96 de tranzactii si a strans 9,3 miliarde USD in venituri, o scadere YOY de 38% si, respectiv, 68%.

Pietele IPO din America au scazut in comparatie cu T1 2021

Activitatea IPO din regiunea Americii a incetinit in acest trimestru in comparatie cu T1 2021, care a inregistrat un record, cu tranzactii in scadere cu 72% (37 IPO-uri) si incasari in scadere cu 95% (2,4 miliarde USD). Sanatatea si stiintele vietii au condus numarul de tranzactii, in timp ce o singura tranzactie mare a determinat sectorul financiar sa conduca in privinta incasarilor. In America, sectorul materialelor a urmat ca numar de tranzactii, condus exclusiv de bursele canadiene mai mici (CSE si TSX-V), in timp ce sanatatea si stiintele vietii s-au clasat pe locul al doilea ca incasari.

Ritmul ofertelor publice initiale si al fuziunilor de SPAC a incetinit pe fondul unor conditii de piata dificile. Este de asteptat ca activitatea sa se intensifice pe masura ce anul avanseaza, deoarece mai mult de un sfert din cele peste 600 de SPAC-uri active expira in cursul acestui an si peste 60% expira in prima jumatate a anului 2023.

Piata braziliana a ofertelor publice initiale s-a blocat in 2022, deoarece zeci de companii au anulat sau amanat tranzactii. Se asteapta ca volatilitatea pe piata braziliana sa continue, in conditiile unei inflatii si a unor rate ale dobanzii ridicate si a unei pozitii fiscale fragile, la care se adauga viitoarele alegeri si consecintele tensiunilor geopolitice. 

Incasarile din IPO-urile din Asia-Pacific au crescut cu 18% in primul trimestru din 2022, beneficiind de mega IPO-uri

Regiunea Asia-Pacific a inceput anul in forta, cu o crestere de 18% a incasarilor YOY, in ciuda unei scaderi de 16% a numarului de tranzactii in T1 2022. Patru dintre cele sapte mega IPO-uri din T1 2022 la nivel global au fost listate in aceasta regiune, inclusiv doua dintre cele mai mari IPO-uri din T1 in functie de incasari. In regiune au avut loc 188 de IPO-uri care au atras 42,7 miliarde USD in venituri, depasind T1 2021, care a atras cele mai mari venituri din T1 din ultimii 21 de ani. In ceea ce priveste activitatea sectoriala, sectorul industrial a condus ca volum (40 de IPO-uri, 3,3 miliarde USD), urmat de cel al materialelor (37 de IPO-uri, 5,3 miliarde USD), in timp ce energia si telecomunicatiile au condus ca incasari (11,2 miliarde USD prin 8 IPO-uri si, respectiv, 8,5 miliarde USD prin 3 IPO-uri).

China a inregistrat o scadere de 28% a tranzactiilor (97) si o crestere modesta de 2% a incasarilor (care au atras 30,1 miliarde USD) in decursul anului. In Hong Kong, activitatea IPO a fost considerabil mai lenta din cauza volatilitatii recente a pietei, a unei epidemii grave de cazuri Omicron si a unei scaderi relativ mai mari a indicilor bursieri locali. In timp ce China continentala a inregistrat, de asemenea, un mic declin in ceea ce priveste numarul de tranzactii, veniturile YOY au crescut datorita gazduirii a trei dintre cele sapte mega IPO-uri din T1 2022.

Dupa cel mai mare numar de IPO-uri inregistrat in 2021, activitatea IPO-urilor din Japonia a incetinit in T1 2022, cu o serie de IPO-uri cu capitalizare mica venite pe piata. Japonia a inregistrat 15 IPO-uri care au strans venituri totale de 0,2 miliarde USD.

Coreea de Sud si-a continuat dinamica puternica a IPO-urilor din 2021 in ianuarie 2022, cu cel mai mare IPO din istorie al Bursei din Coreea, care a strans 10,7 miliarde USD. Activitatea IPO a fost mai lenta in februarie, inainte de alegerile prezidentiale din Coreea de Sud, din martie. In primul trimestru din 2022, Coreea a inregistrat 19 IPO-uri cu venituri totale de 11,2 miliarde USD, o scadere de 21% in ceea ce priveste numarul de tranzactii, dar o crestere de 368% in ceea ce priveste veniturile.

Piata IPO din EMEIA, afectata de volatilitatea pietei

Recenta volatilitate ridicata a pietei, cauzata de tensiunile geopolitice, a avut, fara surpriza, un impact asupra pietelor de actiuni din EMEIA si asupra activitatii corporative ulterioare. Multi candidati la IPO din regiune le-au amanat pana cand se vor clarifica perspectivele economice. In total, in EMEIA au avut loc 96 de IPO-uri, o scadere de 38% fata de anul precedent, iar veniturile obtinute au fost de 9,3 miliarde USD, o scadere de 68% fata de anul precedent. Intr-o nota mai pozitiva, pietele financiare globale raman deschise si functionale, in ciuda incertitudinii continue.

In primul trimestru al anului 2022, Europa a reprezentat 15% din tranzactiile IPO globale si doar 5% dupa incasari. Doua burse europene s-au aflat printre primele 12 burse in functie de numarul de tranzactii si de veniturile obtinute. Numarul de tranzactii in Europa a fost de 47, cu incasari de 2,7 miliarde USD obtinute. In Marea Britanie, ritmul mai lent al activitatii IPO s-a datorat unei scaderi a increderii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit in 2022. In T1 2022 au avut loc opt IPO-uri in Marea Britanie, cu venituri totale de 113 milioane USD, o scadere YOY de 60% in functie de numarul de tranzactii si o scadere dramatica de 99% in functie de veniturile obtinute.

Schimbarea performantei sectoarelor

In primul trimestru au avut loc unele schimbari usoare in ceea ce priveste performantele sectoriale, in parte din cauza schimbarii mediului economic si a conditiilor de piata. Atat sectorul tehnologic, cat si cel al materialelor au condus in ceea ce priveste numarul de oferte publice initiale, cu 58 de oferte fiecare, obtinand 9,9 miliarde USD si, respectiv, 5,9 miliarde USD. Acesta a fost urmat de sectorul industrial (57 de IPO-uri care au strans 5 miliarde USD). Tehnologia si-a continuat dominatia in functie de numarul de tranzactii pentru al saptelea trimestru consecutiv (din T3 2020), dar s-a clasat pe locul al doilea in functie de incasari - intrerupand o serie de sapte trimestre consecutive in care a strans cele mai mari incasari din IPO-uri din T2 2020.

In T1 2022, energia a preluat conducerea in ceea ce priveste veniturile (12,2 miliarde USD prin intermediul a 15 IPO-uri), determinata de cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Coreea, in timp ce telecomunicatiile au ocupat locul al treilea (8,6 miliarde USD prin intermediul a sase IPO-uri), datorita celui de-al doilea cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Shanghai.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Despre date

Datele prezentate aici si disponibile pe ey.com/ipo/trends provin de la EY si Dealogic. Q1 2022 (adica ianuarie-martie) se bazeaza pe IPO-urile finalizate intre 1 ianuarie 2022 si 23 martie si pe IPO-urile asteptate pana la sfarsitul lunii martie 2022. Date de la inchiderea activitatii din 23 martie, ora Regatului Unit. Toate datele continute in acest document provin de la Dealogic, CB Insights, Crunchbase, SPAC Insider si EY, cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel. Ofertele publice initiale ale societatilor de achizitie cu scop special (SPAC) sunt excluse din toate datele incluse in acest raport, cu exceptia cazului in care este indicat.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL