Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Piata de M&A a crescut cu 8% in volum in primul trimestru, dar a scazut cu 30% in valoare. Vanzarea Regina Maria aduce perspective mult mai bune pentru intregul an | DoingBusiness.ro
loader
Piata de M&A a crescut cu 8% in volum in primul trimestru, dar a scazut cu 30% in valoare. Vanzarea Regina Maria aduce perspective mult mai bune pentru intregul an

Piata de M&A a crescut cu 8% in volum in primul trimestru, dar a scazut cu 30% in valoare. Vanzarea Regina Maria aduce perspective mult mai bune pentru intregul an

Autor: George Ureche, Partener M&A, PwC Romania

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a inregistrat 57 de tranzactii in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar in valoare a scazut cu 30%, pana la 968 milioane euro, arata datele analizate de PwC Romania. Aceasta valoare nu ia in calcul mega-dealul prin care Mid Europa Partners a vandut furnizorul de servicii medicale Regina Maria catre Mehilainen Group, companie din portofoliul CVC Capital Partners si Hellman & Friedman si care a fost anuntata in data de 1 aprilie 2025. Astfel, din perspectiva valorica, piata de M&A este de asteptat sa depaseasca in 2025 nivelul de anul trecut, mega-dealul anuntat recent prin care Regina Maria a fost achizitionata de CVC, prin Mehilainen Group, oferind toate premisele necesare in acest sens.

Dupa un final tumultos al anului 2024, marcat de incertitudine politica si de amanarea unei mega-tranzactii, redobandirea stabilitatii politice dupa alegerile prezidentiale si parlamentare din luna mai, precum si reformele structurale de natura sa adreseze deficitul bugetar, amanate in context electoral, sunt de asteptat sa restabileasca increderea investitorilor in mediul de business local. Consolidarea sectoarelor direct influentate de modificarile fiscale (IT, constructii, sectorul agricol si cel alimentar) si consum (retail, bunuri de larg consum, logistica), precum si interesul sporit pentru sectorul de aparare in contextul geo-politic european, vor reprezenta cel mai probabil catalizatori ai tranzactiilor din piata locala.

In primul trimestru al anului, a fost inregistrata o singura tranzactie cu o valoare de peste 100 milioane de euro, comparativ cu doua astfel de tranzactii  in perioada echivalenta a anului trecut. De asemenea au avut loc sase tranzactii medii, cu valori intre 40 si 100 milioane de euro comparativ cu cinci astfel de tranzactii in primul trimestru al anului 2024.

Cele mai mari tranzactii anuntate in primul trimestru si care urmeaza sa fie finalizate includ:

- Preluarea de catre CTP Property, cel mai mare dezvoltator si proprietar de centre logistice din Europa, cu sediul in Olanda, a 6 proiecte de la grupul logistic P3, intr-o tranzactie estimata la 280 milioane euro.

- GLGH Steel, subsidiara fondului de investitii american Great Lakes Global Holdings, a semnat acordul de preluare al unei participatii majoritare in producatorul roman de tevi de otel fara sudura Artrom Steel Tubes SA; dimensiunea tranzactiei este estimata la peste 100 milioane euro.

- Compania austriaca Kronospan a anuntat achizitia ZG Timber Sebes, aflata in insolventa, de la grupul german Ziegler; valoarea tranzactiei este estimata la peste 50 milioane de euro.

Desi investitorii strategici au ramas cei mai activi cumparatori din piata locala de tranzactii, investitorii financiari au inceput sa devina tot mai prezenti, atat pe partea de achizitie, cat si de vanzare. Tranzactiile inchise ale investitorilor financiari in calitate de cumparatori cumuleaza 200 milioane de euro, reprezentand astfel peste 50% din valoarea totala a tranzactiilor anuntate pana la acest moment. Aceasta dinamica confirma asteptarile noastre pentru 2025 de a vedea tot mai multe deal-uri realizate de investitorii financiari, cu atat mai mult cu cat noi fonduri de investitii si-au facut aparitia in piata locala.

Desi nu sunt incluse in analiza, fondurile de investitii de tip venture capital si-au manifestat de asemenea interesul pentru start-up-urile romanesti. Exemple in acest sens sunt AI Bible Chat care a securizat o runda de investitii de 14 milioane euro condusa de Early Game Ventures, si decizia GapMinder Fund II de a investi in VoicePatrol, printr-o runda de finantare de tip Early-Seeds.

Din perspectiva sectoriala, produsele si serviciile industriale, real estate-ul si energia au cumulat 40% din volumul tranzactiilor din piata locala si peste 70% din valoarea lor. In sectorul imobiliar s-au remarcat tranzactiile cu centre comerciale (extinderea portofoliului local al M Core), in timp ce in energie, regenerabilele continua sa fie in topul tranzactiilor (companiile care dezvolta sau opereaza parcuri fotovoltaice au fost obiectul unor tranzactii cu o valoare cumulata de peste 60 milioane euro in primul trimestru al anului).

Pe de alta parte, sectoarele care au inregistrat o scadere a activitatii tranzactiilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut includ retailul si serviciile financiare. Asteptarea este ca, in lunile urmatoare, sa asistam la o revenire a acestor sectoare pe fondul consolidarilor inerente ajustarii consumului si respectiv modificarilor structurale din sectorul financiar in contextul asimilarii noilor tehnologii.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL
   Update cookies preferences