loader

Piata de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2012, in comparatie cu anul 2011, crescand cu 106%, pana la o valoare estimata de 788 milioane USD, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young Romania.

Desi numarul tranzactiilor efectuate a scazut usor in 2012 fata de anul 2011 (114 tranzactii efectuate in 2012, fata de 120 in 2011), cresterea a fost asigurata de dublarea mediei tranzactiilor ale caror valori au fost facute publice.

 

In ciuda situatiei macroeconomice si incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune ca piata de fuziuni si achizitii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele cateva tranzactii reprezentative in sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile si real estate”, explica Florin Vasilica, Partener si Director al departamentului de Asistenta in tranzactii in cadrul Ernst & Young Romania.

 

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (8 tranzactii), Franta (5 tranzactii), Cipru si Marea Britanie (fiecare cate 4 tranzactii), Germania si Canada (cate 3). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuita de SUA. De cealalta parte, nu s-a inregistrat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara. Cele mai atractive sectoare, in functie de valorile anuntate ale tranzactiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, productia, industria alimentara si energia si mineritul.

 

Anul 2012 a marcat si o crestere a numarului de tranzactii cu companii puternice, dar a continuat si tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale. Daca luam in considerare si faptul ca in 2012 s-a incheiat cea mai mare tranzactie din ultimii doi ani – achizitia producatorului de ingrasaminte chimice Azomures de catre Ameropa Holding, putem spune ca increderea investitorilor in economia romaneasca s-a consolidat.


 

Cele mai mari tranzactii din 2012 (excluzand tranzactiile care implica active din mai multe tari)

 

Note:

-       Ziarul Financiar estimeaza achizitia a 76% din Azomures de catre Ameropa Holding in intervalul 100 milioane EUR - 275 milioane EUR  (134 milioane USD – 365 milioane USD).

-       Conform Ziarului Financiar, achizitia Dante International, proprietarul eMag, de catre Naspers s-a situat la valoarea de 83 milioane USD, in timp ce DealWatch estimeaza tranzactia la 128 milioane USD. Am folosit in calculele noastre valoarea publicata de DealWatch.

 

 

Ce investitori ne-au trecut pragul in 2012?

 

Daca in anul 2011 piata romaneasca de M&A a fost impartita in mod egal intre investitorii straini si cei locali, in 2012 investitorii straini au avut 54% din piata, fapt care indica un interes crescut al investitorilor straini in piata romaneasca, acestia monitorizand in continuare Romania in cautarea unor tinte atractive. Cu toate acestea, procentajul investitiilor de tip private equity in numarul tranzactiilor a scazut, de la 35% in 2011, la 18% in 2012. Acest indicator subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania pe masura portofoliului lor, dar si concentrarea atentiei acestora asupra vanzarii companiilor de portofoliu detinute de mult timp.

 

 

Previziuni pentru 2013

 

In 2012, s-a vazut o dinamica crescuta in piata de M&A care continua si in acest inceput de an. Aceasta dinamica va fi sustinuta de asteptata stabilitate politica si de reinceperea procesului de privatizare, precum si de tranzactiile asteptate in sectorul financiar si al energiei regenerabile. De aceea, cred ca 2013 va fi un an mai bun decat 2012”,a adaugat Florin Vasilica.

 

 

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 728 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
EY ROMANIA SRL