loader
Peisajul fintech la nivel global este dominat de solutii inovatoare ce vor transforma radical serviciile financiare

Peisajul fintech la nivel global este dominat de solutii inovatoare ce vor transforma radical serviciile financiare

Un sondaj efectuat recent de KPMG la nivel global arata ca institutiile financiare percep fintech ca fiind factorul principal de schimbare in sectoarele in care activeaza (57% din respondenti, comparativ cu modificarile legislative indicate de 51% si noile modele de afaceri indicate de 46% din respondenti).

Conform sondajului, bancile, asiguratorii si societatile de administrare a investitiilor considera ca tehnologii de tip inteligenta artificiala, blockchain, Internet of things vor redefini esential serviciile financiare. Cu toate acestea, numai o mica parte din institutiile financiare (22%) si-au formulat o strategie fintech aliniata la provocarile ridicate de inovatia rapida in acest domeniu.

 

Majoritatea respondentilor considera necesare parteneriatele cu startup-uri din domeniul fintech, 61% dintre acestia indicand ca au incheiat deja astfel de parteneriate si 81% exprimandu-si intentia de a incheia parteneriate cu companii fintech in viitorul apropriat. Jumatate dintre respondenti si-au exprimat insa si intentia de a dezvolta intern solutii de tip fintech, ceea ce demonstreaza ca inovatia in domeniu nu este rezervata startup-urilor.

 

”Multe dintre institutiile financiare din Romania au inclus inovatia tehnologica pe agenda strategica si se uita cu interes spre segmentul fintech in cautarea de solutii si tehnologii emergente. Unele au anuntat deja parteneriate cu companii fintech sau au organizat departamente sau echipe dedicate promovarii inovatiei”, spune Cezar Furtuna, Partener Servicii Financiare, Head of Audit and Assurance, KPMG Romania.

 

Pentru institutiile financiare care si-au conturat o strategie fintech, sondajul KPMG arata ca aceasta vizeaza in principal imbunatatirea experientei clientilor si transformarea capabilitatilor de front office. „Aceasta tendinta se observa si in piata noastra, o serie de institutii financiare adoptand tehnologii emergente si platforme digitale pentru interactiunea cu clientii. Pe masura ce sectorul se maturizeaza, este de asteptat ca atentia sa se mute inspre solutii inovatoare de eficientizare a proceselor interne din mid si back office, inclusiv solutii de tip RegTech care vin sa raspunda cerintelor crescute pe linie de reglementare”, spune Angela Manolache, Partener Consultanta in Afaceri , KPMG in Romania.

 

In timp ce institutiile financiare se confrunta cu dificultati in formularea unor strategii fintech coerente si cuprinzatoare, inovatia fintech la nivel global continua sa se accelereze. Astfel, topul 2017 Fintech100 publicat recent de H2 Ventures in colaborare cu KPMG Fintech contine companii fintech din 29 de tari, comparativ cu 22 de tari in 2016. Companiile inovatoare („disruptors”) domina topul, 73 din cele 100 de companii promovand solutii de natura sa revolutioneze modelele traditionale din sectorul serviciilor financiare, in timp ce restul de 27 de companii („enablers”) lucreaza in colaborare cu institutiile financiare pentru a le ajuta sa-si imbunatateasca produsele si serviciile.

 

Primele 10 pozitii din acest top, care ordoneaza companiile fintech in functie de criterii precum totalul si rata de crestere a fondurilor atrase, diversitatea geografica si sectoriala si gradul de inovare a solutiilor propuse, sunt ocupate de companii provenind in principal din China si SUA, cu numai doua prezente din Europa: Kreditech (Germania) si Atom Bank (UK). Solutiile axate pe creditare si plati domina in continuare topul, insa inovatia in Fintech se manifesta si printr-o diversitate de solutii de tip insurtech, digital banking, big data. Deocamdata, nicio companie din Romania nu este prezenta in topul Fintech100.

 

KPMG Romania investeste in solutii fintech si tehnologii emergente, asa cum o demonstreaza solutiile prezentate in cadrul conferintei de robotica organizata in luna octombrie, printre care si o solutie RegTech bazata pe tehnologie de tip RPA (Robotic Process Automation) ce permite sintetizarea rapida a noutatilor legislative. ”Aceasta solutie ne permite sa economisim timpul valoros al avocatilor, cateva ore de munca de rutina a acestora fiind salvate de munca de cateva secunde a unui robot. Astfel, avocatii se pot concentra pe activitatile de interpretare si analiza a impactului schimbarilor legislative, ce aduc valoare adaugata clientilor nosti”, spune Laura Toncescu, Managing Partner al TMO Attorneys at Law in asociere cu KPMG Legal.

 

Domeniul fintech este, de asemenea, in atentia autoritatilor de reglementare europene. In sectorul serviciilor de plata, a doua Directiva privind serviciile de plata (PSD 2) care ar trebui implementata incepand cu ianuarie 2018 aduce in aria sa de reglementare noi actori, Prestatorii de Servicii de Initiere a Platii si Prestatorii de Servicii de Informare cu privire la Conturi, obligand in acelasi timp bancile sa deschida accesul la conturile clientilor pentru acesti noi prestatori de servicii de plata. Companiile fintech care doresc sa ofere aceste noi servicii de plata vor trebui sa se autorizeze sau inregistreze la autoritatea competenta si sa respecte regulile stabilite prin PSD2 (protectia consumatorului, masuri de securitate si altele).

 

“PSD 2 este in general un raspuns pozitiv la provocarile fintech in domeniul platilor, aducand o schimbare semnificativa in modelul de functionare a bancilor si deschizand portile bancilor catre alti furnizori de servicii de plata inovatoare. Intentia este de a incuraja companiile fintech sa introduca pe piata produse si servicii de plata imbunatatite pentru consumatori si sa dea clientilor mai mult control” a spus Sebastian Olteanu, Managing Partner in cadrul TMO Attorneys at Law in asociere cu KPMG Legal.

 

Exista, de asemenea, si alte implicatii juridice si de reglementare pe care companiile fintech trebuie sa le aiba in vedere, cum ar fi protectia consumatorului, protectia datelor cu caracter personal, cerinte de autorizare, aspecte de proprietate intelectuala. Acestea trebuie avute in vedere si in cazul in care companiile fintech intra in parteneriate cu institutii financiare, respectiv daca solutiile/ produsele lor respecta cadrul de reglementare aplicabil institutiilor financiare.

 

Rezultatele sondajul global KPMG cu privire la sectorul fintech sunt detaliate in raportul Forging the future: how financial institutions are embracing fintech to evolve and grow, in timp ce topul Fintech100 poate fi consultat pe site-ul fintechinnovators.com

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL