loader
PayWell 2022:  Cresterea salariala in companiile mari din sectorul privat a fost in medie de 12% in acest an, cea mai mare din ultimii 15 ani

PayWell 2022: Cresterea salariala in companiile mari din sectorul privat a fost in medie de 12% in acest an, cea mai mare din ultimii 15 ani

Zilele libere suplimentare au devansat pentru prima data tichetele de masa in topul beneficiilor

Salariile brute in randul companiilor private au crescut in medie cu 12% in acest an, cea mai mare rata din ultimii 15 ani, pe fondul incercarii firmelor de a compensa nivelul record al inflatiei, dar si in contextul unei piete a muncii foarte competitive, potrivit studiului salarial PayWell 2022 realizat de PwC Romania. Pentru 2023, companiile private anticipeaza o crestere medie a salariilor brute de 9,3%.

Cresterile salariale sunt semnificative, depasind 10% in multe sectoare, cu procente pe care nu le-am mai vazut in ultimii 15 ani, chiar daca nu au compensat erodarea cauzata de inflatie. Presiunile pentru cresterea salariilor vor continua si in urmatorul an, insa ne asteptam la procente usor mai mici, in contextul perspectivelor incerte cu privire la cresterea economica. Observam totusi ca tot mai multe companii evalueaza sustenabilitatea acestor majorari si accelereaza alte masuri de eficientizare si crestere a productivitatii”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation, PwC Romania.

Conform estimarilor companiilor respondente, cea mai mare crestere medie a salariilor,  de circa 18%, a fost operata in sectorul asigurarilor, urmat de retail cu 16,6%, centre de servicii cu 11%, industria farmaceutica cu 10,5%, banci cu 10,5%, tehnologie cu 9,3% si industrie cu 6,6%.

Cele mai mari venituri salariale medii continua sa se inregistreze in sectorul de tehnologie, urmat in ordine de leasing, centre de servicii, industrie, banci, sectorul farmaceutic, asigurari si retail.

Studiul reflecta si diferente demografice in abordarea pachetelor de remunerare. Cea mai bine platita grupa de varsta este cea cuprinsa intre 44 si 54 de ani, categoria 26-43 de ani fiind la un nivel apropiat.

Uitandu-ne la diferenta de gen, observam un decalaj de 23% intre plata femeilor si a barbatilor. La fiecare un leu pe care un barbat il castiga o femeie ar castiga 0,76 lei, ceea ce inseamna ca, in continuare, femeile tind sa ocupe roluri mai slab platite.

In acelasi timp, angajatii cu performante ridicate sunt platiti cu 8% pana la 15% mai mult decat restul angajatilor, la fel si cei care au o vechime mai mare in firma.

Beneficii: Zilele de concediu suplimentare pe primul loc

Dupa ce ani la randul in topul beneficiilor s-au aflat tichetele de masa, in actuala editie a raportului, zilele suplimentare de concediu au urcat pe primul loc, fiind urmate de aceste tichete, iar apoi de abonamentele medicale, bonusuri cu ocazii speciale, program flexibil si, marele absent din ultimi ani, evenimentele pentru angajati (de tip team building).

Ponderea medie a beneficiilor din total pachet salarial este undeva la 5%, destul de redus fata de statele din vestul Europei. Angajatii au inceput sa aprecieze si alte beneficii in afara celor devenite traditionale. Ca tendinta, au scazut beneficiile precum masina de companie, decontarea transportului, comunicatii mobile, pentru ca telefonul nu mai este considerat chiar un beneficiu, ci o necesitate. Se observa insa o crestere a beneficiilor din zona de timp liber si wellbeing (stare de bine), de la vouchere de vacanta, la sesiuni de terapie sau vinerea cu program redus”, a aratat Madalina Trif, Senior Manager People & Organisation PwC Romania.

Despre PayWell 2022

In cadrul studiului salarial si de beneficii PayWell Romania 2022 au fost intervievate peste 180 de companii din industrie, banking, farmaceutic, retail, IT&C, BPO, asigurari si leasing.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL